Top 10 fijne dorpjes in Zuid-Oost Azië

5

Onze favoriete fijne kleine dorpjes in Zuid-Oost Azië. Een vriendelijke lokale bevolking, weinig verkeer en een beetje back to basics. Echt genieten van dat small town feeling deden we op deze 10 plekken.

In onze top-10 rubriek elke maand 10 reisfoto’s binnen een bepaald thema. 

Donsol – Filipijnen

Donsol in de Filipijnen is een toeristenbestemming geworden omdat je hier kunt snorkelen met walvishaaien. Toch is het eigenlijk maar een klein dorpje gelegen in de rijstvelden. Sommige mensen wonen in niets meer dan een hut, maar allemaal groeten ze even vriendelijk. Aan het eind van de dag gaan kinderen en volwassenen op zoek naar schelpdieren.

Donsol filipijnen

Champasak –  Laos

Onze eerste kennismaking met Laos was Champasak, een voorproefje op de vele klein dorpjes die we nog tegen zouden komen in dit land. Het dorp zelf is niet meer dan een paar onverharde straten. Wat guesthouses naast elkaar en verder wat huizen met spelende kinderen. We huurden ienie-mini fietsjes en reden de 10 kilometer over de stoffige wegen naar de nabij gelegen oude Khmer-tempel.

Champasak Laos

Kampot – Cambodja

Ooit was het een stad van de Fransen en de eens trotse huizen herinneren hier nog aan. Nu is het een dorpje met een fijne sfeer, voornamelijk bestaande uit ongeasfalteerde wegen maar met veel guesthouses en restaurantjes. Gelegen aan de rivier in een gebied waar genoeg te doen is. Een plek waar je even helemaal tot rust komt.

Kampot

Muang ngoi neua – Laos

Alleen bereikbaar met de boot waardoor het dorpje lang erg afgelegen was. Inmiddels staat dit dorp echt wel op de toeristenkaart maar toen wij er in 2008 waren was het een oase van rust. Alleen tot 20:00 was er even stroom en verder was er weinig te doen dan met de kippen spelen en naar de rivier kijken. Echt een plek om wat boeken mee naar toe te nemen en verder niks te doen.

Muang ngoi neua

Nong Khiaw – Laos

Nong Khiaw en Muang Ngoi worden vaak in een adem genoemd waarschijnlijk omdat vanaf de ene plek de boot vertrekt naar de andere. Voor ons hadden beide dorpen een heel andere sfeer. Nong Kiaw heeft misschien nog wel de mooiere ligging maar is minder rustig. Er is zelfs een soort van bioscoopje. In de omgeving kan je heel mooi fietsen, zo bezochten we een grot waar mensen schuilden tijdens de Vietnamoorlog en aten langs de kant van de weg de heetste soep ooit.

Nong khiaw

Lovina – Bali

De grootste en meest toeristische van de dorpen in deze lijst maar zodra je vanaf het strand loopt voorbij de hotels heb je een small-town feel. De dolfijnen die hier voor de kust zitten, zijn dagelijks te bewonderen tijdens dolfijnentours.

Lovina Bali

Kanchanaburi – Thailand

Tijdens het maken van deze lijst kwam ik erachter dat we in ons geliefde Thailand helemaal niet in zoveel kleine dorpen zijn geweest. Ja, Krabi en Trat maar die stolen niet ons hart, in Ayutthaya hadden we een kater en de plekken op de eilanden zijn toch niet echt dorpen. Mag je Kanchanaburi met meer dan 30.000 inwoners nog een dorp noemen? We doen het gewoon, het heeft in ieder geval wel die dorpse uitstraling en natuurlijk de fijne Erewan watervallen vlakbij

Kanchanaburi

 

Kong Lo – Laos

Nog een dorpje in Laos dat echt op deze lijst moet staan. Toen we in 2008 in Laos waren was de Kong Lo grot niet zo lang daarvoor ontdekt als toeristenattractie. Met een speedboot kan je door de 7,5 kilometer lange grot varen en aan de andere kant er weer uit komen. Heel bijzonder! In het dorpje zelf was nog geen accommodatie maar het dorpshoofd verdeelde de paar toeristen over enkele huizen zodat alle inwoners van het dorp af en toe wat bij konden verdienen. Dit was echt back to basics maar wel een uniek kijkje in het leven in een dorp in Laos.
Kong Lo Laos

Desa Lembongan – Nusa Lembognan – Bali

Na een hectische tijd in India was dit dorpje met een paar duizend inwoners op een eiland voor de kust van Bali een verademing. Toerisme en het verbouwen van zeewier (voor de Chinese markt) zijn de belangrijkste inkomsten bronnen. We huurden een scooter maar besteedden ook vooral veel tijd aan niksen. Op een terrasje zitten zonder dat er een half dorp naar je komt kijken, wat een luxe.

Lembognan

 

Ban Kongkeo – Laos

Laos is oververtegenwoordigd in deze lijst maar ook dit dorpje mag niet ontbreken. Kijk eens naar die koppies. Het is een van de dorpen waar we verbleven tijdens onze trekking door het Tha Khaek national Park.

Dorpje Laos

 

Ik heb lang en hard nagedacht maar in Maleisië waren we niet zo gecharmeerd van de kleinere plekken waar we geweest zijn en in Vietnam bezochten we alleen maar steden. We gaan in 2016 naar Myanmar dus weet je nog een toevoeging voor onze fijne dorpjes in Zuid-Oost Azië? We horen het graag.

Na 10 jaar reisbloggen en meer dan 65 bezochte landen delen we graag af en toe onze bijzondere plekjes en mooie foto’s met jullie. Soms uit de oude doos, soms recente foto’s. Check ook onze andere top 10 lijstjes.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

5 reacties

  1. Mai Chau – Vietnam is ook echt een aanrader.
    We zijn net terug uit Vietnam en reisden daar 3 weken rond met onze peuter van bijna 2 jaar.
    Mai Chau is echt geweldig. Het ligt in een vallei en vol met rijsvelden; we fietsten er heerlijk rond met de kleine achterop en bezochten allemaal dorpjes etc. Puur genieten!!

  2. Puck @ beineffable on

    Ik ben in 2011 in Laos geweest en ken geen van de genoemde dorpjes… Ik heb het gehouden bij de grotere bekende “steden”. Eigenlijk vond ik Laos ook niet echt leuk, maar je maakt me nu wel nieuwsgierig naar deze dorpjes. Misschien toch een reden om nog eens terug te gaan.

  3. Leuk gedaan! Laos is inderdaad erg goed vertegenwoordigd. Daar moeten we snel maar eens naartoe dus! Ik ben op geen van de door jou genoemde plekken geweest. Wel in Trat en Krabi trouwens en dat vond ik heerlijk 😉 Ieder zn ding!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.