Home / Inspiratie / Reisbloggen / Ga je voor een Spaanse vakantie of blijf je in Nederland?

Ga je voor een Spaanse vakantie of blijf je in Nederland?

Wat ga jij doen op vakantie? Kies je voor een bestemming zoals Spanje of besluit je dicht bij huis te blijven. Reizen naar het buitenland kan je ogen openen voor andere culturen, plaatsen, mensen en toeristische attracties. Ook in Nederland is er echter van alles te ontdekken.

Als we aan vakantie denken, stellen de meesten van ons zich voor dat we ontspannen op een tropisch strand of een nieuwe stad of cultuur ontdekken. Maar heb je er wel eens aan gedacht om dicht bij huis inspiratie op te doen? In Nederland zijn er vaak onontdekte gebieden. Een staycation geeft je de kans om nieuwe gebieden te ontdekken buiten de bekendere locaties. Om het dan leuk te houden voor het gezin, kan je dit bijvoorbeeld doen vanuit een camping met overdekt zwembad in Nederland.

stranden spanje

In gesprek gaan met de plaatselijke bevolking

Om betere kennis op te doen van een bepaald gebied en zijn gebruiken kun je een praatje maken met de lokale bevolking. Als je als inwoner het gebied goed kent, kun je de context en geschiedenis van al die nieuwe locaties beter begrijpen. Gebruik je staycation om je kennis van de cultuur en geschiedenis van je eigen land te vergroten. Er zijn in Nederland genoeg plekken met een eigen cultuur denk bijvoorbeeld aan Urk, Staphorst maar ook minder bekende plekken. Het is een fantastisch idee, vooral voor kinderen.

Wolvenspoor drenthe

Je huisdier kan mee, en je hoeft weinig te regelen.

Wanneer je in Nederland blijft is reizen ook gewoon extra makkelijk. Geen paspoort nodig, je kunt gewoon naar de plaatselijke supermarkt en voor gezinnen met een hond ook fijn, die kan mee. Reizen naar de landen aan de middellandse zee is het hoogseizoen is ook vaak aanzienlijk duurder dan een kindercamping Zeeland of een andere vakantie in Nederland. Uiteraard maakt het natuurlijk wel uit of ja gaat kamperen of kiest voor een vijf sterren hotel.

funbeach limburg

Leer je eigen land kennen

Hoeveel weet je eigenlijk over het land dat je nu thuis noemt? Er is altijd wel iets nieuws te leren en iets nieuws te vinden over een andere plaats, ook al ben je waarschijnlijk bekend met sommige aspecten van de geschiedenis. Heb je alle 12 werelderfgoed plekken van Nederland al bezocht?

 • Neder-Germaanse Limes
 • De Hollandse Waterlinies (Stelling van Amsterdam, in 2021 uitgebreid met de Nieuwe Hollandse Waterlinie) 
 • Koloniën van Weldadigheid (met België) (2021)
 • Van Nellefabriek in Rotterdam
 • Grachtengordel van Amsterdam
 • Waddenzee (met Duitsland en Denemarken)
 • Rietveld Schröderhuis in Utrecht
 • Droogmakerij De Beemster in Noord-Holland
 • ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer
 • De historische binnenstad van Willemstad op Curaçao
 • Molens van Kinderdijk-Elshout
 • Schokland en omgeving in de Noordoostpolder

Of wat dacht je van alle Nationale Parken van Nederland? Of mooie kleine dorpjes, kastelen en natuurspeeltuinen die je nog niet kent.

zeeland

Beter voor het milieu en de kosten lager houden

Een ander bijkomend voordeel van een vakantie in eigen land is dat het beter is voor het milieu. Vliegen is een van de duurste vervoersmiddelen als je rekening houdt met de effecten die de mens op het milieu kan hebben. Dichter bij huis blijven kan een fantastisch alternatief zijn voor mensen die waarde hechten aan het milieu bij het regelen van reizen en die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen.

Daarnaast zullen veel gezinnen ook vanwege de kosten kijken naar een vakantie in Nederland. Je hebt het waarschijnlijk gemerkt in de eigen portemonnee of anders toch gezien op het nieuws. De kosten van brandstof en energie zijn aanzienlijk gestegen. Veel Nederlandse huishoudens hebben hierdoor gewoon wat minder te besteden.

Safari Flevoland

De timing van de energieprijsverhoging had ook niet slechter kunnen zijn. Nu na de pandemie willen mensen zo graag en komt er nog weer een andere onzekerheid bij. Een weekendje weg met kinderen blijft natuurlijk hartstikke leuk, maar het is wel fijn als de kosten binnen de hand blijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top