Stedentrip Belgrado

0

Belgrado, Ik heb niet echt een idee bij deze stad behalve dan de Balkan oorlog. Sinds halverwege 2011 kan je er echter met Wizzair goedkoop heen en dankzij wat goede verhalen van andere reizigers leek het me wel een leuke bestemming voor een zomerse stedentrip. In augustus  heb ik drie dagen voor mijn stedentrip Belgrado.

Belgrado is maar twee uur vliegen en na nog een uurtje met de bus ben ik bij mijn hostel. Het is al het einde van de dag maar ik ga nog even de stad in. Lekker in het avondzonnetje rondslenteren door de straatjes een stuk beter dan een van de slechte zomers sinds jaren in Nederland. ‘s avonds hebben we een gezellige groep in het hostel en besluiten nog te gaan stappen, daar staat Belgrado immers bekend om. Helaas zorgt het warme weer voor een ontzettende onweersbui en blijven we toch binnen.

belgradoHet voordeel van op tijd gaan slapen is dan wel dat ik de volgende ochtend lekker uitgeslapen ben om de stad te verkennen. Belgrado heeft een groot oud fort wat eigenlijk een soort park is, lekker relaxt met uitzicht op de rivier. Oude mensen zijn aan het kaarten, stelletjes knuffelen op een bankje en kinderen die enthousiast over de ruïnes klauteren. Verder een beetje door de winkelstraat slenteren en de vele kerkjes bekijken. De stijl is typisch voor de regio met heel veel goud en iconen. De bijzonderste is geen kerk-je maar de grootste orthodoxe kathedraal in Europa. Van buiten supergroot maar van binnen is het een en al beton en nog totaal niet af. Ze zijn al in 1935 begonnen met bouwen maar konden door de 2e oorlog niet verder en daarna wilde Tito jarenlang niet verder bouwen. Het kleine stukje dat al wel af is ziet er in ieder geval erg goed uit. Het lijkt me een goed idee om over tien jaar nog eens terug te komen en te zien wat ze ervan gemaakt hebben. BelgradoMensen in Belgrado komen allemaal erg ontspannen over, er zijn overal terrasjes, ijsco barretjes, mooi pleintjes en parken. Voor Europese begrippen in Belgrado best goedkoop een prima maaltijd met drankje voor minder dan €10 euro of als je eet bij een van de vele pizza of kebab fastfood places nog veel minder.

In het centrum zijn een aantal mooie oude gekleurde gebouwen maar ook veel lelijke communistische torenflats. Verder is er weinig dat je herinnerd aan de recente geschiedenis. Volgens een half Servisch/Kroatische jongen met wie ik praat is dit ook wel bewust een groot deel van de Serven ziet mensen als Karadžić niet als crimineel maar als oorlogsheld het is dan ook heel lastig om een museum aan dit onderwerp te wijden want welke mening moet je dan laten zien.

De volgende dag ga ik eerst naar Zenum, vroeger een dorpje maar nu een wijk van Belgrado. Hier zijn schattige straatjes vol met klinkers en nog veel meer kerkjes. Het is in Belgrado heerlijk weer rond de 30 graden en veel zon.  De beste plek om hier van te genieten is Ada Ciganlija een eiland in de Sava rivier nog wat verder vanaf de stad dan Zenum. Dit eiland is omgetoverd tot recreatiepark met stadsstrand. Je kunt hier lekker luieren, zwemmen maar ook actieve dingen doen zoals fietsen. Ik kom zelf vooral om een beetje zonnestralen mee te pakken. Ondanks dat er best veel mensen zijn is er overal nog ruimte genoeg op het uitgestrekte strand.

belgrado‘s avonds een erg gezellige avond in het hostel. De meeste mensen zijn backpackers die aan het interrailen zijn of ryanairen (nieuw werkwoord) en meerdere plekken in oost-Europa aandoen. Eigenlijk niemand is er voor een weekendje zoals ik, leuk is wel dat ik weer en aantal goede verhalen gehoord heb vooral over Sarejevo als stadsbestemming en Montenegro voor het strand en de natuur, dus wie weet volgende keer. Een een aantal Fransen hebben gitaren bij zich en na genoeg Franse chansons gezongen te hebben gaan we eten en stappen. Aan de overkant van de rivier liggen een aantal boten in de rivier die omgebouwd zijn tot clubs, de dresscode is hier kort en sexy maar we mogen met onze slippertjes toch gewoon naar binnen. Na een avond lekker dansen helaas de volgende ochtend alleen nog tijd voor een ontbijtje in het zonnetje voor het weer tijd is om naar huis te gaan.  Al met al een geslaagde zonnige stedentrip Belgrado.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.