Home / Inspiratie / Reisbloggen / Wat worden de regels deze zomer? Van deze landen weten we het al

Wat worden de regels deze zomer? Van deze landen weten we het al

In welke landen zijn we deze zomer welkom? Onder welke voorwaarden? Met een vaccin of een PCR-test? Of moet je voor elk museum en restaurant bezoek testen? Ja, die landen zijn er ook. We wachten natuurlijk met smart op informatie van onze overheid. Naar welke landen mogen we van de Nederlandse regering reizen, zonder na terugkomst in quarantaine te moeten? Na vorige week het debat bijna 10 uur lang gevolgd te hebben, heb ik wel een aardig idee van wat deze regels vanaf 15 mei gaan zijn, mits de wet wordt goedgekeurd (dit is nog niet zeker). Minstens zo belangrijk is echter: Waar zijn we welkom? In het slechtste scenario mogen we alleen naar landen die ons niet willen hebben.

České Budějovice

Vorige jaar maakten we een roadtrip van vijf weken door Europa. Toen dachten we dat het eenmalig was en dat we dit jaar alsnog de geplande reis naar Brazilië zouden kunnen maken. Niet dus, en sterker nog, op dit moment zou ik direct tekenen voor de voorwaarden van vorig jaar.

We konden niet naar alle Europese landen die we bedacht hadden. Zo bleef Zweden dicht voor ons, maar gingen we wel naar Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. Los van de mondkapjes en het maken van reserveringen voor activiteiten en (in sommige landen) restaurants, hadden we een relatief normale zomer. Als ik kijk naar de landen die nu hun regels bekend hebben gemaakt, gaat dat dit jaar echt anders zijn.

Alpinolino Westendorf

Alvast even wat over die quarantaineplicht 

Ik heb er absoluut geen zin in dat dit blog verandert in een discussie over wel of niet vaccineren en testen. Aanvallen op mij of mijn gezin blokkeer ik direct. Wil je geen vaccin, helemaal prima. Wil je het wel, ook goed, daar gaat dit blog niet over.

Ik heb afgelopen week het debat gevolgd. Een debat dat tot 18.00 uur zou duren maar uitliep tot na 22.00 uur. Waar sommige partijen zich al niet druk over maken pffff… Zo leek het soms meer te gaan over de problemen die in tuinbouw zouden ontstaan als gastarbeiders eerst in quarantaine moeten (is niet verplicht, want daar is wel een uitzondering voor, mits ze maar in hun bubbel blijven en op het terrein wonen. Maar ja, niet overal is er een woning op het terrein) en dan over ons gewone Nederlanders die weer op reis willen.

Carrick-a-Rede rope bridge noord ierland

Het enige dat het wel de moeite maakte om het debat te volgen, is dat het mij nu wel duidelijk is welke criteria de overheid in eerste instantie wil gaan hanteren na 15 mei. Dat is de data van ECDC, oftewel deze kaart. Waarbij dan nog weer onderscheid wordt gemaakt tussen risicolanden (rood) en hoog risico landen (donkerrood). Daarnaast kunnen ook nog landen (zeker buiten de EU en op de Balkan speelt dit) een andere kleurcode toegewezen krijgen als de data onbetrouwbaar is. Denk aan landen die lage cijfers hebben, omdat ze gewoon niet testen. Of als er zich in een land een nieuwe mutatie voordoet.

Thuisisolatie wordt verplicht na een reis uit hoog risico land (donkerrood). Daar gaat op gecontroleerd worden en er is een stevige boete. Bij reizen uit een risico land (rood)kan wel een test worden gevraagd om Nederland in te reizen, maar de quarantaine is dan een advies in plaats van een verplichting. Nederland is op dit moment zelf een hoog risico land. Maar de worst die nu wordt voorgehouden, is dat de cijfers in Europa waarschijnlijk gaan dalen nu landen meer vaccineren. Waardoor er in de zomervakantie geen of nog maar enkele Europese (hoog) risico landen zullen zijn. Vooralsnog gelden deze verplichtingen ook voor mensen die al gevaccineerd zijn. In mijn opinie vooral omdat ze anders deze wet er helemaal niet doorkrijgen, omdat diverse partijen zulke voordelen zien als een indirect aanzetten tot vaccinatie.

Oh en doorrijden mag wel: pas als je meer dan 12 uur in een (hoog) risico land bent geweest, gaat deze verplichting in.

tubingen

Nog even over dat groene paspoort

De makkelijkste manier om deze zomer te reizen is zonder twijfel als je gevaccineerd bent. Fijn als je in de zorg werkt en al geprikt bent. Heb je ook een keer geluk.

Voor de meeste ouders gaat het echter heel krap worden. Ik ben zelf van 1981, we zijn medio juni aan de beurt. Ben je van 1980 of jonger, dan is het al eind juni. Dan zou ik Jansen moeten krijgen. Dat is maar 1 prik en veel landen rekenen daarvoor volledige bescherming na 2 weken. Ik woon in regio Noord, dus onze zomervakantie begint 10 juli. Alleen op deze manier redden we het net. Elk ander vaccin gaat zeker niet lukken. Woon je in regio Zuid en ga je eind augustus op vakantie, dan heb je nog wat meer uitloop ruimte.

Maar al ben je geprikt, dan is het nog de vraag of je dat kunt aantonen op een manier die landen eisen. Het Europese groene boekje gaat in diverse landen gelden als vaccinatiebewijs. Landen die nu gezamenlijk werken aan dit systeem zijn Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Denemarken, Frankijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Malta, Portugal, Slovenië en Spanje. Hun doel is dit per 1 juli gereed te hebben. Diverse landen zijn al begonnen met testen van digitale versies hiervan.

Balkan met kinderen

Waar mogen we heen deze zomer en onder welke voorwaarden? Van deze landen weten we het al!

Dit blog is met alle zorg geschreven. Ik kan echter niet garanderen dat alle informatie 100% correct is. Zeker omdat regels regelmatig veranderen. Doe zelf je eigen onderzoek voordat je een reis boekt. Veel landen maken gebruik van de data van het ECDC. De kaart met kleurcodes waar over gesproken wordt, kun je hier vinden. Deze kaart kent 4 kleuren. Groen, Geel, Rood en Donkerrood. Het grootste deel van Nederland heeft nu (1 mei) die donkerrode kleur.

Balkan met kinderen

IJsland

IJsland was een van de eerste landen dat de regels voor deze zomer bekend maakte. Regels waarin totaal geen rekening gehouden was met gezinnen. Want kinderen vanaf 3 jaar moesten gewoon 5 dagen in quarantaine als ze niet ingeënt waren (wat ze niet eens kunnen zijn). Gelukkig is dit inmiddels aangepast en wanneer de ouders gevaccineerd zijn, is voor kinderen een test voldoende.

Als je gevaccineerd bent, krijg je een test bij aankomst. Is die negatief? Dan mag je het land in. Vanaf 1 juni mag je ook het land in met een negatieve test voor vertrek plus een negatieve test aan de grens, als je tenminste uit een land komt welke volgens de IJslandse regels niet rood is. Kom je uit een rood land (Nederland is nu hartstikke rood), dan moet je zelfs met 2 testen alsnog eerst 5 dagen in quarantaine.

Bronnen: Icelandair en VisitIceland.

ijsland

Oostenrijk

In Oostenrijk kijken ze heel anders tegen testen aan dan in Nederland. Kinderen krijgen hier op school bijvoorbeeld elke week twee testen. In Oostenrijk heb je niet alleen een bewijs nodig om het land in te komen, maar ook voor een museum- of restaurantbezoek (ook kinderen). Concreet betekent dit dat vanaf 19 mei (wanneer toeristen weer welkom zijn) je elke keer moet laten zien dat je gevaccineerd bent of recent een PCR-test of antigeen test hebt gehad.

De meeste van ons gaan niet op vakantie om alleen maar in je appartement te zitten en in de natuur te zijn. Wil je lekker zwemmen of uit eten, dan zul je dus weer moeten testen. Testen kan op veel plekken in het land en is het voor Oostenrijkers gratis. De verwachting is dat dit ook voor toeristen gaat gelden.

Los daarvan is het ook nog eens zo dat, zolang Nederland nog op donkerrood staat, er bij aankomst een verplichte quarantaine van 5 dagen van toepassing is. Ook als je getest of gevaccineerd bent. Vanaf rood is alleen het test of vaccinatiebewijs voldoende om het land in te komen.

Bron: Austria.info

Stedentrip wenen

Zwitserland

Ik vind Zwitserland een fijn land, omdat ze al heel lang dezelfde regels hanteren. Niet elke keer wat nieuws. Bovendien vind ik deze regel (maximaal 60 per 100.000 meer als Zwitserland zelf) de meest logische van heel Europa. Concreet houdt het in dat je welkom bent zonder test of vaccinatie verplichting, mits je uit een land komt met een besmettingsgraad die ongeveer gelijk of lager is dan die in Zwitserland. Zo niet, dan gelden er wel strenge quarantaine regels.

Elke twee-drie weken maken ze een nieuwe lijst bekend waarop staat welke landen wel en niet welkom zijn. Door de trend in cijfers een beetje te volgen, kun je ook wel goed inschatten wat gaat gebeuren. Het slechte nieuws? Zwitserland heeft massaal ingekocht en ze prikken sneller dan de de EU landen. Momenteel staan ze er veel beter voor dan bij ons en Nederlanders zijn niet langer welkom.

Bron: bekijk hier ook de lijst.

nendaz fietsen

Luxemburg

Ook Luxemburg vind ik fijn, omdat ze ook al heel lang dezelfde regels hebben. Als je in de EU woont, ben je welkom zonder test of vaccinatiebewijs. Hotels zijn open, musea en zwembaden met een tijdslot. Dat kan natuurlijk wel weer veranderen. Volg Luxembourg tourism voor actuele informatie.

Luxemburg met kids

Griekenland

Griekenland daarentegen wil nog wel eens veranderen van de regels. Ze zeggen nu in ieder geval dat vanaf 14 mei toeristen echt weer welkom zijn en dat dit ook is hoe het deze zomer gaat werken. Je hebt een negatief PCR-certificaat nodig welke niet ouder is dan 72 uur (ook voor kinderen vanaf 5 jaar) of een vaccinatiebewijs in het Engels. Daarnaast moet je van tevoren een formulier invullen en worden er op het vliegveld steekproeven gedaan met antigeen testen.

Bron: Griekse overheid.

griekenland alleen

Kroatië

Toerisme is heel belangrijk voor Kroatië en mede daarom hebben ze ook al heel snel duidelijkheid gegeven over de zomer. Als toerist uit de EU ben je welkom in Kroatië, mits je bij binnenkomst van het land een vaccinatiebewijs of PCR-test (48 uur) laat zien. Een antigeen test mag ook, maar die moet je na tien dagen herhalen. Om de grenscontroles soepel te laten verlopen, moet je vooraf een formulier invullen.

Het is zelfs mogelijk zonder test het land in te komen, maar dan moet je wel eerst in quarantaine en er pas weer uit na een negatieve testuitslag. Hotels in Kroatië zijn alweer open net als musea en veel attracties (vaak met tijdslot).

Bron: Overheid Kroatië.

Rastoke kroatie

Slovenië

In Slovenië gingen de hotels in het westen en oosten van het land 26 april weer open. Accommodaties in andere regio’s moeten nog dicht blijven totdat ook daar de besmettingscijfers gedaald zijn. Slovenië werkt met een rode lijst. Staat je land daar op dat was je tot voor kort niet welkom zonder quarantaine. Nu zijn mensen uit EU landen op de rode lijst (zoals Nederland) alsnog welkom met een vaccinatiebewijs of PCR-test die niet ouder is dan 48 uur. Heel fijn want zo heb je toch wat zekerheid dat je vakantie hier door kan gaan. Ik ken diverse gezinnen die afgelopen jaar naar Slovenië zouden gaan en toen moesten annuleren.

Voor Slovenië volg ik graag de website van Mijnslovenie

Ljubljana met kids

Zweden

Als EU-burger ben je welkom met een negatieve test die niet ouder is dan 48 uur. Zweden accepteert naast de PCR-test ook Antigeen testen en de LAMP test. Deze regels gelden tot 31 mei, maar het is te verwachten dat deze regels (of wellicht nog minder restricties) ook deze zomer nog zullen gelden.

Bron: Zweedse overheid.

Zweden kosterhavet

Denemarken

Denemarken heeft ook regels bekend gemaakt. Echter melden ze wel dat deze ingaan per 1 mei en geldig zijn tot 26 juni. Voor de zomervakantie kunnen dingen dus nog wel veranderen. Je moet uit een groen of geel land komen en dan mag je het land in met een PCR-Test of een vaccinatiebewijs. Bij rood of slechter (zoals Nederland momenteel) is naast de test alsnog quarantaine verplicht.

Bron: Deense overheid.

goedkope gezinsvakantie denemarken

Bulgarije

Ook Bulgarije heeft plannen voor deze zomer bekend gemaakt die ingaan per 1 mei en waarschijnlijk ook nog geldig zullen zijn tijdens de zomer. Hier ben je welkom met een negatieve PCR test die niet ouder mag zijn dan 72 uur. Het is te verwachten dat ook een vaccinatiebewijs straks voldoende gaat zijn, maar dit is nog niet zeker. Om goede controles te kunnen uitvoeren, zijn lang niet alle grensposten open, iets om rekening mee te houden als je met de auto naar Bulgarije gaat.

Bron: Bulgarije tourism.

7 Rila Lakes wandeling Bulgarije

Andere landen

Verder is er natuurlijk volop speculatie. Zo hebben Spaanse ministers in de media aangegeven dat gevaccineerde reizigers met het groene boekje vanaf juni weer welkom zijn zonder extra regels. Net als Frankrijk, waar waarschijnlijk ook een test of vaccinatiebewijs gevraagd gaat worden. Dit zijn echter nog geen officiële richtlijnen voor deze zomer. Ook voor andere landen zoals België en Tsjechië is er nog geen duidelijkheid.

Ben je die wel tegen gekomen en heb ik het gemist? Laat dan vooral een berichtje achter.

8 reacties op “Wat worden de regels deze zomer? Van deze landen weten we het al”

  1. Hoi Tikva,
    Fijn blog, zit al een poos met argusogen te kijken hoe het allemaal zal verlopen. Heb jij enig idee wat ze gaan doen met die PCR testen die in het ene land 140 euro per stuk kosten en in het andere land 40 euro per stuk? Had ergens opgevangen dat ze daar meer lijn in wilden aan gaan brengen.
    Groetjes Lineke

    1. Ja de Europese Unie wil dat de testen gratis worden indien het vaccinatiepaspoort door gaat. Anders is het oneerlijk (of zelf onwettige) voorkeursbehandeling van gevaccineerde terwijl niet iedereen de kans heeft gehad een vaccin te krijgen. Of Nederland hier ook aan mee gaat doen is echter nog niet duidelijk. Zo’n 12 landen in de EU hebben zijn gezamenlijk bezig hiermee. Nederland nog niet.

  2. Is er tijdens het debat ook gesproken over kinderen? Moeten deze ook een negatieve PCR test kunnen aantonen alvorens een land in te kunnen?

    1. Dat bepalen landen zelf, het debat ging over de regels bij terugkomst ik geloof niet dat het daar over kinderen is gegaan. Veel Europese landen vragen een PCR test vanaf 7 jaar of soms 12 jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top