Week 3: Panama reisverslag

3

Onze drie heerlijke weken in Panama zijn voorbij. Binnenkort nog heel veel meer blogs, foto’s en tips. Eerst laten we je nog de hoogtepunten zien van de afgelopen week. Een week die we vrijwel volledig doorbrengen in Panama-Stad.

Lees hier onze reisverslag Panama week 1 en week 2.

Panama Stad

Nadat we de Bocas del Toro eilanden verlaten, rijden we naar Las Lajas. Het is een bestemming die we pas op het laatste moment in onze reis hebben opgenomen omdat de afstand naar Sante Fe toch wat te lang leek. In de eerste week maakten we die beslissing al en we gingen op weg naar Bocas del Mar even langs Las Lajas om een hotel uit te zoeken. We verblijven in een kleine Bed & Breakfast waar een echte Italiaanse oma een fijne Valentijnsmaaltijd voor ons kookt. Helaas besluit onze kleine dame dat ze ‘s nachts geen zin heeft om te slapen en boort ze Marcel zijn ochtendhardloop over het 20 kilometer lange en verlaten strand door de neus (opmerking Marcel: het was een prachtig breed strand met stevig zand, eilanden voor de kust, een heerlijk windje en een opkomende zon).

Het is zo’n fijn plekje dat we moeite hebben verder te reizen maar ik wil graag naar Sante Fe voor de watervallen en natuur dus we stappen enthousiast in de auto. Inmiddels is de carnavalsvakantie begonnen en zijn de Panamezen zelf ook op reis. Je moet dus vooraf boeken. Alle bekende hotels waren al vol maar via booking.com vinden we nog een nieuw hotel. Aangekomen in Sante Fe hebben is het hotel niet op de plek waar het zou moeten zijn. We vragen een aantal mensen en bellen het nummer dat erbij staat. Hier krijgen we iemand die alleen niet van het hotel is maar het wel kent. Uiteindelijk na heel veel heen en weer rijden en aanwijzingen komen we bij een hotel waar ik van denk dat het er echt zo uitziet als ik me herinner van de foto’s. Het hotel zelf zegt echter niet die naam te hebben.. huh.

Dan maar wat anders zoeken maar zoals verwacht zit echt alles vol. We beginnen wanhopig te worden, een hostel belt nog een keer voor ons naar het nummer en ze sturen iemand die dan op de weg staat om ons naar het hotel te brengen. Uiteindelijk na ruim 2 uur blijkt het toch de plek te zijn waar we al eerder waren maar ze hebben gewoon dubbel geboekt en het hele hotel is verhuurd aan een Panamese familie. Als klap op de vuurpijl kotst onze dame ook nog alles onder, berg op berg af, ons meisje krijgt snel wagenziekte. Ze moet ook echt wat eten, we gaan weer terug naar het hostel dat ons eerder hielp. Als ze horen dat we geen andere optie hebben dan maar naar Panama stad te rijden, waar we in het donker ook zonder hotelreservering aankomen, biedt ze ons de emergency room aan. Enorm blij mee, het is niet meer dan een bed op een half open zolder maar wij zijn geholpen. Zeker als we ‘s avonds nog diverse andere reizigers zien langs komen die ook geen slaapplek hebben. Om eerlijk te zijn: het voelde weer even als backpacken in een kamer die we normaal als luxe zouden ervaren (bed met klamboe, sferische geluiden zoals wind en Panamese rockmuziek).

Door al het gedoe hebben we uiteindelijk weinig van Sante Fe gezien en de volgende ochtend is er alleen maar regen. Op naar Panama-Stad dus voor de laatste zes dagen vakantie. We zitten in een klein hostel (5 kamers) waar toevallig net een meisje is van onze dochter haar leeftijd. Ah zo schattig, ze zijn direct dikke vriendinnen.

Wat we verder doen is wandelen in het nabijgelegen Sobernia National Park (kwartiertje rijden) en in het stadspark. Hier zien we wilde apen en veel vogels.

Sobernia Nationaal park

We maken het Carnaval mee, wat een feestje! Overdag zijn er veel kleine optredens. Wil je luisteren dan moet je wel op de koop toenemen dat je vanaf een tankauto wordt natgespoten. Kleine en grote kinderen lopen rond met een supersoaker en onze arme dochter wordt als “gringa” helemaal nat gegooid, van de schrik staat het huilen haar nader dan het lachen. In de hitte ben je snel weer droog en we kijken onze ogen uit naar de outifts (of het gebrek hieraan) van de locals. Later op de dag gaan we weer terug en nu is het echt een feest voor iedereen. De optocht begint om 17:00 en twee uur later hebben we alle groepen gezien. Verderop treden bekende Amerikaanse en Latin artiesten op. Wat zo leuk is aan de optocht is dat Carnaval in Panama naast schaars geklede dames ook groepen heeft met bejaarde dames. We waren een beetje bang voor de drukte maar er is ruimte genoeg, hele gezinnen staan langs de weg en opa’s en oma’s hebben zelf een stoeltje meegenomen.

Panama Carnaval

Panama Carnaval

Panama is een enorm moderne stad vol wolkenkrabbers. Mooi om te zien vanaf de causeway waar we een stukje fietsen en het nieuwe Biomuseo bezoeken. Er zijn ook twee oudere delen Panama Viejo (ruines van de stad uit ongeveer 16e eeuw) en Casco Viejo, het gerestaureerde koloniale deel zoals je verwacht van een Latijns-Amerikaanse stad.

biomuseo panama

We kunnen Panama natuurlijk niet verlaten zonder het kanaal gezien te hebben, dus ook daar gaan we heen. We combineren dit met een bezoekje aan Portobelo, eens de meest belangrijke Spaanse stad in de Nieuwe Wereld, waarvandaan een groot deel van de rijkdommen vanuit de Americas verscheept werden naar Spanje. Nu is het een slaperig stadje met forten en kanonnen. Nog een laatste keer zwemmen in de Caribische zee en dan is het tijd de tassen te pakken.

Casco Viejo

Panama heeft ons aangenaam verrast! We hebben echt veel gezien en gedaan en toch was het een hele ontspannen vakantie.

Als je met ons mee hebt gelezen zijn we benieuwd: Panama, lijkt het je wat? 

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

3 reacties

  1. Annemieke on

    Hoi Marcel en Tivka, wat een leuke site! Ik kreeg jullie blog als tip van kidstravelservice. Jullie blog over Panama maakt ons super enthousiast over het land! Wij gaan in juli 4 weken met onze kinderen van 3 en 5 naar Panama, waarschijnlijk gecombineerd met Costa Rica. We zijn redelijk ervaren reizigers, ook in Latijns Amerika, alleen vóór ons kindertijdperk. Ben vooral benieuwd naar leuke accommodaties, wel/geen huurauto, kosten, wat werkt wel/niet met kinderen etc. Zou je me daar een berichtje over kunnen sturen?
    Dank je wel alvast!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.