Home / Voorbereiding / Welke verzekeringen heb je nodig om te reizen? Niet leuk wel noodzakelijk!

Welke verzekeringen heb je nodig om te reizen? Niet leuk wel noodzakelijk!

Het uitzoeken van reizen is niet voor iedereen een hobby, maar het uitzoeken van annulerings- en reisverzekeringen en het uitsluiten van de risico’s die passen bij jouw situatie, is bijna niemands favoriete bezigheid. Het is echter wel noodzakelijk om hier goed naar te kijken. In dit blog geven we je tips en advies waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een annulerings- en reisverzekering voor je gezin.

Georgie

Een verzekering sluit je niet af voor de lol en de situaties waarin je deze verzekeringen nodig hebt zijn vaak al vervelend genoeg. Het is dus des te vervelender als dan ook nog blijkt dat je niet goed verzekerd bent. Door de komst van COVID in de wereld zijn de administratieve verplichtingen om te reizen er niet eenvoudiger op geworden. En dat geldt ook voor de annulerings- en reisverzekeringen.

Wat is een annulerings- en reisverzekering?

Even een korte toelichting wat nu wat is. Een annuleringsverzekering biedt dekking als je reis niet doorgaat of voortijdig moet worden afgebroken, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval.

Malaga met kinderen

Een reisverzekering is er voor de risico’s die je op reis loopt. De reisverzekering is er om onder andere jouw eigendommen tijdens je vakantie of weekendje weg te verzekeren. Het biedt doorgaans ook de hulpverlening en dekking voor extra kosten die je moet maken als gevolg van bijvoorbeeld ziekte of een ongeval tijdens de reis, voor zover dit niet gedekt is door je basisverzekering (of aanvullende zorgverzekering).

De situaties gerelateerd aan annulerings- en reisverzekeringen kunnen als volgt worden ingedeeld:

Tip op je mobiel kan je deze tabel schuiven

Situaties en kleurcodes
Annulering door corona zelfKrijg jij vlak voor je vertrek corona of moet je in quarantaine?  Bij de meeste annuleringsverzekeringen is dit risico gedekt, maar niet bij allemaal.

Zie in onderstaande tabel een analyse voor dit risico voor een aantal reisverzekeraars
Annulering door reisadviesDe kleurcode van de reis wijzigt. Het gaat dan om de kleurcode die het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft.

Verzekeraars hebben het risico op corona in de voorwaarden meestal wel aangepast. Er is in de huidige tijd geen sprake van onvoorzienbare omstandigheden meer, waardoor een wijziging van het reisadvies als gevolg van corona meestal geen verzekerd risico is.

Dus wijzigt de kleurcode naar oranje of rood, dan is annulering niet meer verzekerd. Als je besluit om in het geval van oranje of rode kleurcode toch te gaan, dan leg ik in een volgend blokje uit hoe het zit.
Land heeft groene of gele kleurcode
* reisverzekering
Ga je op reis en is het land op moment van vertrek groen of geel en je krijgt op reis corona dan zijn vaak de medische kosten als gevolg van corona verzekerd. Dit is een onvoorziene gebeurtenis en valt onder de reisverzekering.

Ook eventuele extra kosten vanwege langer verblijf, quarantaine in een hotel en een nieuwe terugvlucht zijn vaak verzekerd. Dit verschilt per verzekeraar en kun je opzoeken in je polisvoorwaarden of op de website van de verzekeraar.

Zie in onderstaand tabel een analyse voor dit risico voor een aantal reisverzekeraars
Land heeft oranje kleurcode en je gaat toch op reis
* reisverzekering
* zorgverzekering

Reisverzekering
Veel Nederlanders denken dat als een land een kleurcode heeft anders dan geel en groen, je reisverzekering überhaupt niet meer uitkeert. Maar let op: hier zitten ook verschillen in. De meeste verzekeraars zullen alleen het risico op corona uitsluiten!

Dit betekent dat als er op reis iets gebeurt wat niet het gevolg is van corona, zoals diefstal van of schade aan jouw spullen dit gewoon verzekerd is binnen je reisverzekering. Ook medische kosten die niet het gevolg zijn van corona vallen dan meestal onder de reisverzekering.

Sommige verzekeraars dekken wel ziektekosten door corona. Daarnaast kan het natuurlijk ook zijn dat je geen klachten en dus ook geen ziektekosten hebt. Je moet echter wel in quarantaine blijven en hebt daardoor extra kosten voor verblijf en terugreis. Soms zijn ook deze kosten verzekerd.

Zorgverzekering
En dan is iedere Nederlander ook nog verplicht verzekerd voor zorg.  Deze zorgverzekering kijkt niet naar kleurcodes, maar naar de kosten.  Dat wil zeggen; stel je gaat naar een oranje of rood land en krijgt daar corona, dan zijn de medische kosten hier van (deels) verzekerd.
Het deels zit in het feit dat de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering alleen de kosten zal vergoeden die je in Nederland ook zou hebben in een vergelijkbare situatie.

Let op; het gaat hier echter alleen om de medische kosten en niet alle daar aan gerelateerde kosten. Indien je aanvullende zorgverzekeringen hebt afgesloten dan is het de vraag of deze aanvullende dekking (bovenop je basisverzekering) wel uitkeert in een oranje of rood land.
Dit verschilt per verzekeraar en kun je opzoeken in je polisvoorwaarden of op de website van de verzekeraar.  

Het advies is altijd: check dit vooraf  met je eigen reis-, annulerings- en zorgverzekering. Doe dit op het moment van het boeken van een reis. Indien je dan niet goed verzekerd bent kun je dan nog je verzekering aanpassen.  Als de situatie wijzigt is het vaak niet meer mogelijk om je verzekeringen aan te passen.

Georgie

Een overzicht van de meest gebruikelijke reisverzekeraars

We hebben voor jou een overzicht gemaakt van een aantal grote reisverzekeraars, waarbij de verzekering tenminste annuleren doordat je zelf corona hebt gekregen voor vertrek moet dekken. Staat jouw verzekeraar niet in dit overzicht? Check dan je vooral je polis.

Op je mobiel kan je deze tabel schuiven om alle informatie te zien.

VerzekeraarAnnulering voor reis door (zelf) coronaGeneeskundige kosten a.g.v. corona  (mits medische module en meerkosten dan zorgverzekering)Extra kosten verblijf groen en gele bestemmingenKosten terugkeer
(bij wijziging kleurcode of reisgenoot met corona)
OomJaJa, ook bij oranje en in soms zelfs bij kleurcode roodJa wel met de juiste selectiesNee 
AllianzJaJa, ook bij oranjeJa, bij groen of geel
Nee indien oranje, alleen als reisgenoot in ziekenhuis moet verblijven tot een maximum bedrag (te bepalen)
Nee 
ANWBJaJa, bij groen en geelJaJa
EuropeescheJaJa, ook bij oranjeJaNee 
Nationale NederlandenJaJa, bij groen en geel Ja onder voorwaarden en tot een bepaald bedragNee 
FBTOJaJa, bij groen en geel Nee, tenzij zelf coronaNee 
Centraal BeheerJaJa, bij groen en geel JaNee, maar reisverzekering blijft geldig tot einde geplande reis
De InternationaleJaJa, bij groen en geel Ja mits medische module, maar niet duidelijk welke kostenNee

Disclaimers: Let op indien corona is vastgesteld mag je zelf niet reizen! Daarom wordt er bij kosten terugkeer alleen gekeken naar de reisgenoten. Dit is dan ook weer afhankelijk per situatie en de dan geldende regels rondom reizen, na contact met een besmet persoon.

Let op bij de kolom annulering vooraf  door corona (pcr-test) is bijna overal gedekt. Maar wanneer je in quarantaine moet (bijvoorbeeld omdat je in contact bent geweest met een besmet persoon) is dit vaak geen reden voor annulering. Ook zijn er verschillende vergoedingen in deze situatie, de ene verzekeraar vergoedt 50% en de andere niets.

Bovenstaande kolom extra kosten voor verblijf, geldt vaak alleen bij landen die groen en geel gekleurd zijn. Ook hier zit weer verschil in quarantaine of ziekhuisopname van een reisgenoot.

De bovenstaande tabel is vastgesteld op basis van op dat moment beschikbare informatie (januari 2022) op de websites van deze verzekeraars. De polisvoorwaarden zijn hiervoor niet (uitvoerig) geraadpleegd.

De bovenstaande tabel is opgesteld op basis van de mogelijkheden binnen deze reisverzekering.  Als jij verzekerd bent bij een van deze verzekeraars wil dat niet zeggen dat jij ook deze kosten vergoed krijgt, dat is afhankelijk van de afgesloten reisverzekering en welke modules jij hebt aan staan. Hoewel we dit blog met de grootste zorg hebben geschreven en die informatie op moment van schrijven correct was kunnen hier geen rechten aan voorbehouden worden. Check altijd zelf de recente en actuele polisvoorwaarden en welke verzekering jij hebt afgesloten.

Lascar vulkaan beklimmen San pedro de atacama

Tot slot nog wat algemene tips over je annulerings- en reisverzekering.

Check regelmatig je dekking, bijvoorbeeld voordat je boekt of weggaat.

Tot welk bedrag ben je verzekerd en voor welke risico’s? Heb je bijvoorbeeld wintersportdekking of ben je alleen verzekerd voor reizen binnen Europa? Tot welk bedrag dekt jouw annuleringsverzekering? Het zou toch zonde zijn als je denkt dat je (goed) verzekerd bent, terwijl dat niet het geval is. Voor langere reizen is het verstandig om te kijken welke reisduur onderdeel uitmaakt van je reisverzekering. Sommige reisverzekeringen verzekeren maar tot een aantal reisdagen.

Tulum mexico

Doorlopende annulerings- en reisverzekering

Sluit, als je dit nog niet gedaan hebt, een doorlopende annulerings- en reisverzekering af. Als je vaker dan één keer per jaar op vakantie gaat dan is dit vaak al goedkoper. Bovendien ben je dan ook verzekerd voor weekendjes weg, dagjes uit en last minute boekingen.

Kindvriendelijk hotel Nuwara Eliya

Check eigen risico

Kijk ook naar je eigen risico van je reisverzekering. Het nemen van een klein eigen risico scheelt enorm in premie, maar dat moet je wel kunnen dragen op het moment dat je de reisverzekering nodig hebt,

namibie met kinderen

Medische kosten bijverzekeren

Medische kosten op reis kun je extra bijverzekeren. De medische kosten zullen ook onderdeel uitmaken van je zorgverzekering. Echter de vergoeding van de zorgverzekering keert uit tot het zogenoemde Nederlandse tarief. Dat is tot aan het bedrag wat in Nederland in een vergelijkbare situatie gebruikelijk is. Als je besluit hier geen extra dekking voor af te sluiten wees dan alert waar je naar toe gaat en wat het prijsniveau van de zorgkosten is in het land waar je naar toe gaat. Er zijn helaas genoeg verhalen van mensen die naar een dure kliniek werden gebracht en na terugkomst in Nederland met een flinke financiële tegenvaller worden geconfronteerd.

Reisziekte polsbandjes

Kortingen

Kijk ook naar kortingen die mogelijk zijn door verzekeringen bij dezelfde maatschappij te combineren. Heb je al een verzekering zoals een zorgverzekering, inboedelverzekering en dergelijke of heb je recht op een collectiviteit door een lidmaatschap via je werkgever dan kan je vaak al snel een leuke korting krijgen op je verzekering.

Borneo-Maleisie-met-kinderen-Kota-Kinabalu-Shangri-Las-Rasa-Ria-sunset

Ten slotte

Verzekeren is het afdekken van een potentieel risico. Neem hier ruim de tijd voor door goed te kijken welk risico bij jou en je gezin past. Dit is bij een reisverzekering onder ander afhankelijk van je financiële situatie en hoe vaak je reist. Maar door online bijvoorbeeld een aantal verzekeringen met elkaar te vergelijken vorm je al een goed beeld.

Het betalen van verzekeringspremies zijn vaak vervelende uitgaven, totdat je een keer gebruik moet maken van de verzekering, dan is vaak de premie een prettige investering geweest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top