Snorkelen met whalesharks, en duiken met manta ray!

1

Donsol noemt zichzelf de “whale shark”capital of the world, en volgens onze reisgids in het seizoen de vraag niet of je een whalesharks zult zien maar hoeveel.. Genoeg informatie voor mij dus om van te gaan watertanden en Donsol direct op te nemen in onze route. Snorkelen met walvishaaien staat hoog op onze bucketlist. Nou is het seizoen eigenlijk tot en met april. Vaak blijven ze wel tot half juni maar dat is geen garantie. We hebben nou eenmaal niet zoveel geluk met dieren spotten.

We zijn al twee keer eerder in whaleshark gebied geweest maar beide keren hadden we geen geluk. Dus heel zenuwachtig zitten we de volgende ochtend op de boot die ons naar deze bijzondere dieren moet brengen. Het duurt en het duurt, we varen wel een half uur rond, een meisje op onze boot die gisteren ook als is geweest maakt het nog erger door te zeggen, gisteren was het al na 5 minuten raak.

Donsol

Maar dan eindelijk ja een whaleshark, vlug snorkel op en het water in. Wat super geweldig gaaf!. Een reusachtig beest van 7 meter zwemt daar gewoon een paar meter onder je. Indrukwekkend, gaaf, bijzonder hoe moet je dit nou omschrijven?? Met sommige dieren (zoals schildpadden) maak je voor je gevoel wel eens contact, maar dat is met de whaleshark niet het geval.. het is gewoon een huge beest dat er zwemt en wij zijn alleen maar toeschouwers.

We hebben in totaal 6 keer de kans met een whaleshark te snorkelen. Het zijn echt allemaal verschillende dieren, een is klein en mega snel. Snorkelen met walvishaaien is geweldig.  De andere megagroot met veel sharksucker visjes etc.. Bekijk ook ons filmpje.

De rest van de dag relaxen we een beetje. De omgeving van Donsol is super groen met rijstvelden. We lopen naar het dorpje zelf wat toch zodra je van de doorgaande paden af gaat echt wel erg arm is. Veel hutjes en veel afval. De mensen en vooral de kinderen zijn supervriendelijk, je moet constant reageren op alle “hello’s” en het gezwaai.

‘s avonds gaan we met een bootje de rivier op voor een fireyfly tour. Duizenden vuurvliegjes die gezamenlijk aan en uit gaan, apart hoor!. Aan de rivier wonen nog armere mensen die in het donker met een lamp (olielamp of met geluk een zaklamp) op hun hoofd door de rivier lopen en met netten proberen schaaldiertjes te vangen. Wat een hard bestaan.

donsol

De volgende dag gaan we duiken, Donsol heeft namelijk behalve whalesharks nog een andere grote attractie. Namelijk Manta Ray’s deze apart uitziende Ray’s kunnen wel 7 meter breed worden. De manta’s rays komen vaak naar een zogenaamd cleaning station en daar gaan we duiken. De eerste duik is een zogenaamde check-up duik, de manta bowl kan namelijk een lastige duik zijn (veel stroming, weinig zicht, je moet je aan de stenen vasthaken) en daarom wil de duikmaster eerst weten of je wel goed genoeg bent daar te kunnen duiken. Wij hebben echt veel geluk want we zien op de check up duik een manta, een kleintje (1 meter) maar het is wel heel dichtbij en doet een looping voor ons, hoe gaaf… Dit is pas de 2e keer dat er op deze locatie een manta is gespot. Op de echte mantabowl zelf maken we twee duiken maar hier helaas geen manta’s al zien onze mede-duikers er heel even eentje voorbij flitsen. Toch was het een prima dag een mooie boottocht, een super eerste duik en tussendoor hebben we ook nog geluncht op het mooie ticao eiland.

Jammer genoeg zit onze tijd er al weer op en we reizen verder naar het Caramoan schiereiland.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

1 reactie

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.