Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Wandelen in de Kempen met kinderen
Kempen Wandelen

Wandelen in de Kempen met kinderen

Wandelen in de Kempen met kinderen is een feestje! Uitgestrekte heidevelden, dichtbegroeide bossen en ontelbare zandduinen om te beklimmen. Plus een heleboel originele en spannende kindvriendelijke wandelroutes die ook nog eens leerzaam zijn. Ga je mee op pad in de Kempen? Wij kwamen erachter dat kabouters en reuzen hier misschien toch echt bestaan.

Kempen wandelen

Wandelnetwerken in de Antwerpse Kempen 

In de hele regio Antwerpse Kempen kun je heel gemakkelijk zelf een wandeling uitstippelen met behulp van het Knooppuntennetwerk, een handig systeem van rood-witte paaltjes die verspreid door de regio staan. Er zijn in de verschillende regio’s tien wandelnetwerken samengesteld waarvoor je een gedetailleerde wandelkaart kunt kopen bij de lokale toeristenbureaus in de Antwerpse Kempen

Kempen wandelen

Op de wandelkaarten staat, naast de routes en de onderlinge afstanden tussen de paaltjes, ook aangegeven of paden verhard zijn en of er gevaarlijke kruisingen zijn. Wel zo handig als je met kinderen gaat wandelen. Ook staan parkeerplekken, speeltuinen, bezienswaardigheden en horecagelegenheden erop.  

Kindvriendelijke wandelingen Antwerpse Kempen 

Groendomein Hoge Mouw

Zoektocht naar de Slapende Reus

Naast wandelen met de Knooppuntenkaart is er ook een aantal wandelingen met wat extra’s, speciaal voor gezinnen. Wij kozen tijden ons verblijf in de Antwerpse Kempen voor de wandeling De Zoektocht naar de Slapende Reus in het Groendomein Hoge Mouw, dat deel uitmaakt van de Kempense Heuvelrug.  

Kempen wandelen

De Kempense Heuvelrug is één van de bekendste landschappen van de Antwerpse Kempen. Met zandduinen, naaldbossen en heide is dit een prachtig gebied om te wandelen. De inwoners van de regio noemen de heuvelrug ook wel De Slapende Reus, vanwege de vorm en de grootte. Vanuit Kasterlee, aan de rand van de heuvelrug loop je hier zo de bossen in. 

Het was ons vooraf niet helemaal duidelijk of we nu écht een reus gingen zien of dat we een beetje in de maling werden genomen, dus vol verwachting gingen we op pad met de handige, getekende kaart (af te halen bij Toerisme Kasterlee). De route maakt gebruik van paaltjes van de Knooppuntenkaart, maar je moet wel de volgorde aanhouden van de wandeling. Gelukkig is dit heel duidelijk, waardoor verdwalen bijna onmogelijk is. 

Kempen wandelen

Je kunt kiezen voor de lange of de korte route van 6,5 of 4 kilometer. Bij sommige knooppuntenpaaltjes vind je een deel van de reus, deze staan op de achterkant van de kaart vermeld. Bijvoorbeeld zijn luisterende oor bij het begin van de wandeling. Je start immers op het hoofd van de reus, wat in Kasterlee ligt.

Onderweg kom je steeds meer te weten over de reus. Zo ontdekten we dat hij zich niet had geschoren, dat hij graag stenen verzamelt en dat hij een tatoeage heeft. Niet dat je die echt ziet, maar door de natuurlijke elementen en je eigen fantasie zie je het toch voor je. En op het eind liepen we zelfs zijn vriendin tegen het lijf, ‘A Giant Sculpture’ van kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh.

Kempen wandelen

De Zoektocht naar de Slapende Reus is een afwisselende wandeling en hoewel het best wat klimmen is en 6,5 kilometer niet heel kort is, hield onze zevenjarige zoon het makkelijk vol. Met jongere kinderen zouden we sowieso de korte route kiezen. Door het hoogteverschil en de onverharde delen is het niet aan te raden met een buggy of kinderwagen op zoek te gaan naar de Slapende Reus.  

Het startpunt voor deze wandeling is het Wintergat aan de Pater Damiaanstraat in Kasterlee en parkeren doe je bij de naastgelegen Kabouterberg. De wandelkaart is te verkrijgen bij het toerismebureau op de Markt in Kasterlee. 

Kattenkwaad en spanning met TrekJan 

Hoewel we eigenlijk kwamen voor de Zoektocht naar de Slapende Reus, ontdekten we, toen we eenmaal in Groendomein Hoge Mouw waren, een andere wandeling die we eigenlijk nog leuker vonden: het TrekJanPad!  

Kempen Trekjanpad

Tijdens deze wandeling ga je op pad met TrekJan, een ondeugend ventje dat bevriend is met de Slapende Reus en die net als hij onder de grond woont. TrekJan houdt van grapjes uithalen en hij heeft aan één ding een hekel: treuzelende wandelaars. Die trekt hij zonder pardon onder het zand.

De wandeling van TrekJan is ongeveer 3,5 kilometer lang en ook hier volg je de rood-witte paaltjes van de Knooppuntenroute. Onderweg kom je roestige audiozuilen tegen, met een soort zwengel waaraan je kan draaien. Doe je dat, dan hoor je de stem van TrekJan die je iets vertelt over de plaats waar je op dat moment staat en hij geeft je ook een opdracht.  

Kempen wandelen

We ontdekten eigenlijk per toeval de eerste zuil en schrokken een beetje toen er ineens een stem uitkwam, maar het verhaal was zo grappig en interessant dat we meteen op zoek zijn gegaan naar de andere zuilen. Gaandeweg kwamen we er overigens achter dat er vreemde dingen gebeuren in het bos, die soms ook best een beetje griezelig zijn.  

Toen we bijvoorbeeld bij een klein vijvertje stonden kwamen we erachter dat dit een Duivelskuil was waar vroeger een heks ronddwaalde. Toen haar stem vervolgens ook uit de audiozuil kwam wilde ons zoontje heel snel doorlopen, want dat was toch wel een beetje spannend. We zouden het TrekJanPad dan ook niet lopen met heel jonge kinderen.  

Je kunt het TrekJanPad gratis lopen met behulp van de audiozuilen. Wil je het nog iets leuker maken, dan kun je een speciale TrekJan rugzak huren bij Toerisme Kasterlee (€15,- prijs 2023) met extra spelattributen en opdrachten. Het is noodzakelijk deze vooraf te reserveren. Ook deze wandeling begin je aan het Wintergat aan de Pater Damiaanstraat in Kasterlee. 

Bosspel De Beestige Bosbewoners 

Wil je wel een interactieve wandeling doen, maar dan liever eentje met wat minder spanning? Dan kun je bij Toerisme Kasterlee ook een rugzak met GPS en puzzelstukken reserveren (minimaal 3 dagen van tevoren) en de wandeling De Beestige Bosbewoners lopen.  

Deze wandeling hebben we zelf niet geprobeerd, maar we zagen wel kinderen die enthousiast aan het puzzelen waren. Het is de bedoeling dat je onderweg tien dieren vindt die bij de puzzelstukken uit je rugzak horen. Tijdens de route leer je ook meer over de dieren en de Kempense Heuvelrug.  

Kempen wandelen

Het Bosspel is bedoeld voor kinderen vanaf 7 jaar en kan ook gespeeld worden door kinderen die doof of slechthorend zijn, voor hen is een speciale app gemaakt die de opdrachten in gebarentaal vertaalt. Let op: deze wandeling start op een andere plaats dan de overige wandelingen, namelijk bij parking Hoge Mouw aan de Holle Weg in Kasterlee. 

Speelzones Groendomein Hoge Mouw 

In het gebied liggen verschillende zandvlaktes en op twee daarvan is een speelterrein gebouwd. Speelzone “Zandplek” heeft een evenwichtsparcours en een grote zandbak waar kinderen als archeologen kunnen graven naar botten en voorwerpen uit de ijzertijd. Bij de andere speelzone (IJzertijd) is een klimtoestel in de vorm van een boerderij gebouwd en ligt een mini-doolhof. Tijdens de wandelingen “Zoektocht naar de Slapende Reus” en het TrekJanPad kom je vanzelf langs de speelplekken, waar ook picknickbankjes staan. 

Kempen wandelen

Wandelen en spelen op de Kabouterberg in Kasterlee 

Bezoek je de Kempense Heuvelrug met een peuter of kleuter die nog niet zo lang zelf kan wandelen, dan is er nog alternatief voor de andere wandelingen. Naast Groendomein Hoge Mouw ligt namelijk de Kabouterberg, een hoge zandheuvel waar het volgens de inwoners van Kasterlee wemelt van de kabouters. 

Er is een speelbos en je kunt hier een gratis wandeling maken van iets meer dan een kilometer. Daarvoor volg je de blauw-gele paaltjes. Een andere optie is de uitgezette wandeling “De Grote Kabouterverhuis”, die je kunt uitvoeren met een te huren tablet van Toerisme Kasterlee. Onderweg hoor je een verhaal over kabouters en krijgen je kinderen eenvoudige opdrachten. 

Kempen wandelen

In de schoolvakanties zijn er ook begeleide Kabouterwandelingen met een kabouterverteller, die met de kinderen op zoek gaat naar kabouters. Deze wandelingen duren ongeveer twee uur en je moet hiervoor reserveren. De kosten zijn €5 per kind, volwassenen lopen gratis mee. Op de website van Toerisme Kasterlee staan de exacte tijden vermeld.  

StoerToer klauterwandeling in Mol

Tijdens een bezoek aan de Kempen van blogger Tikva en haar dochter kiezen ze voor de StoerToer, een wandeling die start bij zorgboerderij De Galbergen. Dat klinkt als een prima wandeling in de Kempen met een kind van 9 jaar en dat blijkt het ook te zijn.

Stoertoer balansbalk

Stoertoer

We volgen de bordjes StoerToer en komen onderweg allerlei balanceer en klautertoestellen tegen. Het is afwisselende wandeling door een stukje bos met dennenbomen en een stukje zandvlakte. Er is wat hoogteverschil op de route en daardoor is de route niet buggyproof. Soms is het even zoeken naar de route, de bordjes zijn er wel maar aangezien ze best klein zijn missen we ze af en toe vooral al je even niet oplet.

Stoertoer klimmen

Bij elke halte is er een bordje wat verteld wat je hier kan doen, zoals over een parcours lopen of bok springen. Enkele opdrachten moet je doen in een groepje. Dan vind mijn dochter jammer, een gevecht met dennenappels zou toch veel leuker zijn met andere kindjes dan met je moeder.

Stoertoer klimmen

De route is trouwens niet al te lang een kleine 3 kilometer, maar we deden er met alle stops toch een uur over. Je begint en eindigt bij de zorgboerderij waar ook nog een grote speeltuin is.

Nog meer kindvriendelijke wandelingen in de Antwerpse Kempen 

Het Stoeberpad in het Bos van Bo

Een natuurbeleefpad in Landschap De Liereman in Oud-Turnhout, met opdrachten zoals een vogelnestje maken en waterdiertjes vangen met een schepnet. Vooral geschikt voor kinderen van 3 tot 6 jaar oud. 

Wandelen door de loopgraven met sergeant Gilbert

In de omgeving van Dessel zijn nog veel restanten uit de Tweede Wereldoorlog te vinden, zoals loopgraven en bunkers. Met de Erfgoedapp ontdek je met kinderen vanaf ongeveer 8 jaar de geschiedenis aan de hand van het verhaal van sergeant Gilbert. Deze wandeling is bijna 3 kilometer lang en eindigt in de Sas-4 uitkijktoren. Ook leuk hier is het Pagadderpad

Kempen

Hekselienpad in Retie

Het Hekselienpad is geïnspireerd op een kinderboek over het vriendelijke heksje Hekselien. Met een gratis app kun je met kinderen 2,5 kilometer lopen door de natuur rondom Retie en onderweg allerlei opdrachten doen.  

Lees ook onze blog over de Antwerpse Kempen met kinderen

GezinOpReis bezocht de Antwerpse Kempen in samenwerking met Toerisme Provincie Antwerpen en Toerisme Kempen. Zoals je gewend bent, gaan we alleen een samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Kijk voor meer informatie op toerismekempen.be. Dit blog is later uitgebreid met meer tips naar aanleiding van een tweede bezoek aan de regio op eigen gelegenheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top