Tien tips voor je vakantie in Jordanië met kinderen

0

Onlangs kreeg ik de kans om acht prachtige dagen door Jordanië te reizen. De komende periode zullen jullie daarom verschillende blogs zien verschijnen met daarin mijn indrukken en ervaringen. Voordat ik daaraan begin, lijkt het me waardevol om tien tips met jullie te delen over het reizen met kinderen door Jordanië.

wadi-rum-kamelen-kids

Tips vakantie Jordanie

Reis van zuid naar noord en bespaar visumkosten

In Jordanië reis je door de vorm van het land van zuid naar noord of van noord naar zuid. Een standaard beginpunt van de reis is de hoofdstad Amman. Nu Jordanian Airlines vanaf deze maand vanaf Brussel rechtstreekse vluchten naar Aqaba in het zuiden aanbiedt, scheelt je dit een extra binnenlandse vlucht terug naar Amman. Bovendien zijn er nog twee redenen om in Aqaba te starten.

Allereerst: wanneer je je binnen 48 uur na binnenkomst in Jordanië meldt bij een officieel punt in Aqaba (zoals het vliegveld), dan hoef je geen visum meer aan te schaffen. De reden hiervoor is dat Aqaba is aangesteld als ‘Special Economic Zone’ (zo betaal je ook geen belasting in Aqaba). Een visum kost je normaal 40 JD (ongeveer € 53) per persoon, mooi meegenomen dus. Een andere goede reden om te starten in Aqaba is de ligging. De woestijn Wadi Rum ligt namelijk op 5 kwartier rijden en de eeuwenoude stad Petra ligt op ruim 1,5 uur uur rijden. Goed te behappen dagtrips dus.

Maak gebruik van beachclubs in Aqaba

Aqaba kent drie verschillende zones qua stranden. North Beach is geheel gereserveerd voor de luxueuze 5-sterren hotels en bevat daarom alleen besloten privé-stranden. Middle Beach is dé plek voor de Jordaniërs zelf. Erg leuk om ’s avonds te gaan eten, maar het baden in bikini of badpak is hier vanuit geloofsovertuiging ongebruikelijk. Dat betekent dat je als Westerse toerist het beste naar South Beach kunt gaan óf naar een beachclub. De beachclubs zijn bedoeld voor gasten uit hotels zonder privéstrand. Vrijwel ieder hotel in Aqaba heeft zo’n deal gesloten voor hun gasten. Afhankelijk van je eigen hotel betaal je daarom tot maximaal 7 JD voor de faciliteiten die de beachclub biedt. Bij Berenice Beachclub krijg je bijvoorbeeld een handdoek, zijn er drie zwembaden (waaronder een kinderzwembad in de schaduw), bedjes met parasols en een kidsclub. Het is dus de moeite waard om een beachclub op te zoeken indien je niet in een 5-sterren hotel verblijft.

aqaba hotel Aqaba hotel

Bezoek Little Petra (met een gids)

Het vaak vergeten Little Petra is even oud als het wereldberoemde Petra; het was namelijk een verplichte stop voor handelkaravaans voordat ze hun waar in het naburige Petra mochten aanbieden. In ongedwongen tempo ben je in zo’n 45 minuten door de gehele bezienswaardigheid heen. Het is er heerlijk rustig, tijdens mijn bezoek was ik de enige. Daarbij is de locatie minstens even indrukwekkend als het ‘grote’ Petra, zowel visueel als qua historie. Over Little Petra is namelijk meer bekend dan over Petra zelf, waardoor je je beter een beeld kunt vormen van de rijkdom van weleer. Mocht je daarin geïnteresseerd zijn, dan is het een aanrader om met een gids door Little Petra te lopen en op te gaan in de verhalen.

Een bezoek aan Little Petra is inbegrepen in je ticket van Petra, maar het is onduidelijk of je hier überhaupt een ticket nodig hebt.

Little Petra

Reis door het land met een huurauto

Indien je niet afhankelijk wil zijn van dagtours of het openbaar vervoer, kan het een uitkomst zijn om een auto te huren. De wegen zijn goed onderhouden en rustig en de snelwegen hebben 2 tot 3 banen. Voor de bewegwijzering volg je de bruine borden voor toeristen: deze borden geven namelijk in het Engels de toeristische attracties aan en kom je veelvuldig tegen op de snelweg.

wadi-rum-jeep

Luiers zijn volop verkrijgbaar

Je hoeft geen voorraad luiers mee te nemen vanuit Nederland. In Jordanië zijn luiers namelijk makkelijk verkrijgbaar, zowel de grote A-merken zoals Pampers als lokale goedkopere merken. Ga hiervoor naar een apotheek of de (kleine) supermarkten. Ook zijn er meerdere babywinkels in de grotere steden zoals Aqaba en Amman.

Maak gebruik van het paarden- en ezelvervoer in Petra

Natuurlijk mag een bezoek aan Petra niet ontbreken in je reis. De stad Petra is één van de zeven (nieuwe) wereldwonderen en voornamelijk uitgehouwen uit de rotsen. Vanaf het Visitor Centre tot de beroemde ‘Treasury’ is het ruim twee kilometer lopen, en achteraf loop je dezelfde afstand weer terug. Voor kleinere kinderen dus al snel een flinke afstand. Ik zou aanraden om direct bij het Visitor Centre te starten met een paardenrit voor het eerste deel van de route. Vanaf de ‘Siq’, de kloof die leidt tot de Treasury, stap je dan (verplicht) over op ezeltjes of paard en wagen. De dieren zien er gezond uit en worden goed behandeld (volgens mijn reisgenoot en fervent paardenverzorgster). Op diverse plekken staan ezels, paarden en kamelen opgesteld, dus je kunt ook ter plekke pas besluiten hoe je de route aflegt. Op deze manier kom je altijd uitgerust bij de Teasury aan en hebben je kids nog de energie om Petra verder te verkennen.

tip-6-ezel-petra

Maak een soukbezoek

Natuurlijk mag een bezoek aan de souk (de lokale markt) niet ontbreken. In een souk vind je vele kleine winkeltjes, handeltjes en stalletjes waar kinderen welkom zijn om de uiteenlopende waren van dichtbij te bekijken of te proeven. Zo kregen wij spontaan een rondleiding in een bakkerij, ondernamen we een succesvolle zoektocht naar de beste falafel van de stad en hebben we zelf allerlei specerijmixen gemaakt, passend bij bepaalde gerechten en lekkernijen.

Souq jordanie souq jordanie

Tours regel je vanuit het Visitor Centre

Reis je op eigen gelegenheid (bijvoorbeeld met het openbaar vervoer of met een huurauto) door het land en wil je graag een tour of een gids boeken? Meld je dan in het officiële Visitor Centre in onder meer Wadi Rum en Petra, op de locatie zélf dus. Je kunt hier privégidsen boeken of aansluiten bij een (één- of meerdaagse) tour.

wadi-rum-mirella

Geschikt voor herfst- en voorjaarsvakantie

In één of twee weken kun je door heel Jordanië reizen en de maanden maart/april en oktober/november zijn daar het meest geschikt voor. Dat maakt het land een geschikte en avontuurlijke bestemming voor de herfst- of voorjaarsvakantie, ideaal met schoolgaande kinderen. Houd wel rekening met het klimaat in de diverse steden. In Aqaba in het zuiden is het namelijk nog (of al) aangenaam warm terwijl het in dezelfde periode kan sneeuwen in het noordelijke Amman. Neem dus verschillende soorten kleding mee in lagen of neem bijvoorbeeld een wollen romper/truitje mee, aangezien wol warmte reguleert.

dode-zee-tijdschrift

Ga!

Twijfel je nog steeds, bijvoorbeeld wegens de veiligheid in het Midden Oosten? Dat is uiteraard begrijpelijk en dit heb ik zelf ook gecheckt voor mijn vertrek. Op de website van het ministerie voor Buitenlandse Zaken is Jordanië in de gele kleur gemarkeerd (net zoals bijvoorbeeld Turkije en Thailand). Dit is de afgelopen jaren niet veranderd (uiteraard met uitzondering van de grensgebieden). Het is bijzonder dat Jordanië al jaren een baken van rust is in de roerige regio. Het is een stabiel koninkrijk en heeft een sterke munt (de Jordaanse dinar is meer waard dan de euro). Samen met de tips hierboven heb je dus alle redenen om een bezoek te brengen aan dit prachtige land. Alvast veel plezier en een goede reis!Aqaba

Gezin op Reis bezocht Jordanie op uitnodiging van Aqaba toerisme. Dit blog is geschreven door Mirella Doss -eventmanager – reislustig & Azië-gek – ashtanga yoga – vega & koken – moeder van Jonah

Share.

About Author

Mirella heeft een eigen evenementenbureau, beoefent (ashtanga) yoga en is moeder van een zoon (2014). Ze heeft een passie voor landen in het Midden Oosten en in Azië.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.