Home / Inspiratie / Reisbloggen / Het is oké om verdriet te hebben over “maar een vakantie”

Het is oké om verdriet te hebben over “maar een vakantie”

“Wees een beetje lief voor elkaar” vroeg onze regering. Zouden ze wel eens op social media kijken? “Ga je schamen” en “Hoe durf je in tijden als deze over vakantie na te denken”. Slechts twee van best een aantal reacties die ik de afgelopen weken kreeg.

Waarom? Riep ik op tot F*** C***** feestjes? Winkelwagentjesrace in de supermarkt? Of buurtbarbecue? Nee, ik liet blijken verdrietig te zijn om het niet doorgaan van weekendjes weg en reizen. Die zijn overigens ook gewoon werk voor mij, maar dat weet natuurlijk niet iedereen. Bovendien sprak ik ook de wens uit om wanneer het kan ook snel weer op pad te gaan.

goedkope gezinsvakantie denemarken

Wat voor mij belangrijk is, is voor anderen triviaal. Ik snap het als je zelf ziek bent of familie hebt die ziek is. Ik besef me echt dat voor veel mensen vakantie niet zo belangrijk is. Het is voor sommigen alleen een beetje jammer. ‘Dan blijven we een jaartje thuis en gaan volgend jaar wel weer’.

En als je je zo voelt dan is dat prima, maar besef je wel dat door iets weg te zetten als “maar een vakantie” je voorbij gaat aan het feit dat dit voor een ander veel meer kan betekenen. Het kan hun werk zijn zoals voor mij, het kan ook hun grootste hobby zijn, hun passie. Er zijn echt mensen die verdriet hebben van het niet doorgaan van een reis. Dat wat jij als luxe en verwennerij ziet voor de ander een belangrijke behoefte is.

bagan met kinderen

Dit is niet nieuw, ook in de goede tijden zie ik dat. “We gaan niet op vakantie want we hebben een nieuwe keuken” of mensen die thuis blijven vanwege de hond. Zo’n beest dat op straat poept en wat je dan met een zakje moet oprapen… Dat snap ik dan weer niet. Om maar een voorbeeld te noemen wat ik normaal niet zo zou zeggen maar niet heel anders is als wat mensen nu doen.

el valle panama hotel

We gingen met onze dochter van tien weken naar Curaçao, toen ze 3 was twee maanden naar Zuid-Amerika. “Onverantwoord.” “Slechte ouders”. “Wat als ze ziek wordt”. Ook voor deze hele crisis kregen we al genoeg kritiek hoor. Maar nu zijn mensen nog extremer. Ik denk ook niet dat dat snel zal veranderen, want er zit een wereld van opties tussen “gezondheid voor alles” en “de economie voor alles” en te veel mensen willen graag hun versie van de waarheid opleggen aan anderen.

Salar Uyuni met kinderen

Reizen is zo’n groot deel van mijn identiteit

Identiteit is belangrijk voor mensen. Het maakt dat je iemand bent, wie je ik is. Je bent “vader”, “kok”, “Brabander’ of “fan van Ajax”. Bijna iedereen gaat graag op vakantie, maar lang niet iedereen ziet het als deel van zijn of haar identiteit. Ik wel en ik ken ook genoeg anderen die het zo voelen. Als je jezelf moet omschrijven in vijf woorden, heeft er dan één wat te maken met reizen? Ben je “Afrika fan” “avontuurlijke reiziger” of “Amerika liefhebber”?

Als tiener hoorde ik nooit echt bij een groepje, maar toen ik het backpacken ontdekte voelde ik me thuis. Ik heb mijzelf jaren geïdentificeerd niet alleen als reisliefhebber maar als backpacker. En ja, dat was positief. Reizen verruimt je perspectief en kennis van de wereld. Het maakt je zelfverzekerder en evenwichtiger. Na een reis kon ik beter omgaan met de stress in mijn leven. Ik steunde kleine guesthouses en de lokale economie en kon omgaan met onverwachte omstandigheden. Geluk zit voor mij in ervaringen en niet in spullen.

Honduras

Later toen we meer budget kregen en ook toen ik moeder werd, had ik even tijd nodig om een nieuwe balans te vinden. Maar ook nu is het feit dat wij een reislustig gezin zijn onderdeel van mijn identiteit. We kiezen nog steeds ervaring boven spullen. Ik wil als ouder mijn kind laten zien dat de wereld groter is dan Nederland. Ik ben supertrots als mijn dochter voor haar spreekbeurt niet als de rest van de klas een lievelingsdier kiest, maar “het ontstaan van de aarde en de eerste mensen”. Een interesse die ze heeft kunnen ontwikkelen dankzij musea waar we tijdens het reizen zijn geweest. Waar je Neanderthalers kunt zien en dino-eieren en nog veel meer.

Brannertal skigebied

Als ik vijf woorden zou moeten kiezen dan komt reizen er zelfs twee keer in voor. Niet alleen als mijn belangrijkste hobby en tijdverdrijf maar ook als beroep. Eigenaar van Gezinopreis, een “succesvolle website over reizen met kinderen”. Ook dat is nu weg. Ik besef me dat ik niet alleen mijn identiteit maar ook mijn eigenwaarde heb opgehangen aan mijn bedrijf en als dat wegvalt doet dat pijn.

Thale harz kabelbaan

Als mensen dat dan ook nog bagatelliseren en wegwuiven dan doet dat nog meer pijn. Mijn gevoel van zekerheid, en dan bedoel ik nu even niet financieel, maar gewoon van wie ik ben, is uit balans.

kasteel van bled

Een vakantie is zoveel meer dus dan even weg zijn met je gezin. Het is de maanden uitzoekwerk, de keuzes die je maakt om dit te kunnen betalen en de tijd en het plezier die je haalt uit de voorpret zoals het lezen van blogs. De vakantie zelfs natuurlijk maar ook de napret en de herinneringen die je ook jaren later nog hebt.

Dus ja het is oké om verdriet te hebben om het niet doorgaan van je reis!

Weet dat je niet alleen bent.

6 reacties op “Het is oké om verdriet te hebben over “maar een vakantie””

 1. Heel mooi verwoord, ik snap je helemaal. Ook in en ons gezin zijn gek op reizen en ik mis het opdoen van nieuwe ervaringen en nieuwe dingen zien! Laat mensen lekker oordeelden gewoon dicht bij jezelf blijven en doorgaan!

 2. Toen de grenzen van de VS dichtgingen tot 12 april, dacht ik dat we nog wel eens geluk zouden kunnen hebben. Wij zouden immers 25 april vertrekken voor een rondreis south west. Met onze kids in een camper …. Geweldig. Ik was er klaar voor. Had alles al geregeld. In het begin zei ik nog stoer dat er ergere dingen zijn, maar deze week heb ik er echt last van. Normaal zou ik nu de koffers gaan pakken en als een razende mijn huis aan kant maken…, de laatste spulletjes kopen…. kortom vakantiestress hebben.
  M’n man reist veel voor zijn werk en hij vindt het niet zo erg. “Jammer, maar nu hebben we mooi tijd om de schuur te bouwen… ”
  Nou ik zat toch liever met m’n glaasje wijn voor de camper dan in de schuur….:)
  Kortom… wat fijn dat ik ongegeneerd hier mijn gevoel even kwijt kan :). Want als ik dat hardop zeg bij vrienden en familie, vinden ze me vast een verwende prinses.

  En wat ik helemaal zuur vind, is dat we ook geen zicht hebben op zomervakantie. Ik heb zojuist een groot opzetzwembad voor in de tuin gekocht…. Zo creëren we hopelijk toch een beetje vakantiegevoel deze zomer.

 3. Ook ik heb al gemerkt dat ik me wel drie keer moet verantwoorden als ik meld dat ik er van baal dat de geplande vakantie en weekend weg niet door gaan. De bestemmingen stellen niet veel voor. Ik ben deze jaren niet zo’n avontuurlijk reiziger als ik zou willen zijn, maar ik baal wel. Zwanger van de tweede had ik me zo verheugd op de laatste vakanties met z’n drietjes. Mijn collega’s kijken me misprijzend aan als ik de hoop uitspreek in ieder geval nog dat weekendje Zeeland te kunnen doen met alleen onze oudste. Of dat nou echt belangrijk is. Ja, voor mij dit jaar wel.

 4. Het is zo jammer dat mensen zo reageren.
  Maar tegelijk zijn dat ook juist de mensen met oogkleppen op. De mensen die alleen de dingen horen in de persconferenties over corona die ze willen horen.
  Er is in die persconferenties namelijk ook al een paar keer vermeld dat zo lang thuis zitten ook niet goed is voor mensen zowel mentaal als lichamelijk. Dus op de lange duur zullen er veel meer mensen ziek worden zonder dat ze corona krijgen als dit te lang duurt.
  Natuurlijk moeten we ons voor nu aan deze regels houden. Maar zodra we weer mogen wil ik echt wel weer echte dagjes weg met ons gezin en een vakantie plannen.
  Vakantie is niet voor niets ooit bedacht en sommige bedrijven verplichten zelfs om minimaal 2 weken vakantie te nemen om op te laden. Dat is goed voor de gezondheid.

  Mensen moeten eens stoppen met (ver)oordelen. Je doet niets verkeerd, want dromen over weer reizen in de toekomst mag gewoon!
  Ik kan iig niet wachten tot ik weer een reis kan boeken en de vakantie voorpret weer begint ❤️

  1. Mooi en eerlijk blog. Jammer dat mensen zo veroordelend reageren. Tuurlijk mag je ervan balen dat een vakantie niet doorgaat. Dat staat helemaal los van dat gezondheid het belangrijkste is. Dan zou je ook over niks meer verdrietig mogen zijn want er is altijd wel iemand die in een vervelendere situatie zit.
   Ik baal zelf ook dat Panama in augustus er waarschijnlijk niet in zit. Maar als ik er toch iets positiefs uithaal dan is het dat ik merk hoe flexibel het reizen ons en vooral ook onze zoon heeft gemaakt. Door de reizen heeft hij ervaren dat niet altijd alles zo loopt als je wil of plant en dat zorgt er nu voor dat ondanks dat hij baalt dat de sneeuwklassen met school niet door heeft kunnen gaan, hij toch opgewekt blijft en zelfs zegt ” het voelt nu stiekem ook een beetje als vakantie nu we alledrie thuis zijn en meer tijd samen hebben”. Kan ik op momenten van leren 😉
   Laten we hopen dat we snel weer mogen reizen. Tot die tijd houd ik me bezig met het lezen van reisblogs en dromen 😊
   Sterkte en blijf bloggen en dromen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top