Home / Voorbereiding / Tips / Tien tips om razendsnel een prachtig vakantieboek te maken

Tien tips om razendsnel een prachtig vakantieboek te maken

Op vakantie is je trouwe metgezel je fotocamera. Overal waar jullie gaan, gaat de camera mee. Alle spectaculaire landschappen, gezellige momenten van jullie als gezin samen, selfies met een prachtige achtergrond, het wordt allemaal vastgelegd. Bij thuiskomt heb je al snel honderden foto’s (waar is de tijd van de rolletjes van 36 foto’s 😉 ) en worden ze in een map op de computer gezet.

En dan… is het tijd voor spullen opruimen, vakantiewasjes draaien,  en de rest van de dagelijkse sleur. En die mooie vakantie foto’s? Die blijven op de computer en worden nooit (of bijna nooit) meer bekeken, jammer!!

Laat je reisherinneringen bij kinderen levend houden

Sinds een aantal jaren doe ik dat anders, binnen twee weken na thuiskomst is ons digitaal gedrukt fotoalbum binnen. We kunnen gelijk aan de opa’s en oma’s laten zien wat we op onze reis hebben meegemaakt. En uit ervaring weet ik dat de afgelopen jaren de fotoalbums menigmaal uit onze boekenkast zijn getrokken om ze heerlijk te bekijken. Elke vakantie, elke reiservaring blijft zo ontzettend levendig bij de kinderen.

Jeetje! Jij bent wel heel snel met een vakantiealbum!

Klopt! En als jij dat ook wil, geef ik je bij deze graag een aantal tips.

Fotoboek online maken doe je bij:

vakantieboek maken

Vakantieboek maken tips!

Tip #1   Selectie!

Het is misschien wel het vervelendste klusje, maar 400+ foto’s in je album is echt geen doen. Je zult een (eerste) selectie moeten maken. Maak daarom een tweede map op je computer aan voor die selectie. En dan is het simpelweg foto voor foto langs gaan om de mooiste en meest veelzeggende foto’s in deze nieuwe map zetten.

vakantieboek

Tip #2   Maak ‘hoofdstukken’

‘Knip’ je vakantie in hoofdstukken en zet deze op een kladpapier. Deze indeling zorgt ervoor dat je niet een rommeltje door elkaar krijgt, maar dat je foto’s samen jullie vakantieverhaal vertellen.

Zo kun je bijvoorbeeld de volgende hoofdstukken krijgen: onderweg / impressie van de locatie waar je verblijft / dagje uit nr. 1 / speelmomenten van de kids / dagje uit nr. 2 / een bepaalde activiteit / slaapfoto’s van onze kids (altijd erg leuk 😉 ) Etc.

vakantieboek maken

Tip #3   Werk groot!

Je ziet het wel eens: zoveel mogelijk foto’s op één pagina plaatsen: dan staat tenminste alles erin. En vervolgens is het afgedrukt zo klein dat de mooie details niet eens meer opvallen of je ogen flitsen van foto naar foto en raakt het beeld je niet echt meer. Veel foto’s op één pagina… dat haalt de kracht uit je foto’s, en dat is jammer. Daarom die belangrijke selectie van tip 1.

De mooiste foto’s, de mooiste momenten verdienen het om gezien te worden, geef ze daarom een paginagrote plek in het album (of soms zelfs twee pagina’s groot!). Op de volgende bladzijde kun je dan kleiner werken en een aantal foto’s die de sfeer meebepalen een plek geven. (Hoe? Zie de volgende tip)

vakantieboek maken

Tip #4   De foto’s zijn de kracht, laat deze spreken.

Daarom ook de keuze voor grote foto’s en liever niet teveel foto’s op één pagina plaats. (Maximaal zes foto’s op de grootte van een A4). Daarbij staan mijn foto’s altijd recht en niet speels schuin o.i.d. (natuurlijk is dit ook smaak uiteraard) en geef ik er de voorkeur aan om geen drukke kaders om de foto’s te zetten of andere zaken die afleiden van de foto.

vakantieboek maken

Tip #5   En hoe zit dat dan met tekst?

Daar is het nog een keer… de foto’s zijn je kracht! Heel veel teksten erbij kan best leuk zijn (als je meer een journal wil maken), maar het schrijven van teksten slurpt veel tijd op. Daarom maak ik de keuze om bijna geen tekst te zetten in mijn albums. Inderdaad: ‘bijna’! Mijn albums zijn niet helemaal tekstloos. Bij elk ‘hoofdstuk’ of speciale ‘highlight’ schrijf ik in één of enkele woorden bij de startfoto van dit hoofdstuk op. Als een bijschrift. Tevens zet ik daar soms een datum bij. Om zodoende toch nog terug te kunnen halen wanneer we dit deden.

Én ik gebruik de achterkant van het fotoalbum voor tekst. In krachtige woorden schrijf ik alles op wat belangrijk was voor onze vakantie: plaatsnamen waar we zijn geweest, kilometerafstanden , grappige en veelzeggende woorden, namen van gebouwen waar we zijn geweest etc.

Geloof me: door deze kernwoorden komt alles later weer terug in je herinnering!

vakantieboek maken

Tip #6   Toch wat toevoegen?

Weet je nog van vroeger? De tijd van het foto’s inplakken? Alle bonnetjes of zelfs snoeppapiertjes werden ingeplakt. En eigenlijk is dat ook nog steeds wel leuk. Hoe dan met een digitaal gemaakt album? Oplossing: scannen! Scan entreekaartjes, bonnetjes, landkaarten etc.  gewoon in! Ook hierbij… niet teveel, alleen dat wat jij echt van toegevoegde waarde vindt. (je hoeft echt niet al je boodschappenbonnetjes in te scannen).

vakantieboek maken

Tip #7   De kracht van zwart en wit

Daar komt ‘ie weer: de kracht van de foto. De kracht van de foto laat zich het meest zien in de eenvoud, in de rust. Drukke kaders, toeters en bellen leiden alleen maar af van jouw foto’s. Je kunt albums opmaken met de meest mogelijke achtergrondjes, maar ook daar gaat weer veel tijd inzitten met het ontwerpen en is eigenlijk helemaal niet nodig. Daarom gebruik ik als achtergrond alleen maar de kleur wit of zwart. Probeer het eens uit, er zijn namelijk altijd foto’s die veel beter uitkomen op een zwarte achtergrond. Zo waren wij in Slovenië met zijn prachtige helderblauwe rivieren. Om dat helderblauwe nog meer kracht te geven, plaatste ik deze foto’s op een zwarte achtergrond.

Tip #8   De kracht van zwart/wit

Zet een aantal van je vakantiefoto’s eens om in een zwart/wit foto. Dit is met eenvoudige bewerkingsprogramma’s zo gedaan. Het resultaat is verrassend! Zo krijgen foto’s van het stoeien van de kids bijvoorbeeld nog meer kracht, omdat de focus bij deze foto’s dan ineens niet meer naar de omgeving gaat, maar naar wat er gebeurt.

vakantieboek maken

Tip # 9   Kwaliteit

Wil je echt genieten van een prachtig album, kies dan ook voor een kwalitatief goed album. Er zijn veel aanbieders en veel verschillende prijzen. Het zou zo jammer zijn als bladzijden dun zijn en dat ze snel scheuren, dat kleuren flets of juist te fel zijn, dat foto’s helemaal korrelig worden enzovoort. Bij veel bekende consumentenaanbieders is dat helaas wel zo. Zoek even door en betaal misschien iets meer, maar het maakt je herinnering wel veel beter vastgelegd. De software die wordt aangeboden om je album op te maken is ook heel verschillend. Kijk welke mogelijkheden je hebt en of de software voor jou gebruiksvriendelijk is.

vakantieboek maken

Tip #10   Tijd

Het maken van een vakantiealbum kost natuurlijk nog steeds tijd, maar hopelijk met deze voorgaande tips een heel stuk minder! En dan de laatste tip: maak die tijd gelijk aan het begin. Lekker tussen de wasjes door. Maar bespaar een hoop tijd door je foto’s te laten spreken en alle toeters en bellen achterwege te laten. Binnen enkele dagen heb je een prachtig album om te laten zien en herinneringen te delen.

Lees ook onze blog met reviews’s van de beste camera’s voor kinderen.

vakantieboek maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top