Home / Inspiratie / Reisbloggen / Even voorstellen: De reistips van blogger Esmeralda
Gezinsvakantie Zuid-Afrika

Even voorstellen: De reistips van blogger Esmeralda

Wat is er leuker dan je passies kunnen combineren? Voor mij zijn die passies reizen, schrijven én natuurlijk mijn gezinnetje dat bestaat uit mijn vriend Sjoerd (30), ons zoontje Cas (2.5) en mijzelf (37). Behalve dat ik reizen enorm leuk vind, praat ik er ook nog eens heel graag over! Zoveel en zo vaak mogelijk. En tegen zoveel mogelijk mensen. Toen ik de oproep van Gezinopreis.nl zag hoefde ik dan ook niet lang na te denken, de ultieme kans om dit allemaal te combineren! In het dagelijks leven werk ik drie dagen per week bij een landbouwcoöperatie als communicatiemedewerker, Sjoerd is ICT-consultant bij een fritesfabriek. We wonen met ons zoontje en onze rode poes Dirk in het centrum van Goes, een stadje in Zeeland waar ik ook geboren en getogen ben.

Wellicht komt het doordat we in een provincie wonen waar we jaarlijks veel toeristen ontvangen, dat reizen echt in mijn bloed zit. Ik had dan ook al best van wat de wereld gezien voor ik in 2012 Sjoerd ontmoette. Kenia, Thailand en Maleisië, roadtrips door de Verenigde Staten en binnen Europa onder andere Noorwegen, Griekenland, Malta en Italië. De (toenmalige) liefde zorgden ervoor dat ik Spaans leerde, een tijdje in Madrid woonde en op (schoonfamilie)bezoek ging in Mexico en Argentinië. Allemaal prachtige bestemmingen en mooie herinneringen, maar in 2009 ontdekte ik pas echt waar mijn reishart lag, namelijk in Zuidelijk Afrika.

zuid-afrika met kinderen

Na een reis van 3 weken door Botswana en Zimbabwe was ik besmet met de “Africa bug”. De combinatie van het klimaat, de overweldigende natuur en de vriendelijke bevolking doet het voor mij. Gelukkig bood mijn werk me het jaar daarop de kans een sabbatical te nemen. In 3 maanden ben ik over land van Nairobi naar Kaapstad gereisd, dwars door Kenia, Tanzania, Zanzibar, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana en Namibië. De jaren daarop ben ik steeds terug gegaan, voornamelijk naar Zuid-Afrika en toen ik Sjoerd leerde kennen stond het voor mij eigenlijk al vast dat ik ook met hem daarheen wilde! Gelukkig werd hij ook meteen door het land en het continent gegrepen. Op alle fronten en geweldige reis met een onuitwisbare indruk want negen maanden later werd ons zoontje Cas geboren! Na een paar korte tripjes met hem naar België, Griekenland en Londen hebben we in het najaar van 2016 onze eerste verre reis met hem gemaakt. Je hoeft niet raden waarheen natuurlijk!

Voor ons is reizen het ultieme gevoel van vrijheid! Waar ik vroeger nog wel eens impulsief een ticket boekte en de volgende dag in het vliegtuig stapte, met een in de haast op Schiphol aangeschafte Lonely Planet, plannen we nu wat meer. Met een kind ben je toch wat minder flexibel en is een bepaalde mate van zekerheid fijn.

Hoe ziet onze vakantie eruit?

We reizen het liefst met eigen vervoer en verblijven bij voorkeur in kleinschalige b&b’s en guesthouses op bijzondere plekjes. Om die te vinden struin ik van te voren het internet af, voorpret maakt een groot deel uit van onze reizen! Musts zijn voor ons natuur, een stukje cultuur, lekker eten en het samen zijn. We sluiten steevast af met een paar dagen strand, ik blijf ten slotte een echte Zeeuwse.

montana guestfarm

We zijn er inmiddels achter dat je, zij het met een paar kleine aanpassingen, prima (ver) kan reizen met een kind. Volg je hart en nog belangrijker: trek je niets aan van de meningen en “goed bedoelde” tips van anderen.

Jij kent jouw eigen kleintje het beste en kan daardoor prima inschatten of het verstandig is een lange of verre reis te maken. Natuurlijk moet vakantie voor iedereen leuk zijn, maar naast papa en mama zijn we ook nog gewoon Sjoerd en Esmeralda die van reizen houden. Bovendien geniet Cas sowieso van de tijd samen en als je ook activiteiten en tijd inplant voor je kind tijdens je vakantie, is iedereen tevreden. Voor ons is er dus, ook met kind, nog genoeg te ontdekken en we laten jullie graag met ons meereizen door onze tips met je te delen!

Top 3 kindvriendelijke uit bestemmingen of landen

Zuid-Afrika

Met stip op nr. 1 voor ons als kindvriendelijke en favoriete bestemming. Voor ons is Zuid-Afrika de ultieme bestemming, omdat het alles heeft wat wij zoeken voor een mooie reis. De natuur is er overweldigend en enorm veelzijdig, de ene dag ben je op safari en de volgende lag snorkel je aan het strand of maak je een bergwandeling. Tel daarbij de super gastvrije bevolking, het feit dat er geen tijdsverschil is en het heerlijke eten en je snapt dat je echt moet gaan! Met de huidige stand van de Zuid-Afrikaanse rand is het ook financieel nog eens erg aantrekkelijk! Voor Gezinopreis.nl schreef ik eerder al blogs over reizen met kinderen naar Zuid-Afrika, de Tuinroute en safari met kinderen.

zuid-afrika met kinderen

Parga Griekenland

Voor ons was dit met Cas de eerste vliegreis. Bij Griekenland denk je direct aan de bekende eilanden, maar Parga ligt op het vasteland, ter hoogte van Corfu. Het is een oud vissersplaatsje, gelegen in een baai tegen een kleine berghelling, waardoor het uitzicht overweldigend is. Wij verbleven er een week en waren aangenaam verrast door de gastvrijheid van de lokale bevolking, het heerlijke eten en de relatieve rust in het naseizoen. Bovendien zijn de Grieken dol op kinderen en je kleintje zal dus als een koning behandeld worden! Het strand bij Parga loopt geleidelijk af en is daardoor ook met kleine kinderen geschikt. Voor de oudere kinderen is er rondom het stadje genoeg te beleven, zoals een boottocht naar de eilanden Paxi en Corfu waar je goed kan snorkelen of een uitstapje naar de Acheron river in het achterland. Je kan hier klimmen en klauteren door en langs het water of raften. In de zomer rijdt er een treintje door de bergen naar het nabij gelegen Anthoussa, waar je de ruïnes van een fort kan bezoeken. Parga is een aangename verrassing met als enig nadeel dat het niet erg buggy vriendelijk is door de ligging tegen de berg. Voordeel hiervan natuurlijk wel dat je die extra opgelopen kilootjes van die heerlijke baklava weer zo kwijt bent!

Zeeland

Eigenlijk hoeven wij helemaal niet ver weg om in vakantiestemming te komen! We wonen namelijk in de provincie met de meeste zonuren van Nederland en kunnen kiezen uit maar liefst 600 kilometer kustlijn, met enkele van de mooiste stranden van Europa die ook nog eens erg kindvriendelijk zijn. Zeeland is dan ook ideaal voor een korte vakantie in eigen land en één van mijn tips voor reizen met kinderen!

Onze favorieten zijn Dishoek, Zoutelande en Domburg op Walcheren. Brede zandstranden met prima horecavoorzieningen, speeltoestellen en leuke plaatsjes achter de duinen. Niets leukers dan in de zomer de hele dag zwemmen, schelpen en krabben zoeken en natuurlijk ijsjes eten. In de winter zijn de Walcherse stranden dé plek om uit te waaien en daarna op te warmen met een warme chocomel in een van de strandpaviljoens. Er is accommodatie om te overnachten in alle soorten en maten, variërend van kamperen tot luxe bungalows.

Onze tips: slapen in een huisje van Breezand Beachhouses op het strand in Vrouwenpolder of kamperen bij de boer op minicamping Westerwijk op loopafstand van het strand in Koudekerke! Naast de stranden heeft Walcheren nog meer te bieden, ook voor de dagen dat de zon zich niet laat zien. Middelburg en Veere zijn leuke, pittoreske plaatsjes met veel historie en leuke dingen voor jong en oud. Zelf vinden wij het MuZEEum in Vlissingen en Berkenhof Tropical Zoo erg leuk.

Onze droomreis

Nog zoveel te wensen… Zover onze vakantiedagen en ons budget het toelaten proberen we in ieder geval 1 verre reis en een paar kortere trips per jaar te maken. Ons verlanglijstje is daarbij afwisselend: van een roadtrip per camper langs de nationale parken in de Verenigde Staten tot een avontuurlijk vakantie naar Costa Rica en een relax vakantie aan de Spaanse zuidkust. We zouden ook graag meer van Italië zien omdat we de combinatie van cultuur en het heerlijke eten erg kunnen waarderen. Sjoerd heeft daarnaast IJsland als favoriet om eens te bezoeken. Dat wordt een compromis sluiten, want voor mij is het pas vakantie als de temperatuur boven de 20 graden komt! Over 1 ding zijn we het gelukkig wel eens: we willen terug naar Afrika! Ik was zelf erg onder de indruk van Botswana en Zimbabwe met de prachtige natuur en de vriendelijke bevolking en wil hier heel graag terug naar toe. En dan het liefst met een auto met tent op het dak en voor een paar weken om het echte Afrika weer te ervaren. Cas is echter nog wat te klein voor het kamperen tussen de wilde dieren, dus moeten we nog even geduld hebben. Maar geen zorgen… in de tussentijd zijn er nog voldoende andere bestemmingen, dus je ziet ons vast nog eens langskomen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top