Home / Inspiratie / Reisbloggen / Op reis met kids en testen voor de zomervakantie? Dit moet je echt weten!

Op reis met kids en testen voor de zomervakantie? Dit moet je echt weten!

In welke landen zijn we deze zomer welkom? Onder welke voorwaarden? Met een vaccin of een PCR-test? Of moet je voor elk museum- en restaurantbezoek testen? Ja, die landen zijn er ook. 

Eén ding is heel fijn tussen 1 juli en 31 augustus kan je gratis te laten testen. De site waarop dit kan www.testenvoorjereis.nl en het telefoonnummer zijn inmiddels live gegaan. In dit blog vertel ik je kort alle belangrijke informatie die je nodig hebt! Voor een aantal landen vertel ik je ook vanaf welke leeftijd je kind een test nodig heeft.

Update 16 juli: Nu het in Nederland zo slecht gaat staan we op rood voor de Europese richtlijnen. Dat duurt dan ook zeker twee weken. Diverse landen in Europa hebben extra eisen voor landen op rood, deze informatie voeg ik indien bekend toe. Zeker komende week blijft het nog spannend en kunnen landen nog aanvullende eisen stellen. Gaat a.s. donderdag Nederland zelfs op donkerrood kan dit ook weer veranderen.

Rabac

Gratis testen voor de zomervakantie zo werkt het

Stap 0: Check het reisadvies

Check het reisadvies van het land waar je heen wil gaan. Heb je hiervoor een test nodig? Is dat op dit moment zo? Ga dan gelijk door naar stap 1, ook als je pas over een tijdje op vakantie gaat. Check het reisadvies nogmaals 14 dagen en een paar dagen voor je daadwerkelijk vertrekt. Informatiewebsites van het land zelf zijn altijd het meest betrouwbaar.

Boomkroonpaden Duitsland

Stap 1: Vraag NU DIRECT een DigiD aan voor je kind als je dat nog niet hebt

Om je negatieve testuitslag straks te kunnen laten zien aan de grens hebt de Corona Check app nodig. Om de afspraak te maken en om de uitslag hierin te krijgen heb je een DigiD nodig. Heeft je kind nog geen DigiD vraag die dan direct aan via deze site van de rijksoverheid. Het duurt 3-5 dagen voor je het DigiD per post thuis gestuurd krijgt. Dit is dus een behoorlijke vertragende factor!

witte dorpjes andalusie

Stap 2: Afspraak maken voor je test

De website www.testenvoorjereis.nl is inmiddels live. Hierop staat het afsprakennummer voor de GGD en de button naar het afsprakenportaal van de commerciële partijen die gratis testen voor reizen aanbieden. Er worden nog extra opties toegevoegd zoals online een afspraak maken. Je kunt 14 tot 2 dagen van te voren inplannen.

Je kunt zelf kiezen of je de afspraak maakt bij de GGD of bij een commerciële partij. In beide gevallen is het gratis, mits je maar via deze site een afspraak maakt. Een aantal factoren om rekening mee te houden:

 • Testlocaties, helaas is het niet eenvoudig mogelijk te zien waar je terecht kunt voor een test. Je moet in beide systemen met je postcode even door klikken. Als er wel een overzicht komt laat ik dit natuurlijk weten.
 • Hoe snel heb je de uitslag nodig? Bij de GGD houden ze aan dat je binnen 26 uur de uitslag krijgt. Diverse commerciële aanbieders zijn natuurlijk gewend om dit sneller te doen. Bovenop de tijd die het duurt voordat je de uitslag krijgt, komt ook maximaal 4 uur om de code te uploaden in de CoronaCheck-app.
Maribor met kinderen klimbos

Stap 3: Regel een extra smartphone of tablet

Moet je kind ook getest worden? Het is niet mogelijk de test van je kind te koppelen aan je eigen CoronaCheck-app. Per persoon heb je een apart device nodig. Laat je je testen via de GGD dan is ook mogelijk om het coronabewijs te printen. Je leest hier hoe dit werk https://coronacheck.nl/nl/print/

Ga je naar een bestemming dichtbij zoals België dan zou je dus eventueel voor vertrek thuis nog kunnen printen. Ga je naar een land verder weg dan zal dit voor veel ouders geen optie zijn. Aangezien er wat problemen waren met de app is er nu op Schiphol een noodoplossing voor wie wel de uitslag heeft maar deze nog niet in de app staat. Er is een GGD-balie tussen aankomsthal 3 en 4 en hier kan je dan een print laten maken.

Stap 4: Testen

Ga naar de test locatie en laat de test afnamen.

Stap 5: Testuitslag uploaden in de App

Je hebt de uitslag van de test van de GGD of de commerciële partij gekregen. Is de uitslag negatief, dan krijg je een unieke code die je zelf moet uploaden in de CoronaCheck-app. Heel belangrijk want dit heb je ook weer nodig aan de grens! Het duurt nog maximaal vier uur voor het digitale coronabewijs in de CoronaCheck-app te zien is.

Update 6 juli: Er zijn nog wel wat problemen met de app. Er is een extra helpdesk als de gegevens van je vaccinatie of test niet goed in CoronaCheck (lijken te) staan: 0800-5090. Het duurt in de praktijk vaak wat langer dan 4 uur om de QR-code te uploaden in de app. Je moet echt rekening houden met 30 uur verwerkingstijd in totaal, dat is de max. Heb je na die 30 uur de qr-code nog niet, dan kun je bellen met de hulplijn van Buitenlandse Zaken 0247 247 247

Désert de Platé

2x een snel voorbeeld met de GGD

Frankrijk – test mag 72 uur oud zijn

Wij vertrekken op zaterdag naar Frankrijk en verwachten daar rond 15:00 de grens over te steken. Rekening houdende met files uiterlijk om 16:00. Frankrijk heeft nu de regel dat een test maximaal 72 uur oud moet zijn. Kinderen tot 11 jaar hebben geen test nodig. Dit betekent dus dat zowel ik als mijn man ons op woensdag na 16:00 uur moeten laten testen.

Het liefst vertrek ik natuurlijk als ik de uitslag al binnen heb en het ook al in de app staat. We vertrekken op zaterdag om 10:00.

 • Woensdag na 15 uur of donderdag laten testen bij de GGD (dat kan tot 20:00u)
 • Vrijdag om 22:00 uiterlijk de uitslag binnen (want 26 uur) en direct invullen in de CoronaCheck-app. Terwijl wij slapen gaan die 4 uur in dat het kan duren voor de uitslag te zien is.
 • Zaterdag om 10:00 vertrekken, test laten zien aan de grens om 15:00 uur

Dit kan allemaal prima, maar je moet ook maar precies op die tijden kunnen. Bovendien kan Frankrijk de regels ook zo weer veranderen naar 48 uur in plaats van 72 uur.

Italië – test mag 48 uur oud zijn

Je wil met 1 overnachting naar Italië rijden. Italië heeft de regel dat een test maximaal 48 uur oud mag zijn. Ook kinderen vanaf 6 jaar moeten een negatieve testuitslag laten zien. Je kunt ervoor kiezen in Zuid-Duitsland of in Oostenrijk te overnachten. Dat laatste maakt het aanzienlijk ingewikkelder. Vanaf je overnachtingsplek is het nog 3 uur rijden, maar er zijn strenge grenscontroles dus voor de zekerheid ga je uit van 5 uur en rijd je uiterlijk zondag om 15 het land binnen. Je moet dus op zijn vroegst op vrijdag om 15:00 de test gehad hebben.

 • Vrijdag tussen 15:00 en 20:00 uur laten testen bij de GGD
 • Zaterdag vertrekken, je moet dus vertrekken voor de uitslag binnen is. Helaas kan dit niet anders. Je krijg pas tussen 16 uur en 22:00 (afhankelijk van je test tijd de uitslag binnen). Dat is prima als je in Zuid-Duitsland overnacht (wat als Nederlander weer kan zonder test) maar als je in Oostenrijk wil overnachten, ga je dit gewoon niet redden want er komt nog de 4 uur bij om in de CoronaCheck-app te plaatsen.
 • Zondag om 9:00 vertrekken, test laten zien aan de grens om 14:00 uur
nordkettenbahnen innsbruck

Toch overnachten in Oostenrijk? Je heb al 1 lastige grens gehad en bent al wat verder. Daarom reken je nu op 2 uur met 1 uur extra reservetijd om Italië te rijden. Ook voor Oostenrijk heb je de testuitslag al nodig die je laat zien in de app.

 • Vrijdag tussen 10:00-12:00 uur laten testen bij de GGD (kinderen dus thuis houden van school)
 • Zaterdag vertrekken, je moet dus vertrekken voor de uitslag binnen is. Helaas kan dit niet anders. Je krijg op zaterdag uiterlijk om 12:00 uur de uitslag. Die zet je gelijk in de CoronaCheck-app en dan kan je om 16:00 Oostenrijk binnen rijden naar je hotel. Ervanuit gaande dat je met kinderen echt wel om 18:00 bij je hotel wil zijn, zou je dus echt tussen 10:00 12:00 uur moeten testen.
 • Zondag om 9:00 vertrekken, test laten zien aan de grens om 10:00

Het alternatief is testen bij een commerciële partij. De commerciële partij die meedoen garanderen allemaal in ieder geval dat je binnen 24 uur de uitslag hebt. Dat is alweer 2 uur sneller dan de GGD. Er zijn echter ook commerciële partijen die nog sneller zijn.

Zweden kosterhavet

Voor welke landen en vanaf welke leeftijd heeft je kind een test nodig?

Dit is geen volledig overzicht! Check altijd zelf de laatste actuele informatie. Voor een aantal landen zoals Duitsland was helemaal geen test meer nodig maar doordat Nederland op rood ging wel weer. Naast de test moet je voor een aantal landen ook nog een formulier of online applicatie invullen.

Op je mobiel kan je deze tabel naar rechts schuiven om alle informatie te zien.

LandLeeftijd kind testGeldigheidBron
Kroatiëvanaf 12 jaar 72 uurOverheid Kroatië.
Sloveniëvanaf 15 jaar48 uurMijnslovenie
Frankrijkvanaf 11 jaar24 uur, vanaf 31 aug testen voor activiteiten en horeca Franse overheid
ZwedenVanaf 18 jaar *Zweedse overheid.
Oostenrijkvanaf 10 jaar72 uur (code rood kan nog wijziging geven)Oostenrijkse overheid
Italiëvanaf 6 jaar48 uur (code rood kan nog wijziging geven)Italiaanse overheid
Spanjevanaf 12 jaar48 uurANWB
Belgievanaf 12 jaar72 uur België
DuitslandVanaf 6 jaar72 uur PCR test of vaccinatiebewijs
Denemarkenvanaf 17 jaar
(indien ouders zijn gevaccineerd)
72 uur PCR test of vaccinatiebewijsVisitDenmark
Polenvanaf 12 jaar48 uur (code rood kan nog wijziging geven)Poolse overheid
Luxemburgniet nodig
Tsjechie vanaf 6 jaar72 uur + 5 dagen quarantaine!! VisitTsjechie
Op je mobiel kan je deze tabel schuiven, alle info correct op 8 juli
* in Zweden zijn de regels niet afhankelijk van je nationaliteit maar uit welk land je komt ook als dit een transit land was zoals Denemarken.

*

3 reacties op “Op reis met kids en testen voor de zomervakantie? Dit moet je echt weten!”

 1. Handig overzicht! Gelijk testafspraken gemaakt voor over 11 dagen. Het schijnt op sommige plekken best druk te zijn…..

 2. Een vervelend probleem vind ik, dat je via testenvoorjereis.nl geen afspraak voor meerdere personen kunt maken. Dus hebben we 5 personen die getest moeten worden op verschillende tijdstippen en/of verschillende locaties. Allemaal op minimaal 20 minuten rijden met de auto. Waarom kan dat niet tegelijk?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top