Vakantie midden-amerika: 5 onmisbare ervaringen

Een vakantie in Midden-Amerika. Landen zoals Nicaragua, Mexico en Honduras hebben elk eigen bezienswaardigheden maar zijn aan elkaar verbonden door het overkoepelend sfeertje in de regio. We reisden een paar jaar geleden in 3 maanden van Costa Rica naar Mexico. Binnenkort gaan we op vakantie naar Panama en we hebben enorme zin in dat Latijns-Amerikaans sfeertje. Druipend van het zweet een vulkaan beklimmen op de ene dag en luieren op een tropisch strand op de dag erna. Gebouwen in primaire kleuren, piramides in de jungle, de roep van de brulaap, de geur van refried beans en rum en altijd ondersteund door een swingende beat.

Onze tips voor 5 onmisbare ervaringen waardoor je zeker weet dat je in Midden-Amerika bent.

Ride the chicken bus

De “chicken bus” een oude Amerikaanse schoolbus die beschilderd is in alle kleuren van de regenboog en met excentrieke designs. Het is het ultieme vervoermiddel voor een reis door Midden-Amerika. De bussen zijn vaak overvol, de raampjes kunnen niet dicht en soms heb je, zoals de naam al aangeeft, gezelschap van kippen. De bussen trekken langzaam en hortend en stotend op om dan 50 meter verder weer te stoppen omdat iemand zich bedenkt juist daar op of af te willen stappen. De rit is altijd een levendige ervaring, verkopers die aan boord springen en lokale bewoners die graag een gesprek met je aangaan. Ze kosten bijna niks en zolang je geen haast hebt is het het ideale vervoersmiddel door de regio.

kippenbus

Beklim een vulkaan

Je bent niet echt op vakantie in Midden-Amerika geweest als je geen vulkaan hebt beklommen. Ze poppen werkelijk overal uit de grond en er zijn er meer dan 1500 in de regio. Sommige zoals Pacaya in Guatemala zijn actief en geven je een kijkje in de onderbuik van de wereld waar de giftige gassen en lava zich mengen. Andere zoals de Maderas in Nicaragua zijn slapende reuzen overdekt met jungle en de woonplaats voor vele dieren. De vulkanen zijn ook de ideale backdrop voor outdoor activiteiten. Ga ziplijnen, kruip door een lava tunnel of ga vulcanoboarden (met een houten plankje de vulkaan afsjesen).

Maderas

pacaya

vulkaan midden-amerika

Breng de dag door in een hangmat

Mañana mañana, letterlijke vertaling “morgen, morgen” maar in de praktijk betekent het vooral dat alles rustig aan gaat. Je kunt er tegen vechten en dan ga je een frustrerende vakantie in Midden-Amerika tegemoet. De bus die te laat komt, een uur wachten op je eten of een museum dat niet open is. Ga er in mee en breng eens een dag door zonder plannen, gewoon in de hangmat. Chill out in en laat de wereld aan je voorbij trekken. Wedden dat je een hangmat voor thuis koopt?

midden-Amerika

midden-Amerika

Zout-Zoet-Warm-Koud, zwemmen doe je zo

Tijdens je vakantie in Midden-Amerika ben je nooit ver van water. Het smalle sliertje land ligt tussen een zee en een oceaan. De Caraïbische Zee in het oosten en de Grote Oceaan in het westen. De eerste biedt je een cliché van het “paradijs”: witte stranden en een turquoise zee. Naast de enorme resort towns zijn er nog steeds kleine eilanden zonder gemotoriseerd vervoer. De stranden aan de Grote Oceaan bestaan vaak uit zwart zand en woeste golven, het is de speeltuin voor surfers. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog enkele enorme binnenzeeën in Midden-Amerika want zo mag je de meren waar je de overkant niet eens kunt zien wel noemen. Het Meer van Nicaragua  is meer dan 8000 km2 groot. Andere grote meren zijn o.a. Lago Aititlan in Guatemala en Lagu Gatun in Panama. Je bent in Midden-Amerika nooit ver van een warme bron, meestal zijn dit geen toeristentrekpleisters maar een plek voor de lokale bewoners om een middag roddelend en badend door te brengen. Kan je een beetje Spaans dan zal het hemd van je lijf gevraagd worden. Op het Mexicaanse schiereiland the Yucutan heb je de vreemdste bronnen van allemaal. Het zachte steen maakt plaats voor enorme bronnen (cenotos) verstopt in een grot. Ze hebben sprekende namen zoals Dos Ojos (twee ogen).

midden-Amerika

midden-Amerika

midden-Amerika

midden-Amerika

midden-Amerika

 

Vakantie Midden-Amerika: ontdek en leef!

Datgene dat Midden-Amerika, Midden-Amerika maakt is vooral een gevoel. Het is in ieder geval niet de geschiedenis, hoewel je zeker de Maya en Azteken vondsten niet mag missen. Het zijn ook niet de koloniale steden waar de afbladerende charme je naar je camera doet grijpen. Het zijn de mensen die het geheel tot leven brengen. Spreek een beetje van de taal en de drempel tussen toerist en local vervaagt hier makkelijk. Zit op een bankje in het park en je hebt een gesprek. Krijg de bal toegespeeld en voetbal mee. Volg een cursus Spaans en woon bij een gastgezin. Blijf in de vele guesthouses waar gasten en eigenaren samen aan tafel schuiven voor een avondmaaltijd. Doe mee aan een festivals. Deel je drankjes, dans, swing, ontdek en leef!

Ben jij wel eens in Mexico, Belize, Guatemala, Honduras, El Salvador, Costa Rica of Panama geweest. Welke ervaring geeft voor jou het beste het Midden-Amerika gevoel weer?

Granada nicaragua

Semana santa granada

Teothican

Midden-Amerika

13 reacties op “Vakantie midden-amerika: 5 onmisbare ervaringen”

 1. Wauw! Mooie foto’s en super tips! je hebt Midden-Amerika een paar plaatsen omhoog weten te bloggen in mijn to-do lijstje 😉

 2. Lijkt me zo bijzonder om dicht bij het Lava te staan! Daar komt volgens mij een enorme stank vanaf of niet? De Chickenbus lijkt me echt een must-do. Ik zie ze vaak voorbij komen in films of series, het geeft zo’n huiselijk gevoel van daar. Ik ben nog nooit in een van deze landen geweest… helaas. Mexico staat wel op de lijst voor aankomende zomer. Maar vriendlief wil liever Aruba om bij te tanken, meh. Ik moet hem overhalen ;-)!

 3. Bijzonder om zo dicht bij lava te staan! Stonk het erg?

  Ik ben nog nooit in Midden-Amerika geweest, en heb ook geen plannen voor de nabije toekomst… Misschien ook wel omdat ik écht niet te lang zonder Azië/Indonesië kan. Een jaartje overslaan lukt nog net, maar langer ?!?

 4. De Pacaya in Guatemala lijkt me echt geweldig! De vulkanen vind ik trouwens echt typisch Midden-Amerika, evenals de chickenbussen. En niet te vergeten, de gekleurde huizen. ik word er zo vrolijk van!

  1. Ja ik wordt ook altijd vrolijk om daar rond te lopen. Pacaya was echt heel gaaf maar je moet wel een beetje geluk hebben de ene keer is die meer actief dan de andere.

 5. Wat een inspirerende post, ik krijg helemaal zin om die kant op te gaan. Wat bijzonder om zo dicht bij lava te wandelen/klimmen. Ik ben twee keer in Mexico geweest, de levensstijl bevalt me prima. Behalve dat ik voor heel veel manana toch weer net te Hollands ben 😉

 6. Stéphanie | Expeditie Aardbol

  Wat een fantastische foto’s! Die chickenbus wil ik heel graag nog een keer doen, dat heb ik in Mexico en Belize niet gedaan helaas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top