Home / Nederland / Beleef Parkstad Nacht in Zuid-Limburg

Beleef Parkstad Nacht in Zuid-Limburg

Het zonnetje schijnt, de vogeltjes fluiten, de eerste lammetjes zijn geboren en het is lente.. Heerlijk, en één van de dingen waarom ik zo’n fan ben van de lente en de zomer is dat er dan ook in eigen land veel te beleven is. Een aantal  straattheaterfestivals staan bij mij al een jaar van te voren in mijn agenda geblokt.

Dit jaar krijgt Nederland er in ieder geval een gaaf en kindvriendelijk event bij: “Parkstad Nacht”. Op 7 april zullen 20 attracties in Zuid-Limburg de deuren openen buiten normale openingstijden in de avond en nacht voor een speciaal programma. Daaronder zijn ook verschillende kindvriendelijke bestemmingen zoals”Kasteel Hoensbroek het leukste kasteelmuseum van Limburg” dat we al eens bezochten met onze dochter. Samen met andere bloggers kreeg ik een preview van een aantal van de attracties en ik was onder de indruk! Dus woon je op rijafstand of wil je in april nog een weekendje weg met het gezin, koop dan nu je kaartjes en ontdek dan net als ik Parkstad Nacht.

Wat is Parkstad

Eerlijk is eerlijk toen ik een uitnodiging kreeg van “Parkstad”, moest ik google erbij pakken. Ik woon zelf in de “Stedendriehoek” ook al zo’n term die lokaal heel ingeburgerd is maar niet overal in Nederland zo bekend is. Parkstad staat voor een gedeelte van Zuid-Limburg de regio Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken, Simpelveld en Voerendaal. Plaatsen die wellicht niet direct de associatie oproepen een toeristische bestemming te zijn. De laatste vijftien jaar heeft de regio echter een enorme transformatie hebben ondergaan waarvoor ze vorig jaar zelfs een prestigieuze internationale prijs hebben gewonnen.

Preview van Parkstad Nacht

Tijdens de preview van Parkstad Nacht bezocht ik een aantal plekken die vast een voorproefje geven van wat jij op 7 april kunt beleven.

Continium at night en Colombus Earth Centre

parkstad nacht continium

Het Continium in Kerkrade is een interactief doe- en ontdekmuseum. Vergelijkbaar met NEMO of de belevingsmusea in Duitsland. Wij zijn gek op dit soort plekken en kiezen vaak bestemmingen juist omdat ze over een kindvriendelijk museum beschikken. Voor LEGO-liefhebbers heeft het Continium nog tot eind dit jaar een speciale LEGO-tentoonstelling, “World of Bricks”, waar je natuurlijk ook gewoon lekker kunt bouwen. 

parkstad nacht continium

Daarnaast is een bezoekje aan het Continium ook heel goed te combineren met het Colombus Earth Centrum gelegen in hetzelfde pand. Hier bekeek ik een klein stukje van een bijzondere film “Experience Earth – our planet, our home” over de aarde, gezien vanuit de ruimte. De filmzaal heeft een opstelling waarbij je staat op een glazen plaat en kijkt in een gat. Dit maakt het een heel andere manier van een film beleven en mijn lichaam was echt aan het compenseren voor de bewegende beelden.

parkstad nacht continium
parkstad nacht continium
parkstad nacht continium

Avond wandeling langs de Murals in Heerlen

Wist je dat Heerlen de graffiti hoofdstad is van Nederland? Het is een stad die wel wat fleur kon gebruiken en zich uitstekend leent voor een streetart.  Het is ook niet zomaar wat graffiti maar echte kunstwerken van gerenommeerde artiesten. Soms abstract, dan weer sierlijk, grappig of met een (politieke) boodschap. Mijn persoonlijke favoriet is het kunstwerk “reflection of one self”.

Tijdens de Parkstad Nacht kan je aansluiten bij een rondwandeling langs de murals met een gids. Dat geeft net dat beetje meer verhaal achter de schildering. Wie heeft het gemaakt en waarom? Bovendien zijn er naast de enorme huizenhoge, niet te missen kunstwerken ook diverse kleine werken in de stad. Plekken waar je anders gewoon voorbij gelopen zou zijn. De rondleidingen starten om 21:00.

parkstadnacht murals heerlen
parkstadnacht murals heerlen
parkstadnacht murals heerlen
parkstadnacht murals heerlen
parkstadnacht murals heerlen
parkstadnacht murals heerlen

Nachtklimmen en een kijkje achter de schermen bij Snowworld

Nachtklimmen in Snowworld is een activiteit voor echte durfals. Vind je een klimparcours overdag niet spannend genoeg, dan kan je nu voor één keer ’s nachts het parcours bij Snowworld in Landgraaf volgen. Er is gekleurde verlichting die zorgt dat de route wel goed te zien is, maar niet afdoet aan dat speciale effect van klimmen in het donker. Ik maakte een donkere rit over de rodelbaan en het was echt gaaf. De fonkelende sterren en lichtjes van de huizen in de diepte. Sommige stukje zijn pikkedonker, op andere plekken kom je langs het verlichte klimparcours. Met een zintuig minder krijg je nog een extra adrenalinekick.

parkstad nacht snowworld
parkstad nacht snowworld
parkstad nacht snowworld
parkstad nacht snowworld

Daarna kon ik zo mijn bedje induiken in hotel Snowworld Landgraaf (waarover nog een blog volgt), maar niet voor ik nog een sneeuwengeltje had gemaakt. Wanneer de skiërs van de baan zijn nemen de pistebully’s de piste over om deze klaar te maken voor de volgende dag. Tijdens Parkstad Nacht kan je een kijkje achter de schermen krijgen bij Snowworld.

Ik was een geluksvogel om verschillende plekken te kunnen beleven maar jij zult moeten kiezen. Dat is lastig, want er zijn nog veel meer familievriendelijke opties. Zoals een keltische fakkeltocht over het blotenvoetenpad, met een zaklantaarn door de Gaia Zoo of een schemerwandeling met een natuurwachter door de Schinveldse bossen. Bekijk voor het hele programma de website Parkstad Nacht.

Over de auteur

1 gedachte over “Beleef Parkstad Nacht in Zuid-Limburg”

  1. Er zijn super leuke activiteiten tijdens parkstad nacht! Ik kan er (helaas) niet bij zijn, ik zit met de kids in Parijs,.

    Ik ben fan van Heerlen Murals. Ik ontdek regelmatig nieuwe werken als ik in Heerlen ben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top