Home / Reisinformatie / Europa / Stadswandeling Brussel Vizit.be vs Greeters

Stadswandeling Brussel Vizit.be vs Greeters

Een stadswandeling in Brussel, het kan gratis of tegen betaling. Wij gingen met de gratis Greeters en met het commerciële Vizit.be op pad.

Brussel is zo’n stad met veel kleine verassingen als je weet waar je ze moeten zoeken. De grapjes op de gevels van de gebouwen, een mooie anekdote of verstopte muurschildering. Te leuk om te missen! Een stadswandeling in Brussel helpt je deze extra’s te ontdekken.

De stadswandeling Brussel met vizit.be maakten we met een groep mannen op vrijgezellenweekend, de stadswandeling Brussel met Greeters vond plaats met een groep reisbloggers. Beide wandelingen maakten we in 2014. We vergelijken de opties zodat je kunt kijken wat het beste bij jou past.

Bezoek je Brussel met kinderen dan raden wij aan een speciale tour voor kinderen boeken. Dit kan bij beide organisaties.

Gratis stadswandeling met Greeters

Greeters is een non-profit project waarbij locals je gratis meenemen door de stad. Het idee achter Greeters is dat er een culturele uitwisseling plaats vindt tussen bezoeker en bewoner.  Een vrijwilliger van Greeter is geen officiële gids en zal dus ook niet komen met allerlei historische informatie en jaartallen wel met zijn of haar mening. De groepen zijn klein (max 6 personen) en de Greeter neemt je mee naar zijn favoriete plekjes in diverse wijken rondom het oude centrum.

stadswandeling

Wij ontmoetten onze Greeter op het centraal station van Brussel. De meeste greeters zijn met pensioen maar wij treffen een leeftijdsgenoot. Een mooie gelegenheid om er achter te komen hoe een local aankijkt tegen de kansen van België op het WK voetbal. De wijk waar we door heen wandelen had ik zelf als toerist niet direct uitgezocht voor een bezoekje.  We lopen o.a. langs het sint Katelijne plein door de wijk “De Kaaien” gelegen aan de oude haven.

Tussen veel niet bijzonder aantrekkelijke bouwwerken zijn er her en der gebouwen met een verhaal. Zo is het “kleine kasteeltje” nu een centrum voor asielzoekers maar bij de bouw in 1853 was het een kazerne. Het gebouw wordt interessant doordat je al lopende opeens op een gesprek komt over asielbeleid in België en Nederland.

Ik had echt het gevoel om met een nieuwe kennis op pad te zijn en niet met een gids. Dat is een groot pluspunt maar kan ook een nadeel zijn. Iemand geeft zijn vrije tijd op om je rond te leiden en verwacht daar natuurlijk ook en bepaalde interactie voor terug. Soms ben je meer in de stemming om lol te hebben met je vrienden of gewoon te luisteren en dan kan je beter voor een betaalde tour kiezen.

Wil je met een Greeter op pad dan moet je dit minimaal 2 weken voor de gewenste datum via de website Brussel Greeters aanvragen. De organisatie kijkt dan welke Greeters beschikbaar zijn en passen bij jouw interesses.

stadswandeling03

Stadswandeling Brussel met Vizit.be

Vizit.be is een landelijke organisatie met wandelingen in een aantal steden in België. De meeste wandelingen zijn themawandelingen, zo zijn er muziekwandelingen, bierwandelingen, chocoladewandelingen en culinaire wandelingen. De wandelingen worden gecombineerd met verhalen en wetenswaardigheden over Brussel. Bij Vizit.be wordt dit niet gedaan op een vervelende manier door de gasten lastig te vallen met allerlei jaartallen en andere cijfertjes.

stadswandeling Brussel

Ook Vizit.be brengt je op plekken waar je niet zelf naar toe was gegaan. Zo bezochten we een aantal muurschilderingen van stripfiguren en de Nederlandse wijk, waar geen bier te vinden was, maar vooral wijn. Midden in een woonwijk vlakbij de binnenstad vonden we Zinneke Pis. Zinneke Pis is niet de echte naam, omdat de burgemeester van Brussel niet wil dat zijn stad bekend wordt als de stad met de pissende standbeelden (het water van de fontein is dan ook bewust niet aangesloten). Een zinneke is overigens de geuzennaam voor de bewoners die zich echte Brusselnaren voelen en ook de naam voor een straathond.

Vizit.be is een commerciële organisatie, maar voor grotere groepen is het redelijk voordelig en compleet. Voor een groep van minimaal 10 personen kost de tour, inclusief een aantal biertjes en een diner in een goed restaurant, 48 Euro per persoon. Zonder diner kost de tour 135 Euro plus 9 Euro p.p. voor een bierproeverij. In Gent en Antwerpen kun je je als individueel inschrijven, dit is in Brussel (nog) niet mogelijk.

We zijn benieuwd naar jullie ervaringen met een stadswandeling in Brussel of andere stad. Brussel is snel en makkelijk te bezoeken met de trein.

1 reactie op “Stadswandeling Brussel Vizit.be vs Greeters”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top