Home / Inspiratie / Reisbloggen / 8 weken thuis onderwijs. Zal de schoolplicht nu eindelijk langere reizen met kids toestaan!

8 weken thuis onderwijs. Zal de schoolplicht nu eindelijk langere reizen met kids toestaan!

Na acht weken thuisonderwijs en meivakantie mogen de kinderen vandaag weer naar school. Tenminste als je kind vandaag aan de beurt is. Sommige scholen kiezen ervoor kinderen 2 of 3 dagen per week een hele dag te laten gaan. Onze school heeft gekozen voor halve dagen, dus onze dochter gaat vanaf nu elke dag van 11:45-14:15 naar school.

Ik ben zo blij voor haar dat ze weer lekker elke dag met vriendjes en vriendinnetjes kan spelen. Ze heeft de juf ook gemist. Ik ben ook blij voor mijzelf en Marcel en alle andere werkende ouders.

Maar ik hoop ook dat deze periode van thuisonderwijs de ogen opent van de mensen die beslissingen nemen. Normaal gesproken mag je nog niet eens een dag eerder op vakantie gaan. Dan moet je je als ouder voor de rechter verantwoorden en kan je een flinke boete krijgen.

Gerechtelijke uitspraken zijn openbaar en afgelopen maart was er nog een rechtszaak van een gezin dat voor 2 maanden naar Nieuw-Zeeland wou gaan. Dat mocht dus niet. Ik vind dit echt belachelijk. Zeker aangezien we nu halsoverkop wel gewoon onze kinderen zelf twee maanden hebben onderwezen.

Schoolgebouw

Een keer een dagje eerder weg of een lang weekend zou fijn zijn. Maar ik hoop vooral dat het makkelijk wordt voor gezinnen die een langere reis willen maken met hun kind. Dat je geen noodgrepen uit hoeft te halen zoals jezelf en je kind uit de gemeentelijke basisadministratie uitschrijven. Dat is op dit moment de enige gegarandeerde manier om onder de leerplicht uit te komen wanneer je een reis buiten de schoolvakanties wil maken.

Er lag een wetsvoorstel dat het mogelijk maakte zes maanden vrijstelling te krijgen van de leerplicht. Wat is daar eigenlijk mee gebeurd?

Naples florida strand

Zelf je kind les geven kan dus wel!

Ben je nu juf, werknemer of mama?

De grootste uitdaging van de afgelopen weken thuisonderwijs was de combinatie met werk. Dan hebben wij het nog relatief makkelijk gehad. We hebben maar een 1 kind. Mijn man werkt om de dag op kantoor. Op de dagen dat hij thuis werkt moet hij wel gewoon zijn uren maken of anders vakantie uren opnemen. Hij heeft wel calls maar kan ook redelijk wat tijd zelf indelen. Dus op de dagen dat hij thuis werkte nam hij langere pauzes om onze dochter te helpen en ging in de avond dan nog tot laat door.

Deventer pontje

Ik ben natuurlijk fulltime reisblogger. Mijn bedrijf heeft nauwelijks meer omzet. Super zuur maar ik ben ook wel zo realistisch te zien dat al werk ik honderd uur per week ik dit niet kan veranderen. Of ik had heel iets anders moeten bedenken, respect hoor voor ondernemers die hun business helemaal hebben kunnen omturnen. Maar het ontbreekt mij aan ideeën waar ik echt enthousiast van word. Ik hoop dat we deze situatie dankzij mijn zakelijke buffer kunnen uitzingen.

Albanie met kinderen kust

Normaal gesproken werk ik 2 volle dagen en 3 dagen tot 14:00. Aan de andere kant ben ik normaal ook heel veel reis. Dus ik heb uiteindelijk ondanks dat het vaak hap snap ging best veel werk verzet. Met vol focus op leuke tips dichtbij zoals speelbossen voor kinderen en uitjes per provincie. Want van de verre reizen verwacht ik weinig dit jaar.

Ik heb ook vrienden die beiden vier of vijf dagen werken en normaal opa’s en oma’s hebben die oppassen. Die ook nog banen hebben waarbij je heel veel tijd in online meetings zit. Dan waren de afgelopen weken echt heel erg zwaar. Je bent dan werknemer, mama of papa en juf. Drie banen in de tijd van een baan.

rimini

Les geven gaat best goed

Maar dan het les geven zelf, eigenlijk ging dat wel prima. Ik heb ook vriendinnen die roepen “ik ben geen juf” en “ik irriteer me rot aan mijn kind”. Zo was het bij ons niet. Ik heb niet zoveel geduld als een juf en ben strenger zegt mijn dochter maar ik kan prima de stof uitleggen. We hebben met lezen nu ook echt grote stappen gemaakt.

Docus de das avonturenpad

Natuurlijk is er geen enkele reden waarom we daar niet eerder meer aandacht aan hadden kunnen besteden maar in de rush van alledag komt het er toch niet van. Nu zien we pas echt dat het lezen niet soepel ging maar ook hoe we kunnen helpen. Onze dochter was wel een tijdje gefrustreerd want nu kon ze niet duiken achter andere kindjes. “Op school hoef ik maar 5 regels te lezen”. Ja dat snap ik want iedereen krijgt een beurt maar nu is mama de juf en lees je gewoon drie bladzijden… zo….

Beleefboerderij de kleine carrousel

Als je zelf kunt lezen en rekenen dan is de stof van een basisschool kind ook als niet leerkracht prima te behappen. En je hebt niet de maken met een hele groep kids maar kunt de uitleg aanpassen aan je eigen kind. Toen mijn dochter moeite had met zij aanzichten in een 3D tekening heb ik die nagebouwd met duplo blokjes en opeens viel het kwartje wel.

Je leert ook heel veel buiten school om

Naast lezen en rekenen hebben kinderen nog een derde doel aan het einde van de basisschool: Wereldorientatie. Voor mij als reislustige ouder is het helemaal niet logisch dat je daarvoor in de schoolbanken zou moeten zitten.

Ik bedoel: mijn dochter leert onderweg op reis meer over aardrijkskunde, geschiedenis en andere culturen dan uit een boekje.

Nungwi zanzibar

Voor haar groep drie spreekbeurt koos ze niet zoals de halve klas haar huisdier maar “het ontstaan van de aarde en de eerste mensen”. De juf noemde het een een bovenbouw niveau spreekbeurt. Dat is niet omdat wij haar dit opdringen maar omdat ze dit zelf een interessant onderwerp vindt. Wel een dat we haar de mogelijkheid geven om hier meer over te ontdekken in musea wereldwijd zoals tijdens ons bezoek aan het Neanderthal in Duitsland.

Neaderthal duitland

De “leerplicht” in Nederland is extreem streng vergeleken bij de rest van Europa

Waar andere landen in Europa leerplicht hebben, hebben wij in Nederland schoolplicht. Het grootste verschil is dat het onderwijs dus fysiek op een school moet plaatsvinden.

Dit blog is al lang genoeg dus ik zal nu niet helemaal in gaan op de paar uitzonderingen die er wel zijn. Zeker omdat die voor de meeste gezinnen toch niet van toepassing zijn.

langkawi Kilim Geoforest Park

Een leerachterstand door thuis onderwijs?

We zijn dus allemaal in overtreding geweest de afgelopen weken. We hebben ook gezien dat onderwijs op afstand ook best kan. Ik kan niet voor ieders kinderen spreken maar wel voor de van mijzelf en de kleine mini-enquête die ik heb gehouden. Ik ben er van overtuigd dat mijn dochter echt geen leerachterstand heeft opgelopen. Mochten we bepaalde dingen nu niet gedaan hebben dan heeft ze ook nog jaren op school om die in te halen.

madrid met kinderen

Geen homeschooling of unschooling voor mij

Ik ben niet anti-leerplicht. Er zijn ook heel veel kwetsbare kinderen die school echt nodig hebben.

Ik ben ook geen voorstander van homeschooling of unschooling. In mijn optiek zitten daar meer nadelen aan dan voordelen.

Ik denk dat je op school naast kennis ook hele nuttige vaardigheden leert. Zoals omgaan met andere kinderen, groepsinteractie en hiërarchie. Luisteren naar een baas. Dingen doen omdat ze moeten ook al heb je er geen zin in. De relatie die een kind heeft met een leerkracht is toch anders als je dan de relatie die je als ouder met je kind hebt.

Formentera calo des mort

Wel meer mogelijkheden voor reizen met kinderen zonder de leerplicht te overtreden

Ik ben dus niet tegen de leerplicht maar wel voor een mindere strenge leerplicht. Een weekje extra vakantie maakt je kind echt niet slechter. Een reis van een aantal maanden waarbij je zelf les geeft ook niet.

Uiteraard in overleg met school en met goedgekeurd lesmateriaal. Zo’n periode waarbij je juist in wereldoriëntatie enorme stappen maakt. Als je maar zorgt dat je kind ook voldoende tijd besteed aan taal en rekenen is het alleen maar een verrijking voor je kind en je gezin.

Wat Pho met kind

Al in 2015 werd er vanuit de toenmalige staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een voorstel gedaan voor aanpassing aan de Nederlandse leerplichtwet uit 1969. “Onderwijs op een andere locatie dan de school” werd hierin uitdrukkelijk benoemd.

Real Aduana de Portobelo
kindermuseum Herman's Den slovenie Celje

Dit concept wetsvoorstel (zie hier het conceptvoorstel) bevatte onder andere een clausule waardoor het voor ouders mogelijk zou worden een langere reis te maken met leerplichtige kinderen. Een reis met een maximum van zes maanden. Daarvoor moest er een lesplan zijn waardoor je kind na de reis weer in kon stromen zonder achterstand.

In 2017 werd er nog over dit voorstel gesproken in de kamer maar helaas: eind oktober 2017 werd minister Slob minister van Onderwijs. Hij heeft laten weten niet voornemens te zijn de huidige leerplicht wet te wijzigen.

Müritzeum waren

We hebben zelf geen plannen op dit moment voor een lange reis maar dat verandert niks aan het feit dat ik vind dat het wel zou moeten kunnen. Deze periode van thuis onderwijs heeft dat alleen nog maar eens extra bewezen. Als het nu kan dan kan het zeker als je de tijd krijgt een lesprogramma te maken (of de leerkracht dat moet doen of een commerciële instantie zoals de wereldschool laat ik nu even buiten de discussie). Als je zelf niet hoeft te werken, dus je zelfs meer kunt focussen op de lesstof dan in de afgelopen maanden, dan weet je ook gewoon dat je bij het plannen van de reis rekening moet houden met een paar uur lestijd per dag.

safari tanzania lodge

Ik vind het echt vreemd dat we nog steeds opgescheept zitten met een wet die echt niet meer voldoet aan de wensen van nu. Die ouders criminaliseert terwijl ze juist iets heel waardevols willen doen met hun gezin. Ben je het met mij eens? Ik denk dat het een mooi moment is om een berichtje te sturen naar Minister Slob. Dit kan hier: https://www.rijksoverheid.nl/contact/contactformulier

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top