Home / Nederland / Welke provincies waren in 2020 populair bij de Nederlandse vakantiegangers?

Welke provincies waren in 2020 populair bij de Nederlandse vakantiegangers?

Vakantie, daar zijn wij Nederlanders dol op! Voor de Corona crisis waren vliegvakanties, verre reizen en vakanties rondom de Middellandse Zee populair. Het afgelopen jaar is dit enorm veranderd. Doordat veel vakanties niet door konden gaan werd Nederland weer opnieuw ontdekt. Ben je ook benieuwd welke provincies het meest populair waren bij de Nederlandse vakantieganger?

Waar bijna de hele reisbranche het moeilijk heeft, is er één sector die hier wel baat bij had. Over heel 2020 werden er maar liefst 55% meer vakantiehuizen in Nederland geboekt dan in voorgaande jaren. Tijdens de zomervakantie en de nazomerperiode waren veel parken op 100% capaciteit.

Landal miggelenberg speeltuin

Welke provincies waren in 2020 populair bij de Nederlandse vakantiegangers?

In de top drie van meest geliefde vakantieprovincies van Nederland staan:

 • Gelderland
 • Drenthe
 • Zeeland

Geen ongewone top drie, ook in voorgaande jaren stonden deze provincies in de top drie. In Gelderland zijn met name de regio’s de Veluwe en Achterhoek populair. Veel natuur, heerlijk de rust opzoeken maar ook veel te doen voor gezinnen. Net als Gelderland heeft Drenthe ook veel natuur en rust. Er zijn wat minder opties wat betreft pretparken en dierentuinen maar dan wel weer enorm veel avontuurlijke wandelen voor gezinnen. Zeeland is met name tijdens de zomerperiode er in trek. Dan is een vakantiehuis in Zeeland populair dankzij de vele zonuren en mooie stranden.

Wanneer boek je een vakantiehuisje?

Normaal gesproken is januari de drukste maand om een vakantiehuisje te boeken. Dit zijn met name vakanties met aankomsten in de meivakantie, de lange weekenden en de zomervakantie. Afgelopen jaar was natuurlijk anders dan normaal. In januari werd er nog veel geboekt maar in maart en april nauwelijks weer. Toen het duidelijk werd dat je met Hemelvaart en met Pinksteren alsnog op vakantie mocht, werd er in mei ontzettend veel last-minute geboekt, waardoor afgelopen jaar mei de populairste boekingsmaand was.

Huisjes Landal de Bloemert

3 tips voor je vakantie in Gelderland

Wat kan je doen in Gelderland? Drie tips voor je vakantie.

 • Het openluchtmuseum in Arnhem is een leuk museum voor gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd. Er zijn veel historische gebouwen waar mensen aan het werk zijn. Een treintje waar je een rondje mee kunt rijden over het uitgestrekte terrein. Poffertjes eten en spelen met oud Hollands speelgoed.
 • Kasteel Huis Bergh is één van de grootste en belangrijkste kastelen in Nederland. In het weekend en tijdens de schoolvakanties zijn er speciale familieactiviteiten.
 • Het Hertenpad in Baak is een in 2019 geopende kinderwandelroute in de Achterhoek. Superleuk om te lopen met veel speeltoestellen op de route.
huis ten bergh

3 tips voor je vakantie in Drenthe

 • Het Gevangenismuseum in Veenhuizen is ons favoriete slechtweer-uitje in Drenthe. 
 • In Drenthe zijn heel veel meren. Wij vinden de Ieberenplas echt idyllisch, groen-blauw water, wit strand, groene bomen en heel rustig.
 • Een van de bekendere wandelingen voor kinderen in Drenthe is het belevingspad in Hoogersmilde, mede dankzij het fotogenieke vliegtuig in het bos. 

3 tips voor je vakantie in Zeeland

 • Een jungle in de Zeeuwse polder? Jazeker! Als je bij Berkenhof’s Tropical Zoo binnenstapt, waan je je eerder in het oerwoud van Midden-Amerika dan in Zeeland.
 • Wist je dat de Oosterschelde het grootste nationale park van Nederland is? En dat je er zeehonden en (met een beetje mazzel) bruinvissen kunt spotten? Vanuit de haven van Burghsluis vertrekt MS Onrust voor een anderhalf uur durende rondvaart over de Oosterschelde. 
 • Het ene moment loop je door dichte bossen, het andere moment sta je met je blote voeten in de zee. Wandelen met kinderen is niet vaak zo afwisselend als in De Manteling, een natuurgebied in de Kop van Walcheren in Zeeland. 
De manteling wandelen

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top