Begin februari was ik een weekend op Texel. Texel in de winter was een hele aangename ervaring. Als kind ben ik wel eens op Texel geweest, maar daarna niet meer. Wanneer mensen het over de Nederlandse eilanden hadden, dan dacht ik aan Aruba, Bonaire of Curaçao en niet direct aan de Waddeneilanden. Nadat onze dochter geboren werd, kwam hier wel verandering in en gingen we ook meer op pad in eigen land. Een van onze vaste bloggers Mirella is echt Texel fan en komt er samen met man en zoontje zeker één keer per jaar.
Ben je op zoek naar al onze tips voor een gezinsvakantie op Texel? Lees dan vooral ons super uitgebreide blog Texel met kinderen voor kinderactiviteiten, fijne familiewandelingen op Texel en accommodaties op het Waddeneiland en airbnb’s op Texel.
Mede door haar enthousiaste verhalen steeg Texel ook op mijn wensenlijst, maar dan dacht ik toch vooral aan Texel als lente of zomerbestemming. Na dit weekend weet ik dat dit een onterecht idee is. Texel in de winter? Zeker, want wat een rust heerst hier dan. Het was zo’n weekend waarin ik in elke dag een ander weertype kreeg. Zo’n fijne koude, maar zonnige dag waar ik echt van kan genieten. Een typische grauwe Nederlandse winterdag met af en toe een bui en op zondag kwam storm Ciara aan op Texel. Het fijne aan Texel is dat het klein genoeg is zodat je nooit lang onderweg bent, maar groot genoeg dat er genoeg afwisseling is en binnenactiviteiten zijn.
Wat te doen op Texel in de winter?
Lunchen aan zee
Mocht je zo’n fijne zonnige winterdag treffen, zoek dan een van de strandtenten op Texel op die in de winter ook geopend zijn, zoals Gastropaviljoen XV. Een heerlijke plekje met knusse inrichting, veel hout, planten en robuuste uitstraling. De grote ramen geven perfect zicht op het strand. Natuurlijk kun je hier ook lunchen of dineren. Eerst uitwaaien en daarna opwarmen bij de houtkachel met een warme soep.
Een binnenmuseum zoals Ecomare
Mocht je tijdens je bezoek aan Texel in december, januari of februari nou echt een te natte dag hebben, dan zijn er gelukkig genoeg binnenmusea. Je zit dus niet vast aan je accommodatie. Musea die ik kan aanraden zijn onder andere Kaap Skil, het Juttersmuseum en natuurlijk Ecomare.
Kaap Skil is een tof interactief museum waar je je prima een halve dag kunt vermaken met het hele gezin. Het Schipbreuk en Juttermuseum heeft naast een buitendeel ook een groot binnengedeelte. Met speurtocht en spelletjes kun je hier prima 1 à 2 uur rondkijken. Ook Ecomare heeft een groot binnengedeelte met aquarium, tentoonstelling met skeletten en de moderne expositie Waddenstad.
Nog een laatste tip: naast Ecomare zit Volkssterrenwacht De Jager. Texel kent heel weinig lichtvervuiling en het is hier ’s nachts dan ook echt donker. Juist in de winter wanneer het vroeg donker is, worden hier dan ook sterrenkijkavonden georganiseerd voor kinderen vanaf 8 jaar. Check de website voor meer informatie en om je aan te melden.
Woolness behandeling bij Boutique Hotel Texel
Wat is Woolness? Woolness is een spa behandeling die uniek is voor het eiland Texel. Van tevoren had ik gelezen dat je wordt ingepakt in schapenwol en dat de lanoline uit de wol dan zorgt voor een voedende werking van de huid. Dat klinkt goed, zeker in de winter wanneer mijn huid toch snel droog is. Maar wat ik nou precies kon verwachten?
Na ontvangst in het fijne Boutique hotel Texel mag ik meelopen naar buiten. Hier is aparte blokhut ingericht voor deze behandeling. Ik mag me uitkleden tot op mijn ondergoed en word dan in verse rolletjes wol gewikkeld. Het voelt een beetje raar, zoals een Michelin mannetje, maar is wel lekker zacht. Deze wol is alleen gewassen en gekamd en kriebelt dus helemaal nog niet. Ik mag in een speciaal bedje gaan liggen. Een soort kribbe voor volwassenen.
Er volgt nog een korte voetmassage met lanoline en daarna word ik ingestopt, net als een kleine baby. Ik word alleen gelaten met een muziekje om tot rust te komen. Dat lukt goed, ik dommel zelfs helemaal weg. Met een thee kom ik daarna weer helemaal terug in de bewoonde wereld. Ik vond het een hele ontspannen ervaring en een keer wat anders.
Dineren bij ‘t Pakhuus
Op Texel kun je uitstekend eten. Er zijn op Texel meerdere echt goede restaurants. Mijn persoonlijke favoriet tot nu toe is ‘t Pakhuus in de haven van Oudeschild. Je kunt hier met kinderen het beste terecht voor de 2-gangen lunch of ga met zijn tweetjes eropuit en kies voor een 5- of 7-gangen menu.
Ik ben geen grote viseter, maar liet mij hier verassen door de chef. Natuurlijk krijg je in een visrestaurant dan ook veel vis en schaaldieren, maar door de mix van smaken heb ik echt heerlijk gegeten. Geen enkel ingrediënt is overheersend.
Bovendien zijn de gerechten ook echte kunstwerkjes. De porties zijn van die grootte dat je er ook echt van kunt genieten, zonder aan het eind van de avond onaangenaam vol te voelen.
Winterse wandeling door de bossen
Texel is echt mooi en kent een afwisselende natuur. Van de weiden vol schaapjes tot de duinen en bossen. Juist in de winter kun je heerlijk op je gemak wandelen. Wanneer de zon door de bomen komt is het echt genieten.
De wandelingen op Texel zijn bovendien goed aangegeven en ik vond de paden ook goed onderhouden. Vanaf 1 maart (tot 1 september) start het broedseizoen op Texel. Dit kan betekenen dat niet alle routes open zijn. Check de website van VVV Texel voor de wandelroutes.
Bezoek een event zoals de cultuurnacht Texel
Ga je in de winter naar Texel check dan ook van tevoren de agenda pagina van VVV Texel. Ook in de winter zijn er veel activiteiten en evenementen. Bijvoorbeeld de speciale sneeuwklokjesdagen, vogelexcursies of natuurlijk knuffelen met de pasgeboren lammetjes.
Ook op cultuurgebied zijn er vaak evenementen. Zo bezocht ik zelf de Cultuurnacht Texel in het dorp Oosterend. Op verschillende plekken in het dorp waren activiteiten zoals muziek, dans en poëzie door lokale bewoners. Een klein voorproefje op Lange Juni Cultuurmaand op Texel.
Dit bezoek aan Texel maakte ik op uitnodiging van de VVV Texel. Zoals je gewend bent, deel ik mijn eigen mening en ervaringen.
15 maart start het broedseizoen.
14 maart grote opruimactie door staatsbosbeheer en vrijwilligers in de Slufter.