Home / Voorbereiding / Producten / Reisgidsen / Van Terschelling tot Timboektoe, kopen op eigen risico

Van Terschelling tot Timboektoe, kopen op eigen risico

Ben je net als ik een reisverslaafde? Ben je zelfs voordat de zomervakantie begonnen is in je hoofd al een paar reizen verderop en heb je maar een klein duwtje nodig om een vliegticket te boeken? Kijk dan uit, want het boek “van Terschelling tot Timboektoe” maakt hebberig! “Suriname daar heb ik nog nooit aan gedacht”, oh en die foto’s van Australië zijn ook echt uitnodigend en ga zo maar door. Voor je het weet heb je alweer een reis geboekt terwijl je nu toch echt wat rustiger aan zou doen.

Gelukkig is dit boek ook erg leuk om cadeau te doen. In dit blog geef ik je een review van het nieuwste Nederlandstalige boek over reizen met kinderen.

Terschelling tot Timboektoe boek

Boek van Terschelling tot Timboektoe

Het boek van Terschelling tot Timboektoe is een project van Claartje en Ilona. Claartje heeft de facebook-community Reislustige ouders. Met dit boek willen ze laten zien dat reizen niet hoeft te stoppen als je kinderen krijgt. Maar ook dat de wereld ontdekken niet alleen gaat over ver weg. Een boodschap waar ik helemaal achter sta!

Om over een afwisselende hoeveelheid bestemmingen te kunnen schrijven delen naast Claartje en Ilona een heleboel andere ouders hun verhaal. Dit resulteert in 25 belevingsverhalen over bestemmingen zoals Schotland, Cuba, Miami en Kopenhagen met als bonus informatie over Timboektoe.

Het boek is te koop in diverse boekhandels maar via deze link ook online via bol.com.

Terschelling timboektoe boek

Snelle review

Geen tijd mijn uitgebreide review van het boek “Van Terschelling tot Timboektoe” te lezen? De belangrijkste punten:

  • Mooi vormgegeven boek
  • Inspirerende verhalen
  • Afwisselende bestemmingen ver weg en dichterbij
  • Voornamelijk storytelling aangevuld met enkele bestemmingstips, geen reisgids of “how to” boek.
  • Nadruk op gezinnen met jonge kinderen, wat afhankelijk van je eigen levensfase een plus of een minpunt kan zijn
  • Aanrader voor jezelf maar ook als kraamcadeau of babyshower gift

Wat kan je verwachten van het boek van Terschelling tot Timboektoe

“Dikke wolken pakken zich samen. Als dreigende, zwarte watten hangen ze boven ons hoofd”. Gelijk in het eerste verhaal over een reis met twee kleuters naar Borneo wordt de sfeer voor de rest van de verhalen in het boek gezet. Ik lees hoe schrijfster Marieke onder de indruk is van de neusapen op Borneo. Terwijl haar kind het houdt bij een “Wat een gekke aap mam, mag ik nu Ipad kijken?”. Fijn hé kinderen 😉

Het verhaal wordt kracht bij gezet door een aantal foto’s. Aan het einde van het verhaal is er nog een kadertje met enkele praktische tips. Een format dat door het hele boek gevolgd wordt. Ik vind het knap hoe er met zoveel verschillende schrijvers toch een eenduidig geheel is ontstaan. Zowel in manier van schrijven als in vormgeving.

Terschelling tot Timboektoe boek

” ’s Ochtends lopen we naar de markt. Jonas in de draagzak en Tijmen lopend, met de buggy als back-up. Bij elke poes of oude deur die hij tegenkomt, stopt Tijmen om ‘m aandachtig te onderzoeken en er van alles over te vertellen” – Femke over Tavira

De verhalen in het boek zijn vooral omschrijvend. Ze nemen je mee op reis, geven een sfeerbeeld van de omgeving en een leuk inkijkje in hoe andere gezinnen zo’n reis ervaren. Dat maakt het boek echt en toegankelijk.

Ik ga op zo’n moment automatisch zelf bedenken hoe wij het daar zouden hebben. Heb je nog vakantie inspiratie nodig dan ga je dit zeker opdoen met het boek “van Terschelling tot Timboektoe”. Er is ook genoeg afwisseling in manieren van reizen van camper, (huur) auto tot openbaar vervoer, het komt allemaal aan bod.

Terschelling tot Timboektoe boek

Wil je weten wat de beste reistijd in een land is , op welke manier je het beste in een land kunt rondreizen, welke injecties aangeraden zijn of dat je een visum nodig hebt? Daar is dit niet het boek voor. Je kunt dan beter kiezen voor de Lonely Planet Travel with Children of de meest actuele informatie online opzoeken.

Tussen tientallen megadikke, grillige baobabbomen zetten we onze tentjes op. Het gebrek aan een douche en toilet, überhaupt aan water, vergeten we meteen als we in het zwartste donker naar de sterren staren” – Op reis in Botswana

Ook de bestemmingen zijn afwisselend. Van de geijkte verre reis bestemmingen tot een aantal originelere landen. Dat je niet altijd ver weg hoeft te gaan voor een mooie reis bewijzen de verhalen over Europese bestemmingen IJsland, Schotland, Terschelling, Kopenhagen, Lapland, Zweden en Slovenië.

Terschelling tot timboektoe

Een groot deel van de verhalen in het boek van Terschelling tot Timboektoe zijn geschreven door ouders van (hele) jonge kinderen. In de helft van de verhalen zijn de ouders op reis met een baby of een dreumes van nul, een of twee jaar. Ook de grapjes tussendoor in het boek zoals “Ontdek-je-vlekje: met je baby in een draagzak in de stadshistorie duiken. En vervolgens onraad ruiken.” zijn gericht op die doelgroep.

Wij hebben zelf veel gereisd met onze dochter die we toen ze zo jong was liefkozend onze “pruttelende bagage” noemden. Gewoon lekker in de draagzak en op pad. Nu als moeder van een zesjarige weet ik dat reizen met een schoolkind echt heel anders is dan reizen met een baby of peuter. We hebben nu minder spullen nodig maar wel meer wensen om rekening mee te houden. Reizen met een baby of peuter doe je vooral voor jezelf, reizen met een schoolkind ook voor hem of haar.

“Keet zit op haar billen aan de rand van het meer. Naast haar staat een gieter, haar handen onder het zand. Meer heeft ze niet nodig” – Op reis met Keet van 1 jaar in Zweden.

Ik kan me voorstellen dat je je als ouder van oudere kinderen, zeker met tieners niet meer kunt identificeren met alle avonturen en belevenissen van de gezinnen in dit boek. De verre reisverhalen van gezinnen met kinderen in de basisschool leeftijd gaan over Indonesië, Botswana, Hawaii en Georgië en niet verwonderlijk spreken juist die mij aan omdat ze het dichtst bij onze huidige reiservaringen komen.

Die nadruk op reizen met jonge kinderen maakt dit boek wel weer echt het perfecte kraam of babyshower cadeau voor een reislustige vriendin. Voor iedere mama en papa-to-be die bang is dat het straks als de baby er is uit is met de reispret. Die wel een fijn steuntje in de rug kan gebruiken. Want als al deze ouders het kunnen waarom jij dan niet.

Je kunt het boek van Terschelling tot Timboektoe kopen in de winkel of online via o.a. bol.com.

Terschelling tot Timboektoe boek

Wij zijn niet betrokken bij dit boek en hebben zelf niet meegeschreven aan de verhalen in dit boek. Wel heb ik een exemplaar ontvangen om deze review te schrijven. Zoals je gewend bent deel ik uitsluitend mijn persoonlijke mening.

Lees ook onze andere reviews zoals:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top