Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Israel / Waarom ik voor de derde keer naar Israël ga en mijn dochter thuis laat
reisplanning israel

Waarom ik voor de derde keer naar Israël ga en mijn dochter thuis laat

Over een week ga ik naar Israël, voor de derde keer en nu alleen. Zonder Marcel en zonder dochter.

Deze reis boekte ik al eerder dan onze moeder-dochter trip naar Stockholm. Het was een paar maanden geleden toen ik aan het kijken was naar een plek om in het najaar nog een paar dagen naar toe te gaan voor mij en onze dochter. Niet dat we Marcel niet lief vinden maar zijn vakantiedagen zijn op.

Waarom Israël

Toen was daar een supercheap ticket naar Israël. Ik zag het en ik wist het gelijk. Daar wil ik heen!

Ik geloof dat er 2 landen ter wereld zijn waar iedereen een keer geweest moet zijn. Amerika vanwege de enorme invloed die dit land heeft op ons wereldbeeld, wat we kijken, wat we dragen en wat we eten. Israël, vanwege de enorme invloed die het heeft op ons zijn. Hoewel ik zelf niet gelovig ben, ben ik wel zo opgevoed. Onze hele Europese cultuur is nog steeds doorspekt van christelijke normen en waarden. Zelf op plekken uit de bijbel lopen: Jeruzalem ervaren als heilige stad van zowel moslims, joden als christenen is een bijzondere ervaring, die je ook meer verdieping geeft in de wereldpolitiek.

reisplanning israel

Samen of alleen?

Dit wordt mijn derde keer in Israël maar nog steeds heb ik het gevoel dat ik eigenlijk niks van het land heb gezien. In ieder geval niet de hoogtepunten van Israël die normaal een reden voor een bezoek zijn.

Ik had het geluk dat een vriendinnetje ging emigreren naar Israël en haar ouders mij uitnodigden. Zo ging ik (in mijn eentje) op mijn eerste vakantie buiten Europa. Het was 1990, het jaar van de Golfoorlog. De rest van de wereld dacht dat mijn ouders gek waren geworden maar ze zagen het als een kans om me de wereld te laten zien.

Wat ik me herinner, zijn vooral random gedachtes, mijn eerste palmboom (ik heb hem geknuffeld), melk in een plastic zak, kakkerlakken in huis,  falafel en samen naar de speeltuin. Omdat het zo onveilig was, bleven we in Tel Aviv en Jeruzalem. De Klaagmuur, de “verklede” mensen en de Arabische wijk: het was een andere wereld.  Later thuis zat ik voor de TV en zag ik hoe Irak scud-raketten op Israël schoot en de kinderen die ik had leren kennen door de NOS geïnterviewd werden. Opgesloten in een schuilkelder afgeplakt tegen chemische wapens. Zelden heeft nieuws zoveel indruk gemaakt.

(quote uit het blog: terugblik op 65 bezochte landen)

Mijn tweede bezoek was in 2012 met Marcel. We waren op vakantie in Jordanië we wilden gaan duiken dus besloten pogingen om zwanger te worden uit te stellen tot daarna. Onze laatste vakantie heel bewust samen. Eigenlijk wilden we ook naar Syrië maar door het begin van de onrusten daar, besloten we in plaats daarvan een paar dagen Israël te doen. Syrië dat kon een andere keer nog wel voor een korte vakantie. Wat hadden we het mis. We gingen naar Jeruzalem en in de Palestijnse gebieden naar Jericho en Bethlehem.

reisplanning israel

Ik heb nu een week en daar wil ik ook echt alles uithalen. Een week in Jeruzalem, Tel Aviv of Eilat en daar tussen reizen met de bus zou ik prima kunnen doen alleen met mijn dochter. Maar ik wil juist nu iets anders ervaren, iets ruigers, meer natuur, actief, zonsopkomst en zonsondergangen. Het meer van Tiberias, de Golan hoogvlakte en wandelen door een Wadi. Met zijn drieën zou ik het doen, maar alleen met haar.. mwah. Ik ben niet zo’n held achter het stuur in het buitenland. Zeker niet in een land met zo’n sportieve rijstijl waar ik de taal niet spreek. Toertjes zijn een goed alternatief voor de auto maar onze dame heeft haar rust nodig, ik kan niet de week vol stoppen met toertjes van 07:00-19:00.

Ik woog alles af en besloot haar thuis te laten. Helaas voor onze dochter zal ze nog een paar jaar moeten wachten op haar Israëlervaring. Want waar ik er van overtuigd ben dat Israël heel geschikt is voor kinderen dus ook voor haar, is onze dame echt te jong een week zo intensief alleen met mij op pad te zijn.

En de veiligheid in Israël dan

Op dit moment is Israël veiliger dan Frankrijk. Het klinkt misschien cru maar zo is het. Ik maak me meer zorgen over onze de veiligheid tijdens onze reis naar Zuid-Amerika dan over een week Israël. Maar wil je hier meer over weten lees dan de reistips over Israël van Henriette.

reisplanning israel
reisplanning israel

Wat ga ik doen in Israël

Nadat ik mijn ticket had geboekt bekeek ik wat de beste optie zou zijn om veel te zien. Ik kwam op verschillende manieren terecht bij Abraham hostels en tours. Tips van internationale bloggers (met kids), Google en de Lonely Planet “Exemplar for hostels everywhere”, het universum wou me duidelijk een hint geven.

Ik vind het dan ook heel gaaf om te kunnen zeggen dat ik voor een groot deel van mijn trip met ze ga samenwerken. Ze hebben het nummer 1 hostel in Jeruzalem, en sinds vrij recent ook hostels in Nazareth en Tel Aviv, allemaal met familiekamers. Aangezien hotels best wel duur zijn in Israël is een hostel zeker een goed betaalbaar alternatief voor gezinnen. Ik zal ook verschillende tours gaan doen zoals een off-road adventure door de woestijn, wandelen op de Golan-hoogvlakte en een bezoek aan een traditionele kibbutz. Daarnaast heb ik nog vrije tijd om bijvoorbeeld zoveel mogelijk familievriendelijke plekken in Jeruzalem zelf te ervaren. Ik denk dat ik ga proberen de dierentuin, little Israël (een soort Madurodam) en de City of David tour in 1 dag te proppen. Andere suggesties zijn welkom.

Niet aankomende weekend maar vanaf het weekend erna kan je dus veel Israël updates verwachten via o.a. Facebook en daarna blogs. Natuurlijk zal ik daar ook mijn eerdere ervaringen in Israël en zeker mijn eigen jeugd herinneringen hierin verwerken om zo’n goed mogelijk beeld te geven van wat er te doen is in dit bijzondere land.

Heb je nog vragen? Zijn er dingen die je graag zou willen weten over Israël? of specifiek over Israël met kinderen? Laat het me nu weten, dan doe ik er alles aan het voor je uit te zoeken.

Ook naar het Midden-Oosten op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dat scheelt gedoe met verzekeren ter plekke. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Terwijl je bij ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap terecht kunt voor reizen samen met andere gezinnen.

Over de auteur

1 gedachte over “Waarom ik voor de derde keer naar Israël ga en mijn dochter thuis laat”

  1. Weer een leuke bestemming in het vooruitzicht. Israel 😉 Je bent er al vaker geweest, toch gaat het dit keer anders zijn zonder Marcel en Isis. Avontuurlijk en stoer. Ik ben heel benieuwd hoe je het gaat ervaren en wat je gaat beleven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top