Vriendelijk Indonesie, Java

3

We hebben Bali verlaten. Onze eerste stop op Java is Kalibaru een plaatsje met 1 prachtig resort hotel (08.28643S 113.98439E) waar normaal weinig toeristen komen (maar laten er nou net die avond 2 bussen van Fox vakanties uit Nederland aankomen). Hier hebben we een plantage tour gemaakt (08.28198S 114.05054E). Het was erg interessant te zien waar koffie, kaneel, kruidnagel en rubber groeien en hoe ze er een halffabrikaat van maken. Denk niet dat er veel gemoderniseerd is, cacaobonen sorteren gaat gewoon nog met de hand, rubber drogen gebeurt door hout te stoken en de stroom wordt geleverd door een nog door Nederlanders gebouwd waterrad.

Vervolgens op naar Mount Bromo (07.92198S 112.96340E), om 4:00 reden we weg bij ons hotel om de zonsopkomst te bewonderen. Vanaf het uitzichtpunt zie je naast de Bromo nog 2 andere vulkanen (zie vooral de foto’s in ons fotoboek). Het is een spectaculair uitzicht en zeker wanneer uit de Semeru kleine (250m hoog) erupties komen. Vervolgens zijn we naar de voet van Bromo gebracht waar de 160 meter hoge klim begint met als beloning een geweldig uitzicht in een actieve vulkaan. Grote witte zwavelwolken komen vanuit het binnenste van de vulkaan naar boven.

Onze volgende stop waren de steden Solo en Yoyakarta. Deze steden worden hevig aangeprezen vanwege de stedelijke attracties. Wij vinden die echter nogal tegenvallen. De Kratons (paleizen) zijn weinig bijzonders, de kleinere bouwwerken wel grappig. Zo zou de hier zeer aangeprezen Hindu tempel Prambanan (07.75243S 110.49312E) in India gewoon een wel leuke tempel zijn (ja, we zijn verwend) en zeker geen 10$ entree rechtvaardigen, vooral niet nu je door een aardbeving in 2006 alleen maar vanachter een hekje naar de tempels mag kijken.

Wel mooi was de Borobudur (07.60821S 110.20382E). Door de bouwstijl en de vele kleine stoepaatjes boven op heeft het een bijzondere uitstraling en het is ook nog eens op een mooie locatie gebouwd.

Voor bijzonder bouwwerken hoef je dus niet naar Indonesië te gaan. Wel voor de natuur: naast bijzondere dingen als vulkanen kan je ook overal genieten van veel kleuren groen (het regent nu in het regenseizoen elke middag en nacht dan ook wel pittig), rijstvelden, vruchten, bloemen en een super onderwaterwereld. We zouden ook graag nog een keer naar Indonesië te komen om de minder bevolkte eilanden te bezoeken, die moeten qua natuur helemaal geweldig zijn.

Nog een reden om naar Indonesië te gaan zijn de mensen. Ze zijn super vriendelijk en lachen veel. Als er iemand Engels spreekt kan je heel wat vragen verwachten en ze vertellen ook erg gemakkelijk over hun eigen leven. Eten bij een warung (klein eet stalletje/huisje)is ook altijd een belevenis. Zij spreken slechts minimaal Engels wij 30 woordjes Indonesisch maar een soort van praatje wordt altijd gemaakt. Bij de straatstalletjes is het ook prima eten. Het is niet altijd duidelijk wat je krijgt, maar iets dat niet lekker is, hebben we in heel Indonesië nog niet gehad.

Morgen gaan we alweer naar Singapore en Maleisië waar we vlug doorheen zullen gaan. Reismoe zijn we zeker nog niet maar we moeten de accu wel nodig weer opladen en de Thaise stranden lijken ons daarvoor perfect. Klinkt misschien raar want voor jullie zijn we natuurlijk al 3 maanden vakantie aan het houden. We hebben echter pittig doorgereisd in India en Indonesië  vroeg opstaan (vaker voor 6 dan na 8:30 uur), onzekerheid/uitzoek gedoe (hoe, wat, waar vervoer/slapen etc) en een overdosis aan ervaringen zorgen er wel voor dat we nu echt aan rust toe zijn.

PS 1: Marcels teen geneest erg langzaam maar we hoeven gelukkig niet meer naar de dokter en mogen het zelf verbinden. Hopelijk is deze met een week niet meer open en mag Marcel ook weer zwemmen en douchen.

PS 2: Sorry voor weer zo’n lange tekst. We zullen wat vaker posten of wat minder gaan doen 😉

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

3 reacties

 1. Anonymous on

  Ook een heel gelukkig 2008 gewenst.Dat jullie veel genieten en gezond weer terughomen.
  Had vergeten op de “overmaking” een gelukkog kerstfeest te vermelden. Hebben jullie toch ontvangen?
  Hebben gister met de hele familie bij Paul en Anthea oud op nieuw gevierd en elkaar gelukkig nieuwjaar gewenst. De vier nieuwjaren bij jullie kwamen ook aan bod.
  Groeten van Oma en Opa

 2. Anonymous on

  Hallo reizigers,
  Weer een heel mooi verhaal van jullie.
  De foto’s zijn ook geweldig.
  Er zitten wel enkele leuke bureaublad achtergronden bij,die niemand op zijn pc heeft staan.
  Ook van ons de beste wensen voor 2008 en dat jullie nog veel mooie momenten samen mogen hebben op deze wereldbol.
  Gr. Henk en Gerri

 3. Hey wereld reizigers,

  Dit jaar zullen we jullie super missen met oud en nieuw, we vieren het in utrecht in ons nieuwe stekkie (kom maar snel kijken als jullie er weer zijn). Maar vanuit Enschede nu nog, een heerlijke kerst en alvast een gelukkkig nieuw jaar!!!
  Dikke kus,
  Britta

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.