Home / Inspiratie / Top-10 kastelen buiten Europa

Top-10 kastelen buiten Europa

Kastelen buiten Europa? Ja, ze bestaan en hoewel je zeker niet zoveel keuze hebt als in Europa zitten er een aantal echte pareltjes tussen. Wij delen onze top-10 bezochte kastelen buiten Europa.

Top-10 kastelen buiten Europa

Mehrangarh Fort  en Jodphur Kasteel – India

Lekker boeiend, zeker niet iets waar je aan denkt als je hier loopt. Gebouwd op een 125 meter hoge heuvel en met meer dan 30 meter hoge muren is dit een ruig bouwwerk. Een groot contrast met de fijne versieringen binnen in het paleis. Je hebt hier ook een enorm gaaf uitzicht over de omgeving.

Dit pareltje in India is een fort met daarbinnen een paleis en dus ook een kasteel. Lekker ingewikkeld, he? Het onderscheid tussen kasteel, paleis een fort. Een paleis is niet versterkt, een fort is dat wel maar was niet de woonplaats van iemand van adel en een ommuurde stad vormt een collectieve verdediging. Een kasteel is dus zowel een woonplaats als een verdedigingswerk.

Jodphur Kasteel

kasteel jodphur

Kerak Kasteel – Jordanië

Kerak kasteel

Kerak kasteel was ooit één van de grootste kastelen van de kruisvaarders. Gebouwd op een heuvel heb je een geweldig uitzicht over de omgeving. Veel van de gebouwen die er ooit stonden zijn er niet meer, maar je kunt nog enorm veel van de ondergrondse structuren zien zoals de keuken.

Himeji Kasteel – Japan

Himeji is het bekendste kasteel van Japan. Het begon als fort in 1331 maar later kwam er ook adel in wonen en zij pasten het complex aan aan hun woonwensen. Er zijn dan ook een aantal woonvertrekken te zien. Wij bezochten het kasteel in februari maar in de zomer tegen een blauwe lucht is het een stuk mooier.

himanji

Qasr Amra – Jordanië

Qasr Amra ziet er niet uit zoals wij verwachtten dat een kasteel eruit zou zien. Het is een klein redelijk laag gebouw omgeven door de woestijn. Het was echter ooit één van de meeste beroemde woestijnkastelen van Jordanië en stamt uit de 8e eeuw. Binnen zijn nog een aantal bijzondere muurschilderingen bewaard gebleven.

Kasteel jordanie

Forbidden City – China

verboden stad

Gwalior Kasteel – India

Ook de Verboden Stad ziet er niet direct uit zoals je verwacht van een kasteel, vooral omdat het zo enorm is. De muren aan de buitenkant boden echter bescherming voor de paleizen die binnenin staan. Het was de woning van de keizers en er staan bijna 1000 gebouwen. Een indrukwekkende plek om rond te lopen.

Gwalior kasteel

Gwalior Fort is niet een zomaar een gebouw. Binnen de buitenmuren waren vroeger twee paleizen en een aantal tempels. In de droge omgeving knallen de blauwe versieringen er echt uit. Hoewel we geen hoge verwachtingen hadden van Gwalior, omdat het niet echt op de gebaande toeristenpaden ligt, vonden we het een prachtig plekje. Ook dit is weer een combinatie van een fort dat later een kasteel werd.

Jabrin Kasteel – Oman

In Oman zijn enorm veel forten, maar ook enkele kastelen. Wij vonden Jabrin kasteel het mooiste van allemaal. Een superstoer gebouw met uitzicht over de omliggende heuvels en velden. De binnenplaats en het fraaie houtsnijwerk staat in groot contrast met de buitenkant.

Jabrin Kasteel

Casa Loma – Canada

In Noord-Amerika zijn meerdere kastelen. De meeste zijn echter niet zo oud als die in Europa. Casa Loma in Toronto is een huis in gotische stijl, geïnspireerd is door Europese kastelen. Daar lijkt het ook enorm, op compleet met torentjes en kantelen. De eigenaar kon er niet lang van genieten want hij ging failliet voor het enorme gebouw helemaal af was. Nu is het een museum maar het gebouw wordt ook gebruikt voor films zoals X-Men.

Casa Loma

Aljun Kasteel – Jordanië

Het Aljun kasteel was ook een kasteel dat gebruikt werd in de tijd van de kruisvaarders. Het was echter niet voor de kruisvaarders maar juist ter verdediging gebouwd. Het was daarmee één van de weinige kastelen van de Arabieren. Het ziet er hetzelfde uit als de andere kastelen uit de tijd. De ligging op een heuvel is echt geweldig en het kasteel is lekker compact.

Aljun Kasteel

Chali Mongkhon Asana – Thailand

Geen echt kasteel maar wel geïnspireerd op de Europese kastelen en daarom verdient deze toch een plek in dit lijstje. Het gebouw in Nakhon Pathom werd  gebouwd voor koning Rama VI (1881-1925) toen hij nog een kroonprins was. De koning wilde de Engelse stijl terug zien en dat kreeg hij. Compleet met torentjes.

Chali Mongkhon Asana

Overig

Ik begon enthousiast aan dit lijstje maar al schrijvende kwam ik erachter dat 10 kastelen buiten Europa toch best lastig is. Wanneer is iets nou een kasteel, een fort of een paleis. Zo had Jasailmer nog in de lijst gekund maar met een hele stad binnen je muren ben je toch eerder een fort. Dan maar snel over naar de wensenlijst en daar staat met stip op 1 het kasteel Krak des Chevaliers in Syrie, tenminste wat er van over is. Volgens velen het mooiste kasteel in het Midden-Oosten. Wat was jouw favoriete kasteel? En heb je nog tips voor ons?

Na 10 jaar reisbloggen en meer dan 60 bezochte landen delen we graag af en toe onze bijzondere plekjes en mooie foto’s met jullie. Soms uit de oude doos, soms recente foto’s. Check ook onze andere top 10 lijstjes. Zoals onze favorite souvenirs en top 10 bijzondere eilanden.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top