Home / Nederland / Met de stoomtrein naar Valkenburg

Met de stoomtrein naar Valkenburg

Na wakker geworden met een mooie rode zonsopkomst begon de dag met een ontbijtje bovenop de Loorberg bij Auberge de Smockelaer in Heijenrath. Onze dochter was na het ochtendflesje maar weer gaan slapen en maar goed ook, want het zou een drukke dag worden! (lees ook ons verslag van dag 1: weekendje Zuid-Limburg) en onze tips zoals vakantieparken in Limburg.

De stoomtrein

Vandaag stond Valkenburg op het programma, en we hadden een paar leuke activiteiten over de dag verdeeld. Het begon allemaal met een kort autoritje naar station Eyserhalte, waar de antieke stoomlocomotief uit 1910 ons naar Valkenburg zou brengen. De trein was al goed vol en de conducteur (compleet met authentiek hoedje en kaartjesknipper) verzuchtte: “We gaan ten onder aan ons eigen succes…”.  In de trein vond mevrouwtje het al meteen leuk om rond te lopen en na een half uurtje kwamen we aan in het centrum van Valkenburg.

valkenburg

Spannend Valkenburg

Een wandelingetje van tien minuten bracht ons bij de VVV en we gingen meteen door naar de Kasteelruïne. Onze dame wilde al direct bij de eerste muren uit de buggy en rondlopen. Al die hoekjes, voor de grotere kinderen de oude ramen in de kapel, de gigantische vensterbanken, de vergezichten en de vele trappetjes maakten het erg spannend. Na een uur rondgeslenterd te hebben, kwamen we aan bij het grasveld waar de roofvogelshow werd opgevoerd. In het begin was het niet echt interessant voor onze dochter, maar toen de uil een rondje ging vliegen, was ons kleine poppetje niet meer van het hekje weg te slaan. De buizerd en de gier die volgden werden dan ook gadegeslagen met twee ogen zo groot als schoteltjes. Er werd zelfs gezwaaid en ‘daa-aag’ geroepen als de vogels naar de coulissen verdwenen.

Na de ruïne werd het tijd voor echte Limburgse vlaai. Het restaurantje bij de ruïne is daar uitstekend voor. Zoals voor zoveel kinderen van een paar jaar oud is grint zo’n beetje het interessantste materiaal wat je kan vinden en ze is dan ook een half uur druk geweest om grint te sorteren naar grootte en kleur. Papa genoot ondertussen van het uitzicht op de Cauberg waar de wielrenners zwoegden om boven te komen.

valkenburg

Met een volle maag vertrokken we naar de Katakomben. Een excentrieke textielmagnaat maakte hier in 1910 een replica van Romeinse catacomben in de mergelgrotten. Dat wilden we wel eens zien! Helaas konden er maar 20 mensen mee en de rondleiding zat vol. Volgende keer dus reserveren, want we gaan zeker terug om het te bekijken. We bekeken snel de website van de vvv om te zien wat er nog meer te doen was voor kinderen in Valkenburg. Daarna gingen op weg naar het Spookjesbos, maar in de wagen werd het ondertussen erg stil en ons vermoeden klopte: ons kleintje moest de indrukken van de ochtend even verwerken…

Na een wandelingetje naar kasteel Schaloen in Oud-Valkenburg was het helaas tijd voor de terugtocht naar Eys. Onze dochter werd wakker in Valkenburg en stond erop het hele stuk naar het station zelf te lopen. Wat een energie kreeg ze van dit weekend.

Dansen in de trein

De trein stond er al en vol verwachting zat ons meisje met de stenen die ze had verzameld te wachten op wat er ging gebeuren. De spanning (en misschien ook wel de herinnering van de morgen) was van haar gezichtje af te lezen. En daar ging de trein. We zaten in de eerste wagon, direct achter de locomotief, dus de geluiden waren goed te horen. Eerst het fluitje, toen het geblaas van de stoommachine. Eerst één keer gesis per seconde, toen twee per seconde en tenslotte een ritmische beat waarop onze dame besloot dat het tijd werd om op het tafeltje te klimmen, naar buiten te kijken en te gaan dansen. Nadat ze doorhad dat de koeien verschrikt wegrenden en het landschap langs haar afgleed, begon ze te klappen en te gillen. Wat een plezier!

Pannenkoeken eten

In Eys besloten we nog even naar Gulpen te rijden voor een pannenkoek bij de watermolen en toen moesten we ons toch echt klaarmaken voor de 2 uur durende rit terug naar het noorden. Ondanks de vermoeidheid weigerde onze dochter te gaan slapen – deze dag mocht nooit meer overgaan! Thuis in haar eigen bedje was het echter al na 30 seconden gedaan.

Valkenburg, het is vooral een spannende stad voor kinderen. Stoom, ruïnes, kastelen, een rodelbaan, zelfs een volledig pretpark kun je in deze veelzijdige stad vinden. Onze dochter heeft nog niet het laatste gezien van dit buitenland in Nederland.

Over de auteur

1 gedachte over “Met de stoomtrein naar Valkenburg”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top