Home / Voorbereiding / Tips / Vaccinaties nodig? Met de juiste zorgverzekering krijg je ze vergoed

Vaccinaties nodig? Met de juiste zorgverzekering krijg je ze vergoed

Droom je ook van verre reis met je gezin? Moet het volgend jaar echt gaan gebeuren? Ik kan echt genieten van de voorpret en alles uitzoeken. Waar gaan we overnachten, hebben we nog bepaalde dingen nodig, welke toffe activiteiten willen we ondernemen? Maar ook niet onbelangrijk, hebben we vaccinaties nodig of misschien wel malariapillen. Als je bijvoorbeeld naar Bali, Thailand of Zuid-Afrika gaat, is de kans groot dat je een aantal inentingen nodig hebt. Helaas worden deze prijzige prikjes niet standaard vergoed.

Je kunst besparen op je verzekering of misschien iets meer betalen maar dan besparen op te verwachten kosten. Met de juiste aanvullende zorgverzekering worden de kosten wel volledig of grotendeels vergoed. Toen ik wist dat wij met onze dochter naar Zuid-Amerika gingen en toen wij een aantal jaar geleden onze wereldreis aan het plannen waren, heb ik hier bewust rekening mee gehouden bij het kiezen van een verzekeraar en aanvullend pakket.

Wanneer heb je vaccinaties nodig?

Of jij en je kinderen vaccinaties nodig hebben, is afhankelijk van de bestemming waar je heen gaat. Ook voor landen dichterbij zoals Turkije en Tunesië zijn al vaccinaties nodig. Maar ga je naar Azië, Afrika, Midden- of Zuid-Amerika, dan heb je zeker een paar prikjes nodig. Een aantal ziektes waar je je tegen kunt inenten zijn bijvoorbeeld:

  • Hepatitis A
  • Hepatitis B
  • DTP
  • rabiës
  • buiktyfus
  • difterie
  • Gele koorts

Sommige van deze vaccinaties zitten standaard in het landelijke vaccinatieprogramma maar andere moet je kind los krijgen. Voor onze reis naar Thailand en Myanmar kreeg onze dochter de Hepatitis-A vaccinatie en voor de reis naar Zuid-Amerika de Gele koorts vaccinatie. Zelf hebben we ons in de loop van de jaren voor alles laten inenten behalve rabiës. Sommige injecties geven maar drie jaar bescherming, andere een levenslange bescherming.

Waar advies krijgen

Als je op vakantie gaat naar een gebied met gezondheidsrisico’s, kun je het beste contact opnemen met een gespecialiseerde organisatie. Wij hebben minder goede ervaringen met de GGD dus gaan liever naar Meditel of maken gebruik van Thuisvaccinatie. De specialist kijkt waar je heen gaat op vakantie en maakt op basis daarvan een advies. Dit is niet alleen afhankelijk van het land waar je heen gaat maar ook wat je daar gaat doen. Ga je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen in een opvangcentrum met dieren dan is rabiës wel aan te raden. Meestal kan je aansluitend aan het advies direct de benodigde vaccinaties krijgen. In een aantal gevallen zoals bij Hepatitis ben je nog niet klaar na een enkele injectie maar moet je meerdere keren terug komen voor de juiste bescherming.

Voordat je een afspraak maakt met een organisatie is het slim om te kijken in de voorwaarden van je verzekeraar. Zo hadden ten tijde van onze wereldreis gekozen voor een verzekering die bij Meditel 100% vergoeding gaf maar als we naar een andere partij gingen maar 75%. Als je meerder vaccinaties moet halen scheelt dit echt enorm in de prijs.

koh lip boot speedboot

Verzekerd voor vaccinaties

De kosten voor vaccinaties variëren per ziekte. In veel risicogebieden moet je je tegen meerdere ziektes inenten, waardoor de kosten aardig kunnen oplopen. Ga je bijvoorbeeld op vakantie naar Thailand? Dan kan het maar zo dat je wel een paar honderd euro lichter bent na de benodigde prikjes. Voor een overzicht van de tarieven kan je terecht op de website van de GGD.

Vaccinaties maken geen deel uit van het basispakket van zorgverzekeraars. Wel kun je je hier aanvullend voor laten verzekeren. Dit kan je geld besparen, maar in sommige gevallen ben je juist goedkoper uit door het zelf te betalen. Heb je bijvoorbeeld maar één of twee vaccinaties nodig? Dan kan het voordeliger zijn om dit zelf te betalen, in plaats van hier een jaar lang premie voor te betalen.

Ga je aankomend jaar pas op reis en overweeg je over te stappen op een andere zorgverzekering? Dan is je zorgverzekering vergelijken een slimme keuze. In dit overzicht van vergoedingen voor vaccinaties kun je precies zien welke verzekeraars wat vergoeden. Let bij het maken van je keuze ook goed op de hoogte van de maandelijkse premie en de dekking. De dekking is namelijk niet altijd 100 procent: sommige verzekeraars vergoeden alleen vaccinaties voor een beperkt aantal ziektes.

Rhino River Lodge

Denk ook aan malariapillen

Naast vaccinaties in de vorm van een prik, bestaan er tegen sommige tropische ziektes ook pillen. Malariapillen zijn hier een bekend voorbeeld van. Malaria komt voor in bijvoorbeeld Zuid-Afrika, India, Peru en Mexico (bekijk dit overzicht voor een volledige lijst). Het risico is afhankelijk van de bestemming binnen het land en de periode van het jaar dat je op reis bent. Daarnaast zijn er verschillende type malaria. Dit bepaalt welke pillen je krijgt en hoe vaak je deze moet slikken.

Wij hebben er zelf bewust voor gekozen malarialanden te vermijden zolang onze dochter nog erg jong was. In het verleden hebben we wel diverse landen bezocht waar we pillen moesten slikken. De pillen zijn vrij duur en een aantal types moet je dagelijks innemen. Krijg je bijvoorbeeld Malarone voorgeschreven en ga je drie weken op reis dan heb je het toch over meer dan 65,- euro per persoon. Met de juiste aanvullende zorgverzekering worden de pillen vergoed. Hoewel je ook hier even moet checken waar je ze dan mag bestellen.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top