Home / Inspiratie / Top 10 Hele Oude Dingen (4500+ jaar)

Top 10 Hele Oude Dingen (4500+ jaar)

Van 5000 jaar oude piramides tot nog oudere grafheuvels. Op reis kom je soms op plekken die onvoorstelbaar oud zijn. Bij deze onze top-10 lijst van Hele Oude Dingen. Criterium: het moet minimaal 4500 jaar geleden al bestaan hebben. Dus sorry Stonehenge, het Colloseum en Machu Picchu, jullie horen er niet bij.

Beehives Tombes – Oman

De beehive tombes uit Oman zijn niet alleen heel oud (3e millenium v.C.) maar ook nog eens prachtig gelegen. Je hebt echt een huurauto nodig om er te komen maar wij vonden het de trip meer dan waard.

SONY DSC

Step-pyramids Djoser

Egypte is natuurlijk het land bij uitstek om hele oude dingen te zien. De getrapte Pyramide van Djoser is een van de eerste pyramides die gebouwd wordt en komt uit de 27e eeuw v.C..

SONY DSC

Avebury – Engeland

Stonehenge mag dan niet in de lijs staan het net 300 jaar eerder gebouwde Avebury uit ongeveer 2600 v.C. wel. Eerlijk is eerlijk, Stonehenge mag dan veel bekender zijn, wij vonden Avebury (waar je gewoon tussen de stenen door mag lopen) veel leuker.

Avebury

Sfinx – Egypte

Hoe oud is de Sfinx? Volgens sommige onderzoekers maar liefst tienduizend jaar oud en stond die er al lang voor de piramides. Volgens de meeste egyptologen komt hij waarschijnlijk uit 2500 v.C. Het is in ieder geval een van die plekken die je ooit gezien moet hebben.

SONY DSC

Ħaġar Qim– Malta

Op het kleine eilandje Malta zijn enkele van de oudste megalitische tempels (3600-2500 v.C.)  ter wereld te vinden. Best goed bewaard gebleven en de backdrop met een fijne blauwe zee is ook helemaal niet verkeerd. Tijdens onze week in Malta bezochten we er verschillende.

SONY DSC

Algarve – Portugal

Bij menhirs moet ik altijd aan Asterix en Obelix denken en dus ook aan Frankrijk. Deze menhir zagen we in Portugal en hij komt waarschijnlijk uit 3000-4000 v.C.. Het is natuurlijk niet meer dan een grote steen maar als je met de auto bent is het best leuk om langs te rijden.

SONY DSC

Dilmun grafheuvels – Bahrein

Meer dan 10% van Bahrein is bedekt met dit soort grafheuvels. Sommige zijn een stuk groter, in andere zijn vondsten gevonden maar de meeste zijn niet meer dan een heuveltje. Allemaal achtergelaten door de Dilmun cultuur die hier van het 2e tot 3e millenium v.C. de woestijn bewoonde. Deze zeevaarders voerden handel over enorme afstanden.

SONY DSC

Tarxien – Malta

Een andere hele oude tempel in Malta is die van Tarxiem. Wel wat minder mooi gelegen maar wel nog erg herkenbaar als bouwwerk.

tarxiem

Silbury hill – Engeland

Ooit z’n 4600 tot 4700 jaar geleden hebben mensen de moeite gedaan om deze heuvel te maken. Waarom weet niemand, maar dat maakt dit toch interessanter dan gewoon maar een heuveltje in het landschap.

salisbury

Neolitic village in Wadi Dana

Tijdens onze vakantie in Jordanië wandelden we een dag door Wadi Dana. Af en toe zagen we een bedoeinen, Hier wonen al heel lang mensen, we zagen kopermijnen die al uit 6000 v.C. stammen en de resten van een dorpje uit 3000-4000 v.C..

Neolitic village in Wadi Dana

Wie heeft er nog meer toevoegingen voor de lijst van Hele Oude Dingen?

Na 10 jaar reisbloggen en meer dan 65 bezochte landen delen we graag af en toe onze bijzondere plekjes en mooie foto’s met jullie. Soms uit de oude doos, soms recente foto’s. Check ook onze andere top 10 lijstjes. Zoals top 10 ontmoetingen met dieren, mooiste zonsopkomsten en onze favoriete souvenirs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top