Home / Nederland / Overijssel / Speurtocht Lemelerberg, kindvriendelijke wandeling van 3 km

Speurtocht Lemelerberg, kindvriendelijke wandeling van 3 km

Op zoek naar een leuke wandeling met kinderen? De Lemelerberg is een heel mooi stukje natuur in het Overijsselse Vechtdal. Een mix van heide, bossen en zand. Wij kozen voor de “Speurtocht Lemelerberg” door Landschap Overijssel. Een route die wat ons betreft geschikt is voor kinderen vanaf ongeveer zes jaar.

Zorg wel voor bescherming tegen teken! Je kunt een lange broek aantrekken en lange mouwen, maar ook dat is geen garantie. Wij gebruiken liever deze spray tegen teken voor echte zekerheid.

lemelerberg wandelen speurtocht

Er zijn op de Lemelerberg diverse parkeerplaatsen. De speurtocht start vanaf de parkeerplaats aan de Oude Raalteseweg. Om het verwarrend te maken zijn er twee parkeerplaatsen aan deze weg en zitten die ook niet op de exacte plek als Google Maps aangeeft. Het is dus de parkeerplaats in het noorden waar de Oude Raalteseweg overgaat in de Oude Dijk. Je rijdt daar een heel klein stukje het onverharde deel van de Oude Raalteseweg op maar dat is eenmaal daar, wel duidelijk aangegeven met bordjes.

Verder heb je voor de speurtocht een app nodig op je telefoon. Je kunt ook een PDF downloaden, maar dan heb je geen antwoorden op de vragen die je krijgt tijdens de tocht. Lang niet zo leuk! De app die je nodig hebt heet “Routemaker” en daarin kan je dan kiezen voor de optie “speurtocht”. Je krijgt dan de “Speurtocht Lemelerberg” te zien en die kan je downloaden.

Lemelerberg speutocht

Speurtocht Lemelerberg

Wij hebben de auto geparkeerd en zijn klaar voor vertrek. Ik zet de app aan en moet even een klein stukje lopen over de parkeerplaats voordat de locatie opgepakt is.

Lemelerberg speutocht

Dan de eerste hint: loop de parkeerplaats af en ga naar links naar de T-splitsing. We hebben nog nooit eerder met deze app gelopen maar het blijkt verrassend gemakkelijk. We zijn bijna bij de splitsing, mijn telefoon geeft een push notificatie en daar volgt al de eerste vraag.

Niet deze van het plaatje trouwens ,want ik wil jullie pret natuurlijk niet bederven. Na de vraag krijg je direct te horen of het goed of fout is en volgt een aanwijzing om de route te vervolgen.

Lemelerberg speurtocht

Dankzij de plaatjes is het ook altijd goed duidelijk welke kant we uit moeten. Elke keer volgt weer een push berichtje voor de volgende vraag. Er is één plek waar we echt op basis van een plaatje de route moeten zoeken, maar verder is het gewoon de aanwijzingen volgen.

Misschien is speurtocht dan ook niet de best gekozen naam door Landschap Overijssel, puzzeltocht zou wellicht een betere optie zijn.

Lemelerberg wandelen speurtocht

Hoe je het ook noemt, mijn dochter vindt het hartstikke leuk. Op de website staat aangegeven dat het een route is voor kinderen vanaf acht jaar. Ze is op dat moment echter net zeven en doet prima mee. Ik lees de meeste vragen en antwoorden wel voor in verband met de snelheid.

De vragen zijn heel goed te snappen. Veel vragen zijn best makkelijk, maar sommige over bomen en planten zijn ook voor mij een gokje. We krijgen vragen over dieren en planten, maar ook over voorwerpen die we op de route tegen komen. We halen geen perfecte score maar hebben drie vragen fout. Best netjes toch?

Lemelerberg wandelen speurtocht

Wanneer we weer terug zijn bij de parkeerplaats vraagt mijn dochter enthousiast “En nu, hebben we wat gewonnen?”. Dat valt een beetje tegen. De app zegt hoeveel punten we hebben gehaald en dat is het dan. Niet een digitaal vuurwerk of wat anders. Gelukkig had ik al gezien dat er vlak om de hoek een speeltuin zit met snackbar, dus ik maak ervan dat ze een ijsje heeft gewonnen.

Lemelerberg wandelen speurtocht

Nog wat praktische tips

Deze kindvriendelijke wandeling op de Lemelerberg is helemaal vlak en we lopen door bos en heide. Daardoor vind ik de wandeling iets minder mooi dan sommige andere wandelingen in dit gebied.

De speurtocht is niet buggyproof, dit komt omdat je op een gegeven moment een kronkelpaadje volgt. Een short-cut na de vraag over “Bomen”. Tijdens de short-cut zijn geen vragen, dus je kunt er ook voor kiezen niet het smalle padje te nemen maar nog een stukje rechtdoor te lopen. Dan kom je al snel op de Oude Raalteseweg (wat hier een zandpad en fietspad is), ga naar links en neem het eerste wandelpad links, waarna je weer op de route terecht komt.

Lemelerberg wandelen speurtocht

Wat is er nog meer te doen in de omgeving van de Lemelerberg

Ga je met kinderen naar de Lemelerberg, dan mag je het supertoffe speelbos niet missen. Deze kan je vinden direct naast parkeerplaats de Lemelerberg. Daarvoor moet je dus even een stukje rijden. Ik vertel je er meer over in dit blog over speelbos Lemelerberg.

Lemelerberg speelbos

Vlakbij de parkeerplaats waar je auto staat voor de speurtochtwandeling kan je Outdoor Ommen vinden. Twee minuten rijden of een paar minuten lopen. Hier kan je terecht voor een ijsje en snack. Er is een toffe gratis toegankelijke speeltuin, maar de meeste mensen komen hier natuurlijk voor de activiteiten. Huur een kano met je gezin of doe het obstakelparcours.

Outdoor Ommen
Outdoor Ommen

Voor alle tips lees onze blog over:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top