Ode aan de Taj Mahal

2

De Taj Mahal verdient een eigen post en die zal hij (eigenlijk is het een zij, maar dat later) krijgen ook. De Taj Mahal is namelijk één van de 7 nieuwe wereldwonderen en daar zijn wij het mee eens.

De Taj Mahal is een zij, omdat ze gebouwd is uit liefde voor de vrouw van een keizer, die vroeg overleed. Het is dus een mausoleum, maar wel eentje die een lichtelijk overdadig opgezet is. De keizer zou zelfs de verloofde van de architect vermoord hebben om zo het verdriet te laten voelen dat de architect nodig zou hebben om het beste van het beste te ontwerpen.

We kwamen binnen om 6:05, als een van de eersten. Dit was nodig omdat we gezien hebben hoeveel mensen er wel niet rondlopen tijdens het ontbijt. De eerste foto die we namen was de klassieke foto met de vijver op de voorgrond. We zagen dat er nog niemand bij het mausoleum was, dus we liepen meteen door en wat een goed besluit. We bezochten als 3e en 4e persoon de crypte en op een gegeven moment waren we zelfs alleen (met een schoonmaker). Het enige dat we hoorden, was een gezoem en ik vroeg aan de schoonmaker wat het was. Het was het geflap van de duiven. Dat klonk heel anders, maar hij legde me uit dat het de echo was. De echo tegen het marmer was zo zuiver (voor mijn collega-physici: de reflectiecoefficient was dicht tegen de 100% aan), dat het gefladder in de nacht optelde tot een gezoem in de ochtend. Het was ongelooflijk. Uit een ultieme daad van liefde (het is nou eenmaal de Taj Mahal) heb ik Tikva’s naam genoemd, die nu voor eeuwig weerkaatst zal worden in de crypte van de Taj Mahal.
Daarna hebben we een ronde gemaakt rond de Taj Mahal, waar we de zon hebben zien opkomen. Ik kan nog wel meer vertellen, maar de foto’s zeggen genoeg. Let bij de foto’s vooral op de bloemen die uit gehakt zijn in het marmer, de facettering in de immense portalen van de Taj Mahal en de ingelegde teksten. De rode gebouwen op de foto’s zijn twee moskeeën (één moskee en zijn replica). Ze zijn al net zo mooi en alleen al zo’n bijgebouwtje zou normaal al reden zijn een ommetje te maken…

‘s Avonds zijn we bij zonsondergang naar de overkant van de rivier gegaan en hebben daar gekeken naar de Taj Mahal. Ze is werkelijk waar een schoonheid!

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

2 reacties

 1. Anonymous on

  getverderrie. Was dat dan een steen onder water of heb je niet gekeken waar je liep? Konden beter een bloedtransfusie geven i.p.v. adrenaline.Balinese danseressen zijn beroemd. Moeten jullie zien als ‘t kan. Wacht foto’s af. Verder goede reis.
  Opa en Oma

 2. Anonymous on

  Goed om te foto’s te zien en de verhalen te lezen!

  Verder geen commentaar 🙂

  Groeten,

  Martijn B

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.