De langzame trein van Shwenyaung naar Kalaw

1

Toen Confucius zei: “Het gaat niet om de bestemming maar om de reis ernaartoe” had hij het niet over de slowtrain van Shwenyaung naar Kalaw want die werd pas duizenden jaren later aangelegd. Maar deze treinrit is wel de essentie van wat hij bedoelde.

De treinrit is supersloom; je doet 3:30 over de 60 kilometer. Reken daarbij nog een uur (incl wachttijd) om van Nyaung Shwe (Inle Lake) naar het 11km verderop gelegen Shwenyaung te komen vanwaar de trein vertrekt en de rechtstreekse bus die er maar 2 uur over doet, klinkt veel aantrekkelijker. Toch was het een ervaring die ik niet had willen missen. De backpackers die wel de trein misten pakten de bus en waren ruim op tijd bij het volgende station om daar alsnog op de trein te stappen.

trein kalaw myanmar

trein kalaw myanmartrein kalaw myanmarDe bureaucratie op het ouderwetse treinstation, waar ze 10 minuten met je paspoorten bezig zijn om een treinkaartje voor je te schrijven (kosten 95 cent, lees ook ons totale budget Myanmar), is allemaal onderdeel van de show. De stoelen in eerste klas zijn verrassend breed en comfortabel. Aan airco doen we niet, nee we hebben arko (alle ramen kunnen open). Niks staat de geuren en klanken van buiten in de weg.

Wanneer de locomotief zich in beweging zet rijden we door het groene landschap heen. Kalaw ligt op 1320 meter terwijl Shwenyaung op 192 meter hoogte ligt. We klimmen dan ook veel en af en toe zijn er tunnels of rijden we tussen twee hoge rotswanden door.

trein kalaw myanmar

trein kalaw myanmar

trein kalaw myanmar

trein kalaw myanmar

Het meest interessant  van reizen met de trein in Myanmar zijn de stops waar je langs komt. Op elke stationnetje komen de verkopers direct naar de trein. De waren die ze vaak op hun hoofd dragen worden luidkeels aangeprijsd. We kopen wat bananen en verderop zelfgemaakte chips. Zodra onze blonde dochter ontdekt wordt, zijn de verkoopsters even afgeleid. Iedereen komt even bij het raam kijken naar de “baby”. Met handen en voeten beantwoorden we de vragen “how old” en “name”. Totdat het weer tijd is om te gaan. De trein fluit nog een keer, iedereen stapt weer in en tjoeke, tjoeke, we rijden weer verder naar de volgende stop.

De langzame trein is één van de ervaringen die onze vakantie in Myanmar zo bijzonder maakte en we raden je absoluut aan om de trein zelf te beleven.

trein kalaw myanmar

trein kalaw myanmar

trein kalaw myanmar

trein kalaw myanmar

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

1 reactie

  1. Heerlijk om zo langzaam door dat prachtige landschap te rijden; dit wint zeker van een iets snellere bus!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.