Goede voornemens voor onze lange reis

4

We zijn inmiddels onderweg, de eerste dagen zitten er op. Precies twee maanden gaan we op reis door Zuid-Amerika. Twee maanden klinkt heel lang en wanneer je aan het aftellen bent dan voelt het ook zo. Maar aan de andere kant vliegen 2 maanden voorbij en voor we het weten zitten we weer in de dagelijkse rompslomp in Nederland. Misschien nog wel meer dan eerder omdat onze dochter naar school moet. Daarom hebben we onszelf een aantal dingen voorgenomen.

Strand nederland

Niet druk zijn

Als iemand mij of Marcel vraagt hoe het gaat is het antwoord altijd: “best wel druk”. We zijn ook druk: Marcel werkt 38 uur en heeft daarnaast twee uur reistijd per dag. Ik werk 28 uur en nog minimaal 20 uur aan Gezin op Reis. Dan nog de vele reisjes, een kind, een huishouden en ook nog iets van een sociaal leven.

Vroeger waren vakanties een rustpunt maar sinds het blog ook niet meer. Veel van de bestemmingen die we bezoeken, bezoeken we in samenwerking met een regio. Dat is heel leuk. want daardoor reizen we veel meer en krijgen we mooie artikelen voor jullie maar het is wel altijd zo dat een week aan ervaring in een (lang) weekend wordt gepropt. Drie pretparken op een dag en nog een stadje is op een blogtrip normaal. Tijdens je eigen vakantie ligt het tempo veel lager.

nijmegen het valkhof

Zelfs de reizen die ik op eigen gelegenheid maak worden er door beïnvloed. Als ik naar Bagan ga dan wil ik ook het meest uitgebreide artikel erover schrijven. Of in Stockholm nog even dat kindvriendelijke museum meepakken. We hebben altijd haast en geen tijd om de ervaringen in alle rust te verwerken want er moet geschreven worden, foto’s bewerkt en dan staat de volgende reis alweer op de planning.

Mijn grootste voornemen en gelijk ook de lastigste, is dat ik dat nu niet wil. Gewoon een dagje niksen hier en daar, even naar de speeltuin, uitgebreid lunchen, een museumpje en verder veel kletsen. Dagen die je eigenlijk niks doet maar net zo waardevol zijn.

bremerhaven noordzee acquarium

Reizen op de bonnefooi

Vroeger reisden we altijd op de bonnefooi maar sinds we met zijn drieën zijn, is dat steeds minder geworden. Dat is ook niet de enige reden, tien jaar geleden ging je gewoon naar een dorpje en keek je wat er was. De Lonely Planet was de leidraad. Het was niet eens een optie om vooraf online te boeken. Natuurlijk is het fijn om te weten waar je slaapt, maar het kost me altijd heel veel tijd om te kiezen. Bovendien ben je, als alles vast staat, ook een stuk minder flexibel. We willen graag een beetje go with the flow en de mogelijkheid hebben de route aan te passen als we er zin in hebben.

Nu zijn we doordat diverse vluchten al vast staan niet zo flexibel als we misschien hadden gewild maar dat was ook een bewuste keuze om geld te besparen en goed weer te hebben. We hebben in ieder geval een periode van 3 weken en één van 5 weken achter elkaar. Tot nu toe hebben we behalve de eerste dagen in Colombia, een stukje strand, en de eerste en laatste dagen in Peru (Airbnb) nog niks geboekt.

Panama hotel

Fit worden & fysieke uitdagingen

Marcel is wel fit, ik niet zo. Ik ben wel ben een half jaar geleden begonnen met hardlopen en mijn conditie is in ieder geval een stukje beter is geworden. Het fijne van een reis is dat je veel actiever bent dan thuis. De verleiding is veel lekker eten.

Sommige van de gaafste dingen die we tijdens andere reizen hebben ondernomen waren fysieke uitdagingen. Juist die waarvan je eigenlijk denkt dat het gekkenwerk is zoals 17 dagen wandelen door de Andes en de Kilimanjaro beklimmen. Ik hoop deze reis in ieder geval ook wat dingen te doen om later trots op te zijn. Marcel heeft zijn uitdaging al gevonden: de Altro de Letras, de langste beklimming ter wereld fietsen.

3. Kilimanjaro, paar honderd meter onder de top.

Beter Spaans leren spreken

Logisch lijkt me, we spreken basis Spaans doordat we een weekje crash course hebben gedaan en daarna drie maanden hebben gereisd in Midden-Amerika in 2008. In 2004 heb ik (Tikva) ook nog twee weken les gehad en in totaal twee maanden gereisd, maar als dyslect is het lastig voor mij om talen te leren. We hebben er zin in om ons Spaans weer op te halen en ik heb in Nederland al vier uur conversatieles genomen. In Zuid-Amerika zelf ben ik niet van plan cursussen te doen.

Onze gastfamilie in Granada

Onze gastfamilie tijdens de Spaanse les in Granada

Niet te veel tijd achter social media of de laptop

Voor de reis heb ik bewust nog even extra hard gewerkt om te zorgen dat er genoeg artikelen in het vooruit geschreven zijn. Zo is het mogelijk dat er toch 3 of 4 artikelen per week verschijnen zonder dat ik er wat voor hoef te doen. Het lijkt ons wel leuk om een weekoverzicht te gaan plaatsen die je elke week op vrijdag kunt verwachten. Maar verwacht geen dagelijkse Facebook-updates. Wel denk ik dat we regelmatig een Instagramfoto plaatsen.

herder bagan

Als onze driejarige toch slaapt en we hebben een accommodatie met goede WiFi dan wil ik best een avondje lekker doorschrijven. Bloggen is ook een hobby en vorm van ontspanning maar ik hoop ook tijd te hebben voor een goed boek of een avond gezellig kletsen met medereizigers.

Heb jij wel eens een langere reis gemaakt? Wat waren je goede voornemens?

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan dertig met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië.

4 reacties

 1. Mooi voornemen Tikva!

  Een langere reis heb ik nog nooit gemaakt. Het langste dat ik ooit weg ben geweest is een maand.
  Een lange reis maken, dat is mijn voornemen. 🙂

 2. Stef Looijen on

  Hartstikke mooi dat jullie zo goed op weg zijn. Geniet er van. Nog de beste wensen voor 2017.

  Groetjes,

  Stef en Anke

 3. Ik ben heel blij met mijn reis naar Finland nu. Het is te koud om de hele dag buiten te zijn, ik MOET dus wel tijd nemen om te ontspannen.

  Ik blog bijna nooit op bestemming. Wel post ik wat foto’s, dat is alleen maar leuk. Enneh, niemand dwingt je om samenwerking te doen: nee zeggen is een kunst 🙂

  Succes met je voornemens en veel plezier op reis.

 4. Herkenbaar begin van je verhaal (ik was laatst 1 dag in Alicante, wilde de stad ontdekken en ging op diezelfde dag ook nog met de tram naar Villajoyosa en daarna nog met de trein naar Elche; best wel gekkenwerk ja ;-)), dus een heel mooi voornemen inderdaad om het rustiger aan te doen. Geniet er lekker van!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.