Home / Reisinformatie / Afrika / Marokko / Op avontuur in Marokko met het gezin: zandduinen en kruidensoeks
Marokko met het gezin

Op avontuur in Marokko met het gezin: zandduinen en kruidensoeks

Afgelopen najaar hebben Fieke en Patrick (beiden 37) in de herfstvakantie met hun twee kinderen een reis naar Marokko gemaakt. Linde van 8 en Jelle van 6 hebben genoten van het avontuur: van klimmen over zandduinen en hobbelen op een kameel tot het verkennen van geurige soeks en uitwaaien op het strand. We waren heel nieuwsgierig naar Fiekes ervaringen en vroegen haar daarom naar hun gezinsvakantie in Marokko.

Waarom hebben jullie voor Marokko gekozen?

We zochten een bestemming voor het najaar, waar het nog lekker weer zou zijn. We hebben nagedacht over Azië of de Cariben, maar dat vonden we allebei te ver vliegen voor een week. En dan heb je ook last van een jetlag, dus dat kost ook weer een paar dagen om van bij te komen. Bij Linde in de klas was een jongetje vorig jaar met zijn ouders naar Marokko geweest en we hoorden van hen hele positieve verhalen. Het is maar 4 uur vliegen, het is er nog lekker zonnig en je bent toch even helemaal in een andere wereld. En dat bleek allemaal heel prima te kloppen, wat dat betreft voldeed Marokko zeker aan onze verwachtingen.

Marokko met het gezin

Wat is je favoriete momentje van de reis?
Het leukst vond ik eigenlijk om Marokko door de ogen van mijn kinderen te zien alsof het weer de eerste keer was dat ik een verre reis maakte. Vroeger hebben Patrick en ik veel gebackpackt naar landen in Midden-Amerika en Azië. Dus we zijn eerder op drukke lokale markten en in bergdorpjes geweest. Maar ik zag nu weer de verbazing en het avontuur in de ogen van mijn kinderen, bij het zien van de kruidensoeks in Marrakech, bij de volgepakte ezeltjes langs de weg in de bergen, hun stuiterende enthousiaste toen ze op hun kameel klommen voor een rit door de woestijn. Dat was echt geweldig.

Marokko met het gezin

Ben je onderweg ook problemen tegengekomen?

We hadden verwacht dat het eten een probleem zou zijn, want vooral Jelle is niet zo’n avontuurlijke eter. Dat bleek gelukkig mee te vallen; rijst met rozijnen vond hij lekker en af en toe pikte hij een stukje wortel of een pruim uit onze tajine. Gelukkig is overal veel fruit te koop dus zo kreeg hij toch genoeg vitaminen binnen. Ook was het soms even spannend met de taal, want wij spreken allebei eigenlijk geen Frans. Bonjour en merci en dan houdt het wel op… Maar met een ‘Point it’-boekje vol plaatjes van alledaagse dingen en situaties konden we ons goed redden en uitleggen waarnaar we op zoek waren.

Zou je andere gezinnen aanraden voor Marokko te kiezen?

Als je een avontuurlijke bestemming dichtbij huis zoekt, dan zeker. Het is natuurlijk wel wat anders dan met je gezin op de camping in Frankrijk staan, dus als dat is wat je wilt dan moet je niet naar Marokko gaan. Het is een land dat nog niet zo ontwikkeld is als Nederland, de gebruiken zijn er anders en soms moet je een beetje improviseren, bijvoorbeeld als je met je huurauto de weg zoekt en met handen en voeten wil vragen waar dit-en-dit dorp ligt. Maar voor ons is dat juist het leuke aan reizen, als je je flexibel opstelt kun je hele leuke dingen ontdekken en nieuwe avonturen meemaken.

Marokko met het gezin

Welke tips heb voor andere ouders die ook een soortgelijke reis willen maken?

Pas je ritme tijdens de reis aan aan je kinderen. Waar thuis soms regels gelden zoals ‘geen snacks voor het slapen gaan’ of ‘frisdrank alleen in het weekend’, zijn wij hierin op reis makkelijker. Geef je over aan het ritme van de dag en het moment. Want als je zelf relaxter bent, zal je reis ook een stuk relaxter zijn. ’s Avonds laat een ijsje kan prima als het warm weer is en als een van de kinderen geen honger had, sloeg die het eten over. Later meldden ze zich wel weer als ze trek kregen en dan kochten we onderweg wat fruit, dat ging prima. We kijken echt terug op een hele positieve ervaring met z’n vieren en denken er over na om over een jaar of twee weer zo’n reis te maken. Volgend jaar wordt het in ieder geval met de auto naar Noord-Italië, want ook dat vinden we hartstikke leuk!

Geïnspireerd geraakt door het reisverhaal van reiziger Fieke? Met riksjafamilyMarokko, onderdeel van Riksjafamily, kun je je eigen reis samenstellen. De reisspecialisten zijn zelf moeder en kennen het land op hun duimpje. Je krijgt advies vanuit hun eigen reiservaringen.   

1 reactie op “Op avontuur in Marokko met het gezin: zandduinen en kruidensoeks”

  1. Marokko lijkt me echt zo’n leuke bestemming met kids! Ik ben zelf wel in Marrakesh en Agadir geweest, maar het achterland lijkt me zo mooi!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top