Ben je op zoek naar een fietskar waarbij je kind zelf kan fietsen, maar ook kan uitrusten als hij moe is? Ben je benieuwd of de Weehoo aanhangfiets iets voor jullie gezin is? Ik heb de Weehoo een half jaar gebruikt en ik kan je vertellen dat het een fijne manier is om je kind actief deel te laten nemen aan fietstochten of fietsvakanties.
Weehoo aanhangfiets
Toen Arnoud ca. 3 jaar was, liep ik er tegen aan dat Arnoud zelf wilde fietsen, maar nog lang niet zonder zijwieltjes kon fietsen, laat staan de afstanden die ik gewend was om te fietsen met Arnoud in het fietsstoeltje achter op mijn fiets. Ik zag vaak als oplossing een fietskar voorbij komen, maar dat vond ik te passief, en daarbij, Arnoud wilde tenslotte ‘zelf fietsen’. Met de aanschaf van een fietskar, zou ik aan mijn doel voorbij gaan.
Ik zocht naar een oplossing waarbij Arnoud zelf kon trappen, maar dat niet per se noodzakelijk was. Als hij geen zin meer had, of moe was, moest hij kunnen stoppen met trappen, zonder dat dat gevolgen had. Al snel kwam ik op de Weehoo uit. De Weehoo is een fietskar/zitfiets die je aan de zadelpen van de ouderfiets bevestigd. Is je kind moe en wil het niet meer mee fietsen? Geen probleem. Het kind beslist zelf of hij mee trapt of niet. Hij kan niet sturen of remmen, dus hij kan alleen maar volgen. De ouder bepaalt het tempo. Ook voor de wielrenfiets is de Weehoo uitermate geschikt. Je kunt er als ouder ook voor kiezen om een tweede koppelstuk aan te schaffen, zodat je onderling kunt afwisselen. Het aan- en afkoppelen van de Weehoo is in een handomdraai gedaan. Dat duurt 10 sec.
Het stoeltje op de Weehoo kun je naar voor en achter schuiven, zodat de stoel meegroeit met het kind en je altijd kan zorgen voor de juiste afstand tussen het stoeltje en de trappers. De trappers zijn voorzien van een klittenband sluiting. Die sluiting zorgt ervoor dat het kind zijn voeten kan laten hangen als hij in slaapt valt.
De voeten vallen dan niet van de trappers af. Ook zit er een bagagetas aan beide kanten waarin je wat eten en benodigdheden voor onderweg mee kan nemen. In de armleuning zit nog een vakje waar de drinkbeker ingezet kan worden. Zo kan je kind onderweg zelf drinken of een boterham pakken, terwijl de ouder lekker door fietst. Door de 3 puntsgordel zit het kind veilig en kan hij er niet uit vallen, of onderuit zakken.
Er zitten verschillende grootte bevestigingen voor de zadelpen bij. Er past er altijd 1. Let op: als je een ander vorm zadelpen hebt dan een ronde, dan is de Weehoo niet geschikt. Je krijgt door de afwijkende rondingen de Weehoo niet stabiel achter de fiets. Zorg er ook voor dat je een passend koppelstuk hebt, als je een te groot koppelstuk gebruikt dat niet helemaal aansluit aan de zadelpen, gaat de kar wiebelen en kan het zelfs gevaarlijk en instabiel fietsen voor de ouder.
Ik heb de Weehoo vooral voor ritjes in Nederland gebruikt. Nadeel voor mij is dat we met de camper op vakantie gaan en de Weehoo niet op het fietsenrek op de camper kan. De Weehoo wordt vaak gebruikt door gezinnen die op fietsvakantie gaan. In principe kan de Weehoo ook mee in het fietscompartiment van de trein.
Ga je naar het buitenland, dan ben je wel vaak afhankelijk van de welwillendheid van het spoorwegpersoneel. De ene conducteur ziet het als een fiets en dan betaal je daar dus het volle pond voor. De ander vindt het een onderdeel van de ouderfiets en rekent er niets voor. Het vervoeren van fietsen in de trein moet op lange afstanden ook vaak gereserveerd worden. Wil je er zeker van zijn dat je met de Weehoo in de trein mag, vraag het dan na bij de spoorwegen van dat land. Vaak staat op de website al veel informatie over wat wel en niet mag of mogelijk is.
Er is nog een ander nadeel. Als de Weehoo gekoppeld is aan de fiets, dan is de combinatie vaak te lang om in de lift te kunnen. Je gebruikt de lift om bijvoorbeeld van het ene perron naar het andere perron te gaan.
Er is ook een Weehoo Cargo. Een aanhanger waar je bagage op kan meenemen. Of een Weehoo I-GO TWO. Dat is een aanhangfiets met 2 zitjes, zodat je 2 kinderen mee kan nemen. Ze kunnen dan beiden fietsen.
De Weehoo is geschikt voor kinderen van 2 tot 7 jaar. Persoonlijk denk ik dat 5 jaar wel de maximum leeftijd is, omdat kinderen dan vaak ook zelf willen fietsen. Vanaf dat kinderen zelf kunnen fietsen, zou ik de FollowMe adviseren, zodat rustmomenten ingebouwd kunnen worden en het kind lekker rond kan kijken, maar wel op zijn eigen fiets zit.
De Weehoo koop je bij de betere fietsenwinkel. Of check hier fietskarren online via bol.
Hallo, wij zijn ook erg enthousiast over de weerhoo. Echter onze zoon is nu te groot maar willen wel met de racefiets tochten maken en op vakantie. Onze zoon van 7 heeft zelf een racefiets maar kan de afstanden/ snelheid niet bijhouden van de rest van het gezin. Heb je Toevallig ook een tip voor na de Weehoo? Iets waar je zijn racefiets aan kan hangen oid. Hoor het graag mocht je tips hebben. Gr Marlieke