Terugblik: moeder-dochter stedentrip Bologna

2

Ik heb enorm veel zin om onze belevenissen en daaruit voortvloeiende tips over Bologna en Ferrara met jullie te delen. Een moeder-dochter trip met een peuter, vanzelfsprekend is het niet. Voor ik jullie van alles vertel over de geschiedenis en bezienswaardigheden van Bologna eerst een persoonlijke terugblik.

Bologna by night

Moeder dochter vakantie Bologna

Je kunt natuurlijk voor een moeder-dochter uitje gaan maar als reisgek koos ik maar direct voor een citytrip. Vier dagen, 3 nachten alleen op pad met onze peuter. Papa was toch op mannenweekend dus dat kwam mooi uit. Eind oktober is het in West-Europa vaak grauw en miezerig dus dus we gaan per vliegtuig op zoek naar de zon. Ja, soms vraag ik mijzelf echt wel af waarom ik het zo moeilijk zou maken voor mijzelf. Ik was voor deze reis ook veel zenuwachtiger dan normaal, maar ik doe het toch.

De bestemming koos ik dan wel veilig. Italië, een bestemming die warme gevoelens bij mij oproept. Lago Maggiore als mijn eerste groepsreis op mijn 16e, het jaar erop proefde ik van de vrijheid en ging voor het eerste samen met een vriendin op vakantie in Rimini. De tweede groepsreis was met Marcel toen we 6 maanden bij elkaar waren, Kroatië was de bestemming maar met een dag naar romantisch Venetië. Een aantal jaar later op het moment dat het helemaal even niet zo lekker liep, vonden Marcel en ik elkaar weer een beetje terug in Rome.. Mooi hoe het lot soms beslissingen voor je maakt. Bologna, Italië was een van de 3 steden die aan mijn eisen (betaalbare vlucht, op die datum, zonnige bestemming) voldeed en het feit dat onze dochter haar favoriete eten pasta is, gaf de doorslag.

Bologna

stedentrip bologna
Ready voor take-off, ongelukje en stadswandeling

Opa en oma waren ze lief ons om 5 uur naar Eindhoven Airport te brengen. Ik had onze dame meerdere keren verteld dat ik haar midden in de nacht ging wakker maken en dit ging verrassend goed. Geen gezeur en om 7:00 vertrokken we. Vliegen zelf vindt ze altijd heel leuk en die 1:40 kwamen we prima door met naar buiten te kijken, te kletsen en met behulp van de iPad.

We vlogen met alleen handbagage en hadden dus zo in het centrum kunnen staan, was het niet dat ik dacht dat het het makkelijkst was de airport bus te nemen en dan pas een taxi in plaats van een taxi helemaal vanaf het vliegveld. Geen slimme zet: ik bespaarde 2 euro en deed er bijna 1,5 uur over ipv 20 minuten, oeps.

Bologna uitzicht
Bologna torens

Eerst stopte ik mevrouwtje nog in bed, maar hier had ze geen behoefte aan dus we zijn lekker door de stad gaan slenteren en beklommen heel stoer nog een toren van 100 meter. Net toen ik helemaal trots op mijzelf was dat het zo goed ging en we nog even een terrasje pakten voor onze afspraak om 15:00 ging het mis. En onze kleine meid, die vlak daarvoor nog aangaf echt niet te moeten plassen vond die Italiaanse wc’s misschien toch te eng. Ongelukje, ja daar sta je dan, niet leuk!

Onze dochter helemaal huilen en overstuur. Het personeel van het restaurant reageerde ook nog heel naar. Ik heb haar maar opgepakt, ben naar ons appartement gehold, heb haar omgekleed en ben weer teruggehold en wonder boven wonder was ik om precies 15:00 terug en stond onze gids al op ons te wachten. Eerst moest ik alleen nog met het restaurant dealen want hoewel ik had aangegeven weg te gaan en de bestelling te annuleren hadden ze het drinken toch op tafel gezet. Ik heb ze maar het geld gegeven en het er verder bij gelaten. Gelukkig waren dit de enige onaardige Italianen van de hele trip.

De twee uur daarop liet een hele vriendelijke dame ons op een zo kindvriendelijk mogelijke manier Bologna zien. Terug in ons Airbnb appartement maakte onze dochter kennis met haar “new best friend”: de 2-jarige Lorenzo met heel veel speelgoed. Deze gastvrije familie maakte onze moeder-dochter trip zoveel waardevoller. Ik ben nu nog meer fan van Airbnb dan daarvoor.

Bologna stadswandeling

Bologna speelgoed
Een dag in Ferrara

We sliepen samen in een tweepersoonsbed en midden in de nacht werd mevrouwtje wakker “mama, ik kan niet slapen”. Maar na “even knuffelen” slaapt ze gelukkig weer in.

Om 9:00 staan we klaar voor onze dagtrip naar Ferrara. Deze moeder-dochter vakantie was geen persreis. We kozen de bestemming, betaalden de vluchten, accommodatie, maaltijden en meeste activiteiten zelf. Ik wilde vooral quality time samen en geen vol programma om zoveel mogelijk te zien. Wel kregen een heleboel suggesties voor dingen om te doen van de regio Emilio Romagna en ik besloot in te gaan op de optie voor een dagtocht naar Ferrara, de stadswandeling en te vragen om een pasta-workshop.

Wat ben ik blij dat met deze keuze, anders waren we denk ik naar Florence gegaan puur omdat Florence nou eenmaal zo bekend is. Nu kwam ik erachter hoe aangenaam Ferrara is, het is een hele groene stad, met een enorm kasteel en andere bouwwerken waardoor het op de Werelderfgoedlijst staat. Het is ook de meest fietsvriendelijke stad van Italië en eigenlijk vond ik het charmanter en kindvriendelijker dan Bologna. Waarschijnlijk is Ferrara bij jullie net zo onbekend als het van te voren bij mij was maar ik hoop dat de foto’s je alvast nieuwsgierig maken naar meer.

ferrara kasteel
ferrara bezienswaardigheden
ferrara bezienswaardigheden

Deze dagtrip was ook een goede les voor mij als blogger. Foto’s maken, filmen, opletten wat de gids allemaal vertelt, een volwassen gesprek houden, fietsen en ondertussen zorgen dat onze dame tevreden is. Het werkt gewoon niet. Dus ik draai het om, mijn dochter op de eerste plek, de rest komt later wel. Gelukkig kreeg ik die ruimte en vrijheid.

Quality time in Bologna

De twee dagen erna deden we rustig aan in Bologna. Lekker eten, ronddwalen door de vele portieken, verstoppertje spelen, een enkel museum en tussendoor veel speeltijd in het appartementje. Met als hoogtepunt een pasta-kookworkshop wat echt heel erg leuk was. Ik ontdek en leer steeds meer over haar karakter, hoe nieuwsgierig en leergierig ze is en aan elke stap mee wil doen. De trotse lach als ze een pasta had gemaakt. Als het niet helemaal lukte, was het “is niet erg hoor, mama”. Zo klein als ze is toch al op zoek naar goedkeuring.

Bologna pasta maken
Museum Bologna

De Italiaanse woorden die ze leert en gebruikt zijn “ciao”, “bongiorno” en “grazie”, volgens mij vooral omdat ze merkt hoe mensen erop reageren. Samen spelen en samen vechten met een andere peuter. Uitgebreide gesprekken, veel knuffelen en liedjes zingen. Ja en af en toe is het even lastig, want zoals elke peuter is er een sterke eigen wil. Dus als ze klaar is met eten en mama nog niet, dan heeft mama pech.

Bologna gangen

Na vier dagen in Italië vliegen we aan het einde van de middag weer naar huis. Dat is ook goed, er moet uitgebreid geknuffeld worden met de kat, ik heb mijn bed weer voor mijzelf en we stappen de dagelijkse routine weer in maar met een mooie ervaring rijker.

En de kleine dame? Ik heb het haar nog maar even gevraagd wat het leukste was: Steppen, pasta maken en Woezel en Pip kijken in Bologna. Dat jullie het maar weten.

Op zoek naar nog meer leuke moeder-dochter tips bestemmingen? Wij gingen na deze reis o.a. naar Stockholm, Ljubljana en het Poolse Gdansk en Wroclaw met zijn tweetjes.

Bologna
Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

2 reacties

  1. Superleuk dat je nu al dit soort tripjes maakt samen met Isis! Echt een heel leuk verslag, van een verblijf in een fijne stad. Ik vond Bologna en omgeving ook een enorme aanrader!

  2. Echt he, dat gevoel waarom je het jezelf toch zo moeilijk maakt, en toch doe je het iedere keer weer, terwijl je ook gewoon Center Parks hebt, haha. Ik herken dat helemaal. Een passie hebben noem je dat denk ik. Leuk en herkenbaar om te lezen allemaal, ook al ben ik zelf nog nooit op moeder-dochter weekend geweest 🙂

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.