Home / Inspiratie / Reisbloggen / Tickets geboekt en de route bepalen: minder dan een maand tot onze reis om de wereld met kids

Tickets geboekt en de route bepalen: minder dan een maand tot onze reis om de wereld met kids

Wij zijn Leonie (40) en Mark (44) en samen met onze dochter (8) en zoon (5) zijn wij voornemens om op wereldreis te gaan. Een droom die binnenkort werkelijkheid wordt.

We dromen al een paar jaar van dit idee en nu wordt het tijd om dit idee om te zetten naar realiteit! Eigenlijk zouden we al terug moeten zijn van onze wereldreis, maar helaas gooide corona roet in het eten.

De komende maanden neem ik je hier op GezinOpReis mee in de voorbereiding van onze wereldreis met leerplichtige kinderen.

Even voorstellen

Wij zijn een gezin met twee kinderen. Ik (Leonie) werk in het MBO onderwijs en Mark is werkzaam bij een zorgverzekeraar. Voordat wij kinderen kregen, waren we al erg reislustig. Ik kom uit een gezin waar er door mijn ouders en grootouders al veel gereisd werd. Het is me eigenlijk wel met de paplepel ingegoten. Ook Mark heeft al veel van de wereld gezien. Toen we kinderen kregen, namen we ze al snel mee de wereld in.

Lees de gehele introductie in mijn eerste blog.

De komende maanden neem ik jullie mee in alle voorbereidingen en avonturen die we vooraf beleven. Reizen jullie met ons mee? En heb jij specifieke vragen of wil je iets uitgelicht zien, wil je mij dat dan laten weten? Dan kan ik dit voor je gaan uitzoeken en vertellen!

wereld op één moment

Waar ga je heen?

Zoals ik in mijn vorige blog al vertelde, was de meest gestelde vraag: “Hoe doen jullie dat dan met school?”. Er is echter nog een vraag die ik bijna dagelijks krijg, namelijk: “Waar ga je heen?”.

Voor corona had ik hier een heel helder antwoord op gehad. Ons eerste plan was namelijk om een wereldticket te boeken en de reis in grote lijnen vast te zetten. Ik had als antwoord gegeven dat we via Dubai naar Japan zouden vliegen en dat we dan naar Australië zouden gaan. We zouden dan via Frans Polynesië naar Zuid Amerika gaan en daar bezochten we in ieder geval Argentinië en Brazilië. Maar op dit moment kan ik niet goed een antwoord geven op deze veel gestelde vraag. Althans, nog niet helemaal concreet. Onze reis gaat veel avontuurlijker en minder planmatig worden dan in eerste instantie gedacht. We hebben in ieder geval een doel en dat is dat we een rondje om de wereld willen vliegen.

reis voorbereiden

Onze grootste wens is om Japan te bezoeken. Dit stond 10 jaar geleden al op de planning, maar toen de kernramp van Fukushima plaatsvond, gingen onze wensen in de ijskast. Nu 10 jaar later willen we die er graag weer uithalen, maar voor alsnog is Japan dicht voor toeristen.

Gelukkig gaat de wereld stukje bij beetje meer open en veranderen de regels ook steeds vaker. We hopen dat Japan in de zomer open is. Vandaar dat we nu besloten hebben om in Zuid-Amerika te starten. Het eerste land dat we gaan bezoeken is Brazilië.

Hoe plannen jullie alles?

Veel mensen die ons aanspreken over de wereldreis, vinden het bijzonder dat we dit allemaal ‘maar zo’ ondernemen. Het is natuurlijk niet dat we ‘maar zo’ van de een op de andere dag weggaan. Een wereldreis vergt veel voorbereidingen en dat is echt niet altijd even leuk om te doen.

florida reisverslag

Wij zijn beide best planmatig aangelegd. Zonder plannen kom je nergens, is ons motto. De afgelopen twee jaar heeft ons ook doen inzien dat niet alles in het leven te plannen valt. Je kunt nog zulke mooie wensen hebben, maar als er iets tegenzit dan gaat het gewoon niet door. Zo gooide corona dus echt wel roet in ons eten, ook al dachten wij dat niets of niemand ons tegen zou houden.

Maar wat wij altijd hebben gedaan, is dat we kijken naar wat wel kan. Zo zouden we eigenlijk afgelopen jaar al op wereldreis zijn gegaan, maar toen dat niet aan de orde was, hebben we onze plannen aangepast en hebben we onze 12 mooie provincies in Nederland bezocht.

Nu we bepaald hebben dat 2022 een mooi jaar is om toch te gaan, moeten we ook ergens beginnen met plannen. Hoe pakken we dat aan?

reis voorbereiden

De afgelopen weekenden hebben we bewust drie à vier uurtjes aan de keukentafel gezeten om samen plannen te maken. Wat gaan we doen in Brazilië, wat willen we zien, hoeveel rust nemen we en wat wordt de volgende bestemming?

Aangezien de coronamaatregelen elke dag nog veranderen, kun je ook niet teveel vastzetten. Mark en ik zijn beide erg verschillend qua karakter. Ondanks dat we erg planmatig zijn, is de één meer van de details en de ander van de grote lijnen. Mark kan gelukkig uren zoeken naar perfecte vluchten en toffe hotelaccommodaties. Dus de taken waren snel verdeeld. Mark plant de dagen en locaties en ik kijk wat we precies gaan bezoeken in de omgeving van deze locaties.

Hotel Kaiserhof

Ik ben zelf snel afgeleid en kan me niet concentreren om uren naar een mooi hotel te zoeken. Gelukkig kan Mark dat wel, dat scheelt een hoop! Vaak vragen vrienden ook aan hem of hij nog een leuke locatie weet met overnachtingsplek. Hij vindt het gewoon leuk om voor andere mensen vakantiebestemmingen uit te zoeken. Ik kan je dan wel vertellen wat je moet bezoeken, waar de leuke eettentjes zijn en de bijzondere bezienswaardigheden zitten.

Zo vullen we elkaar goed aan.

Om te kijken hoe we willen reizen, pakken we in eerste instanties een standaard rondreis erbij. Samen kijken we welke locaties aan bod komen en aan de hand van deze informatie stellen we zelf een reis samen. Vaak gaan georganiseerde rondreizen snel en blijven ze kort op een plek. Wij plannen dan 1,5 keer zoveel meer tijd op een plek dan een reisorganisatie aangeeft.

Als we een paar plaatsen hebben staan, gaan we eigenlijk veel zoeken op het internet. Vooral op Google Maps en Instagram zoek ik veel. Instagram is tegenwoordig een van mijn meest gebruikte zoekmachines. Ik zoek op plaatsen, hashtags, locaties en namen van highlights. Zo neus ik door openbare accounts en vind ik de meest leuke plekken. Deze plekken voer ik dan in op Google Maps en zo kan ik zien waar het ligt en of het makkelijk te bereizen is.

hotel in panama

Op Google Maps vind je ook veel bezienswaardigheden die nog niet zo bekend zijn. Door te klikken en te scrollen kom je steeds meer dingen tegen die bijzonder zijn om te bezoeken. Onbekende parels zoeken vind ik trouwens sowieso het leukst. Wanneer je bijvoorbeeld een mooie kerk op de foto ziet, kijk dan even naar het gebouw dat er tegenover staat. Vaak is dat nog prachtiger dan de kerk zelf. Maar omdat het geen gebruikelijke highlight is, zien mensen dat niet eens staan. Dingen bezoeken en bekijken die anders zijn, minder toeristisch, is wel wat wij het mooiste vinden!

Als we dan samen om de keukentafel zitten, komen we in een weekend tot een mooie route door Brazilië. Dit alles leggen we gewoon vast in een simpel Excel bestand. Er zullen vast hele mooie apps ontwikkeld zijn, maar het old school Excel bestand werkt voor ons prima.

six banyan trees

Maar hoe dan met alle restricties en maatregelen?

Het lastige aan het plannen van deze reis in deze tijden zijn de maatregelen. Je weet niet of de regels die er vandaag zijn ook morgen nog gelden. Daarom zullen we vaak moeten checken of regels veranderen, we zullen tijdig testen moeten plannen, we zullen de administratie goed op orde moeten hebben en visa tijdig moeten aanvragen. Dit alles maakt het natuurlijk minder leuk en zorgeloos. En dit alles is ook een reden om niet te gaan voor velen. Maar voor ons niet, we hebben hier lang op gewacht en willen gaan. We kijken wel waar de tijd ons brengt. Na Brazilië willen we doorreizen naar Amerika en dan naar Canada gaan. We hopen dat we dan via Frans Polynesië alsnog Japan kunnen aandoen, de tijd zal het leren.

De eerste 6 weken staan ongeveer vast, maar vanaf dan is de reis nog een open boek.

Misschien komen we na twee maanden wel weer terug met ontzettende heimwee. Ik ga daar niet vanuit, maar ook dat mag en kan. Corona heeft ook een hoop mooie dingen gebracht en dat is bij ons in ieder geval dat we wat minder planmatig zijn geworden.

Handige apps!

Naast het Excel bestand gebruiken we wel andere handige apps. Hier een paar tips op een rij:

 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • GGD reisvaccinaties
 • Flight Connections
 • Google Flight
 • Google Reizen
 • Tripadvisor
 • Expedia
 • Uber
 • Booking.com

Over de auteur

3 gedachten over “Tickets geboekt en de route bepalen: minder dan een maand tot onze reis om de wereld met kids”

 1. Hallo Leonie,

  Wat een fijn blog om te lezen. Er staan veel bruikbare dingen in. Wij willen volgend jaar zomer een jaar lang gaan reizen met onze kinderen (dan 5 en 6), helaas is er hier ook niks mogelijk met de leerplichtambtenaar. Maar wij moeten ons sowieso uitschrijven. Ik ben benieuwd naar de volgende verhalen. Succes met de laatste voorbereidingen!

 2. Hoi Mark Leneonie,
  Wat top dat jullie dit kunnen doen. Maar ook erg spannend hoor.
  Wens jullie heel veel????samen met de kids, en heel veel plezier samen. Veel veilige km.
  Gr. Lucy Luttikholt -Kolkman.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top