Home / Inspiratie / Reisbloggen / Met Tui naar Gran Canaria, hoe is het daar nu

Met Tui naar Gran Canaria, hoe is het daar nu

De Canarische eilanden zijn weer geel. Ook zo benieuwd hoe het nu is om daar op vakantie te gaan? Hoe ze het aanpakken? Ik vertel je over mijn ervaringen met TUI naar Gran Canaria begin november.

Puerto de Mogán

Dit was echt een super last-minute reis. Ik kreeg op donderdagavond bericht van TUI of ik op zaterdag misschien mee wilde gaan naar Gran Canaria. Het eiland was toen net weer op geel gegaan en de persconferentie van Rutte, waarin hij zich negatief uitliet over reizen naar het buitenland tot half januari, was nog niet geweest.

Toch moest ik even goed over nadenken. Is reizen nu wel verstandig? Met zijn allen in het vliegtuig? Maar toen ik me inlas over de Canarische eilanden werd ik steeds enthousiaster. Niet alleen vanwege het uitzicht op een beetje zon, maar vooral ook door de situatie daar. Weinig besmettingen en strenge regels. Bovendien krijgt iedereen van tevoren een test.

Gran Canaria

Natuurlijk is gezondheid het belangrijkste, maar daarnaast denk ik ook aan mijn eigen bedrijf (deze website). Dit jaar is echt niet leuk als je in de reisbranche werkt. Het is voor iedereen rot, maar de horeca, de reisbranche en de evenementenbranche krijgen in mijn optiek wel de hardste klappen. Ik vind het vermoeiend en het kost mij echt moeite om elke keer weer om te staan met tegenslagen, weer op te laden en het beste ervan te maken.

De Canarische eilanden op geel was net dat kleine zonnige lichtpuntje in een zee van slecht nieuws. Bovendien weet niemand hoe lang dat vaccin nog gaat duren. Ik geloof persoonlijk wel in sneltesten als een middel om meer mogelijk te maken. Op reis, maar ook naar een festival of event. Dus ook daarom vond ik het interessant om zelf te ervaren hoe dit in zijn werk gaat.

Gran Canaria

Mijn reis naar Gran Canaria begon met een test

Mijn reis naar Gran Canaria begon dan ook met een test. Dit kan een PCR-Test zijn bij jou in de buurt, maar omdat het allemaal zo super last-minute was, kreeg ik een sneltest bij de net geopende locatie bij Quick Parking Aalsmeer. Van tevoren kregen we heel netjes bericht waarin ook stond welke test gebruikt werd.

Gran canaria

Natuurlijk heb ik even gegoogled, want hoe betrouwbaar is een sneltest? Nou bleek naar de test die TUI gebruikt (Abbott Panbio COVID 19 AG sneltest) voor de Canarische eilanden al veel onderzoek gedaan te zijn. Positief is ook echt positief met de sneltest. De test is alleen iets minder betrouwbaar dan de reguliere test wanneer het gaat om lage aantallen virusdeeltjes. Oftewel, mensen waarbij de klachten al 7 dagen of langer geleden begonnen zijn. Heel erg is dat niet, want deze mensen zouden in de pre-screening vanwege de klachten er al uit moeten vallen of als ze (bijna) beter zijn, zeer waarschijnlijk over de besmettelijke fase heen. Aldus de experts.

Gran canaria

Behalve de test moet ik ook nog twee formulieren invullen. Een van het RIVM gaat uitgeprint mee naar Schiphol, de andere van Spanje vul ik online in en vervolgens krijg ik een QR code die ze vanaf mijn telefoon kunnen scannen. Natuurlijk voel ik me helemaal fit, maar toch is het spannend. Als er een mail komt over luizen in de klas heb ik ook opeens jeuk op mijn hoofd. Nu is het, mmm heb ik gewoon dorst of toch een ongewoon droge keel?

Voordeel van zo last-minute naar Gran Canaria is dat ik weinig tijd heb om na te denken. Op zaterdag om 4 uur in de auto en om iets voor 6 uur bij de teststraat. Even aanmelden, nog meer formulieren en stickers met mijn unieke nummer. Dan met de auto naar mijn testplek. Zou het pijn doen, vraag ik me nog af.. “Zeg maar AAAAAAA, dan gaat het makkelijker” en klaar is kees. Ik vond het in ieder geval echt niks voorstellen.

Goed nieuws, iedereen die mee gaat op deze vlucht is negatief bevonden. De uitslag krijg ik ook nog per mail.

Gran canaria

In het vliegtuig

De vlucht naar Gran Canaria met TUI zat bijna helemaal vol. Je moet aan boord een mondkapje dragen, maar verder vond ik het geen bijzondere vlucht. Het personeel komt minder vaak langs, maar dat leggen ze ook uit. Er was nog steeds de mogelijkheid om wat eten of drinken te kopen.

tui Gran Canaria

Zon, avontuur en heerlijke hotels op Gran Canaria

Normaal gesproken ga ik wel vaker op reis voor GezinOpReis, maar dat is dan met mijn eigen gezin of incidenteel met andere bloggers en journalisten. Deze reis was anders aangezien er naast de normale vakantiegangers een aantal reisagenten waren uitgenodigd. Dat is echt een totaal andere wereld en ik kende vooraf dus niemand.

Roadtrip Gran Canaria

Naast mijzelf was er nog een andere blogger mee en al snel hadden we via Instagram contact en in het vliegtuig kletsen we met de personen naast ons en zo besloten we om met zijn viertjes een auto te huren. Om zo niet alleen het hotel, maar ook wat van het eiland te kunnen zien. Super luxe hoor, want normaal gesproken is er vaak een supervol programma en nu hadden we alle vrijheid. Waardoor ik ook kon doen wat ik anders zelf ook zou hebben gedaan tijdens een vakantie op Gran Canaria.

Roadtrip Gran Canaria

RIU Gran Canaria in Meloneras

Na zo vroeg opgestaan te zijn, waren we allemaal eerst toe aan een relaxte middag. Het hotel RIU Gran Canaria in Meloneras was daarvoor ook echt perfect. Dit is een vrij groot all-inclusive hotel wat mij betreft echt uitblinkt door de zwembaden en de fijne groene tuin.

Riu Gran Canaria
Riu Gran Canaria

Er zijn meerdere zwembaden, waaronder een echt tof kinderzwembad, een groot familiezwembad, een zwembad voor rustzoekers en de adult only infinity pool met bar. Bekijk alle informatie over dit hotel op de site van TUI.

Voor we naar binnen mogen, wordt eerst onze temperatuur gemeten. Dit blijkt een terugkerend ritueel in het hotel, maar ook op andere plekken op het eiland. Bij binnenkomst in het hotel en bij elke maaltijd eerst temperatuur meten en handen wassen. Dat doen ze gewoon met een infrarood meetinstrument. Het went heel snel en aangezien koorts het meest voorkomende symptoom is van de ziekte mogen we dit wat mij betreft in Nederland ook zo snel mogelijk invoeren (sidenote: sommige bedrijven hebben dit ook gedaan, maar het blijkt tegen de privacyregels in Nederland, omdat je medische informatie verzamelt).

Riu Gran Canaria
Riu Gran Canaria

Verder moet je overal een mondkapje dragen, ook buiten. In het zwembad of wanneer je op een plek zit of ligt, hoeft het niet meer. Wanneer ik aan het zwembad lig, drankje binnen handbereik en de zon die ondergaat, dan is er echt nul twijfel. Dit is gewoon echt vakantie en ik geniet er zelfs extra van omdat het gewoon zo’n rare tijd is.

Niet alle attracties op Gran Canaria zijn geopend. Sommige waterparken, dierentuin en musea zijn dicht, maar er is ook veel dat wel open is.

holiday world gran canaria

Roadtrip naar het binnenland

Wil je naar de Canarische eilanden met kinderen, maar weet je niet welk eiland je moet kiezen? Ik bezocht zelf al eens Lanzarote met mijn dochter en diverse andere bloggers van deze site gingen al eerder naar Gran Canaria, Tenerife en Fuerteventura. Gran Canaria is van de verschillende eilanden niet degene welke bekend staat om de natuur. Wel vanwege goede hotels, stranden en veel meer indoor activiteiten dan de andere eilanden, zoals science musea en aquaria.

Roadtrip Gran Canaria

Nu zoeken we echter een hele dag het binnenland op en dat is één en al natuur. Ik waan me in Oman of Marokko. Ruige droge rode bergen en dan een oase. Het is hier echt super mooi. De wegen zijn goed, maar je rijdt wel echt door de bergen en ik vind het best uitdagend soms. Maar die uitzichten, fantastisch! We maken nog een korte wandeling en lunchen in een authentiek dorpje. Vandaag heeft Gran Canaria mij echt positief verrast.

Roadtrip Gran Canaria
Roadtrip Gran Canaria

Duiken op Gran Canaria

Hoe leuk onze zomervakantie rondreis door Europa ook was, er is een ding wat ik wel echt gemist heb en dat is duiken. Toen ik hoorde dat ik naar Gran Canaria ging, ben ik dus direct gaan kijken naar de mogelijkheden om hier te duiken.

duiken gran canaria

In Meloneras, waar ik verblijf, is het duiken niet goed, maar genoeg duikscholen halen je hier op. Ik kies voor Davy Jones Diving, een kleine duikschool die mij en hun enige andere gast van de dag meeneemt naar het Arinaga Marine Reserve. Over een enorm slechte onverharde weg en dan vanaf de kant de ruige branding induiken. Onder water gaat er een hele andere wereld voor mij open. Wow, zoveel kleur en zoveel vissen. Van Nudibranches tot Groupers. Een enorme Pufferfish verstopt zich, terwijl een kleurige Murene uit haar hol komt. Helemaal aan het eind zien we zelfs nog een Engelhaai. Een haai die wel wat weg heeft van een rog. Wederom heeft Gran Canaria mij positief verrast.

duiken gran canaria
duiken gran canaria

Ik had zelf mijn Go Pro mee, maar die kan natuurlijk nooit op tegen een professionele onderwater foto setup. Deze foto’s zijn tijdens mijn duik gemaakt door Davy Jones Diving en gebruikt met toestemming.

Ik vond het ook heel fijn om een halve dag op te trekken met iemand die net als ik eigenaar is van een klein bedrijf in de reisbranche. Ik zal er geen doekjes om winden. Mensen zijn afhankelijk van het toerisme. Toerisme dat er tot voor kort niet of nauwelijks was. Ze willen dolgraag dat er meer toeristen komen. Dat Nederlanders weer naar de eilanden toe mogen, was daar groot nieuws waar ze erg blij mee zijn. Het gaf wat hoop voor de wintermaanden.

De inwoners zijn ook trots op zichzelf en kijken angstig naar het Spaanse vasteland. Dus zeker willen ze toerisme, maar wel zo veilig mogelijk. Daarom dat de Canarische eilanden ook wetgeving hebben aangenomen waardoor je zonder bewijs van de negatieve test niet meer kunt overnachten in een hotel, appartement of vakantiewoning op een van de eilanden.

RIU Palace Oasis in Maspalomas

Het weer op Gran Canaria was echt fantastisch toen ik er was. Een dag met wat meer bewolking en wind en verder heerlijk zonnig. Voor het ontbijt ga ik meerdere keren eerst een stukje hardlopen langs de boulevard. Dan kom je ook langs diverse andere hotels die Tui aanbiedt in Maspalomas en Meloneras (deze plaatsen zitten aan elkaar vast). Als onderdeel van de reis gaan we een dag een aantal hotels bekijken. Ik zal je hier meer over vertellen in een apart blog of lees alvast de hotel tips in mijn blog over Gran Canaria met kinderen.

RIU Palace Oasis in Maspalomas
RIU Palace Oasis in Maspalomas

Ook wisselen we voor de laatste twee nachten van hotel. Nu verblijf ik in RIU Palace Oasis. Dit is een vijf sterren hotel en dat merk ik vooral in het eten. Ook een buffet, maar het doet niet onder voor a la carte. Echte goede Iberico ham, pad thai die niet onderdoet voor de Thaise versie en allerlei soorten fruit. De kamers zijn luxe ingericht en de ligging uitstekend, direct aan de duinen van Maspalomas.

RIU Palace Oasis in Maspalomas
RIU Palace Oasis in Maspalomas

Duinen van Maspalomas

Een prachtige duin, dat is precies waar ik zit als de appjes binnen komen. Een duin waar ik net heb genoten van een heerlijke zonsondergang. Na een paar dagen op Gran Canaria voel ik me zo ontspannen dat ik de hele persconferentie even vergeten ben. “Liever niet naar het buitenland tot half januari”, ik snap het niet. We hebben toch het advies van gele en oranje landen en nu dit.

Duinen van Maspalomas

Dagelijks gaan er vluchten naar Turkije en Dubai, niet van de nette Nederlandse reisorganisaties maar van de rest. Vol met reizigers die nergens een boodschap aan hebben en die de quarantaine achteraf als “advies” zien. Doe daar wat aan denk ik dan. Of zet alles op oranje en kom dan ook met een steunpakket voor de branche. Na vliegschaamte doen we nu aan reisschaamte. Terwijl ik me op Gran Canaria veiliger voelde dan thuis en de lokale bevolking graag wil dat ik er ben. Bovendien is een eiland natuurlijk zeer geschikt om te ontdekken of veilig toerisme met al deze maatregelen langdurig haalbaar is.

Maar goed, het is zoals het is.

Duinen van Maspalomas
Duinen van Maspalomas

Puerto de Mogán

De laatste volledige dag op het mooie Gran Canaria met Tui. Hadden we eerst nog plannen voor een lange dag sightseeing, uiteindelijk kiezen we voor een ochtend op pad en de middag relaxen bij het hotel. We hebben al veel gedaan deze dagen en de persconferentie van de dag ervoor en de Amerikaanse verkiezingsresultaten die binnen stromen, geven toch afleiding. Iedereen heeft eigenlijk ook wel werkdingen liggen die eigenlijk toch wel af moeten.

Puerto de Mogán

Daarom gaan we naar Playa de Amadores en naar het mooie fotogenieke dorpje Puerto de Mogán. Normaal gesproken zullen de straatjes vol zijn, maar nu zitten er alleen wat mensen op de terrasjes. Heerlijk fotograferen in de kleurige straatjes vol met kleurige Bougainvillea. Nog een laatste avond en dan zit het er helaas alweer op.

Puerto de Mogán

Ik heb vijf dagen ontzettend genoten van Gran Canaria. Mocht je overwegen om (begin 2021) ook met TUI naar Gran Canaria te gaan, dan hoop ik je hiermee een idee te hebben gegeven hoe het daar nu voelt. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust.


Over de auteur

5 gedachten over “Met Tui naar Gran Canaria, hoe is het daar nu”

  1. Mooi uitgebreid verslag! Ik had de uitnodiging voor de reguliere reisbranche langs zien komen maar kon niet weg, nu had ik toch het idee dat ik er bij was. Hopelijk komt er eindelijk een keer licht aan het einde van de tunnel

  2. Wat fijn zeg dat je hierheen kon! Heel goed om te lezen dat reizen op deze manier gewoon mogelijk is. Ik ben al regelmatig op de canarische eilanden geweest en ik denk dat dit het eerste wordt wat we weer gaan doen in 2021.

      1. Ze hebben een partij met wie ze samenwerken en dan is de test gratis of met korting (afhankelijk van wanneer je boekt). Beste ff op hun site kijken weet niet met wie ze werken voor belgie.

  3. Zo, dat is een uitgebreid blog! Je hebt het heel gedetailleerd beschreven en het is inderdaad wel echt heel zonde dat het er sinds de persconferentie net weer anders voor staat. Hopelijk is het volgend jaar allemaal minder ingewikkeld. Wel ben ik blij dat jij ook hebt ontdekt hoe mooi het binnenland van Gran Canaria is en dat de natuur er juist echt geweldig is! Zegt dat voort, want er zijn nog steeds mensen die denken dat het alleen maar leuk is als je van stranden en grote hotels houdt. Het eiland heeft zoveel meer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top