Home / Voorbereiding / Vliegen / Vliegangst versus reiskriebels
vliegangst

Vliegangst versus reiskriebels

Er gebeuren soms rare dingen in een mensenhoofd. Zo ook in mijn hoofd. Zodra ons vliegtuig geland is op Schiphol na een fantastische reis met onze kinderen denk ik: nooit meer! Genoeg gevlogen! Drie dagen later zit ik op internet alweer te snuffelen om ideeën op te doen voor een volgende verre reis met ons gezin, jawel…. met het vliegtuig!

Ik heb vliegangst maar gelukkig wint de vakantie(voor)pret het bij mij van de vliegangst en ga ik toch op vakantie met het vliegtuig met mijn gezin.

Vliegangst kan echter een grote belemmering zijn in je leven. De uitnodiging van je neef uit Australië om hem te bezoeken sla je af, een zakenreis naar Amerika is echt een probleem of die verre reis met je gezin waar je van droomt staat ook al jaren in de ijskast.

Ik geef je wat tips wat te doen bij vliegangst, mede gebaseerd op mijn eigen ervaringen.

vliegangst

Schaam je niet voor je vliegangst

Er zijn heel veel mensen die vliegangst hebben. Precieze cijfers zijn er niet maar men schat tussen de 10 en 40% van de westerse bevolking, ouder dan 18 jaar, in meer of mindere mate last hebben van vliegangst. Je bent dus echt niet de enige die hiermee worstelt. Wees er open over naar je partner, vrienden en je werkgever en schaam je er vooral niet voor. Mijn kinderen weten ook dat vliegen niet mijn grootste hobby is. Ik probeer alleen wel te vermijden dat zij mijn angst gaan overnemen.

Vermijd teveel media over ongelukken

Een (bijna) vliegtuigongeluk wordt meestal uitgebreid uitgemeten in de diverse media. Ik probeer er niet teveel in meegezogen te worden en mezelf te beperken wat ik er over lees in de krant, op internet of er over zie op TV. Programma’s als Air Crash Investigation zullen vast heel interessant zijn maar als je vliegangst hebt kun je deze programma’s beter maar voorbij zappen.

vliegangst

Zelfhulpboeken

Er zijn zelfhulpboeken geschreven over hoe om te gaan met vliegangst. Het boek ”Vliegangst en hoe je ervan afkomt”, geschreven door piloot en psycholoog Lucas van Gerwen kan ik je aanraden. Het boek geeft feitelijke informatie over vliegen, veiligheid, praktische tips en heel veel praktijkvoorbeelden. Het boek heeft veel van mijn vragen over vliegen beantwoord en onzekerheden over de veiligheid weggenomen.

Medicijnen tegen vliegangst

Als ik heel erg gespannen ben voordat ik ga vliegen neem ik soms een oxazepam in. Deze medicijnen zijn alleen via je huisarts, op recept, te verkrijgen. Oxazepam haalt voor mij net het scherpe randje van mijn angst af. Ik neem deze medicijnen alleen in als ik samen met iemand reis omdat ik er wat versuft van word. En ik neem ze ook alleen in als ik bij aankomst geen auto hoef te rijden. Er zijn ook allerlei homeopathische middelen op de markt die je kunt gebruiken om je wat meer ontspannen te voelen. Medicijnen zijn een hulpmiddel. Het is beter om de vliegangst zelf aan te pakken. Vraag altijd advies aan je huisarts voordat je medicijnen gaat innemen.

Vliegangstcursus

Ondanks mijn vliegangst vermijd ik vliegen niet. Mocht je de stap in een vliegtuig niet (meer) durven te nemen dan is een vliegangstcursus het overwegen waard. Stichting Valk verzorgt verschillende soorten trainingen en behandelingen afhankelijk van je persoonlijke situatie. De behandelingen worden vaak (soms gedeeltelijk of geheel) vergoed door de zorgverzekeraar.

Meer informatie over de behandelingen bij Stichting Valk kun je op de website vinden.

Blijf vooral vliegen

Mijn laatste tip: blijf vooral vliegen!! Hoe langer je wacht na je laatste vlucht hoe groter de kans dat je vliegangst alleen maar meer opbouwt. Ik probeer mijn “vlieggrenzen” ook steeds meer op te zoeken. Onlangs heb ik een helikoptervlucht gemaakt. Ik vond het vooraf heel eng maar wat heb ik tijdens de helikoptervlucht uiteindelijk genoten van het overweldigende uitzicht boven Las Vegas!

vliegangst

Als je besluit, ondanks je vliegangst, toch te gaan vliegen zorg dan voor een goede voorbereiding. Maak lijstjes wat je mee wilt nemen, pak je koffer ruim van tevoren in en ga op tijd naar het vliegveld. Dit neemt al veel onnodige spanning weg. Zodat je zonder stress door de controles kunt gaan.

Zorg tijdens de vlucht voor wat afleiding, zoals een leuk boek, fijne muziek of ga kleuren in een volwassenenkleurboek. Vliegen met kinderen geeft ook de nodigde afleiding.

Mocht een echte vlucht nog een stap te ver voor je zijn, ga dan eens een dagje naar Aviodrome in Lelystad. In Aviodrome staat een echte Boeing 747 van KLM waar je in kunt zitten en kun je het gevoel ervaren zonder dat je ook echt de lucht ingaat.

vliegangst

Lees ook onze tips voor vliegen met kinderen zoals tips om je peuter te helpen slapen in het vliegtuig en reviews zoals fijne nekkussens voor kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top