Home / Nederland / Een weekend op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden

Een weekend op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden

Op mijn verjaardag in april kreeg ik van Marcel een uitnodiging voor een weekendje duiken, zodat we samen mijn 100e duik konden maken. Superleuk, maar wanneer dan? We schoven een aantal keer met de datum en uiteindelijk was het begin augustus zover.

Hoewel ik nog wel even getwijfeld heb om te gaan. We zijn dit jaar al zoveel weg geweest met zijn drieën, heeft nog een weekendje weg dan wel meerwaarde? Ik was juist heel blij om even 6 weekenden niks te hebben zodat weer helemaal opgeladen zijn voor het najaar (Lille, Kassel, Izmir en Bologna in 9 weken tijd). Niet alleen werk ik ook gewoon 28 uur, GezinOpReis kost ook zeker net zoveel tijd per week (schrijven, foto’s uitzoeken, mail beantwoorden, netwerkevenementen etc) geen wonder dus dat een sociaal leven en tijd voor mijzelf een beetje in de knel is gekomen. Marcel hield echter vol, we zijn niet alleen ouders, we zijn ook geliefden en soms moet je ook gewoon iets met zijn tweeën doen. Spoiler alert: hij had natuurlijk gelijk en na zo’n weekend met diepgaande gesprekken en veel lol ben je weer extra blij met elkaar.

Een goede reden?

We waren dus in Goedereede met een goede reden (sorry, flauw). Elk bezoek is trouwens een goede reden want dit plaatsje is erg fotogeniek. Eerlijk is eerlijk, ik had echt nog nooit van dit stadje gehoord, eigenlijk was ik behalve een keer een weekendje Renesse in mijn tienerjaren zelf nog nooit op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden geweest.

Ik wil zeker nog een keer een uitgebreidere post schrijven met leuke plekjes in Goedereede, maar zoek je nu al tips dan heeft de VVV van Goeree-Overflakkee een uitgebreide website. Daarnaast zijn ze erg actief op Twitter. 

Goederede

Kinderdijk

Een andere plek waar ik nog nooit geweest was, waren de molens van Kinderdijk. Nadat we donderdagavond dochterlief hadden afgezet bij opa en oma kwamen we net na zonsondergang hier aan. Ik weet dat er van alles te doen is zoals boottochten langs de molens maar voor mij is het al plezier genoeg om mooie plaatjes te schieten tegen de veranderende kleuren van de lucht.

Kinderdijk

Brielle

Nog zo’n leuk plaatsje wat we dit weekend bezochten was Brielle. Natuurlijk kennen we wel de “watergeuzen” maar waarom dit stadje nou echt zo belangrijk was voor de vaderlandse geschiedenis is mij echt ontgaan. Gelukkig heeft Brielle, hoe kan het ook anders, een museum om dit weer even helemaal op te frissen. Een mooie voorstelling met veel interactieve elementen, wat me ook aansprak is dat er niet gedaan wordt of wij Nederlanders zulke lieverdjes waren in die tijd. Terwijl we vochten voor vrijheid van de Spaanse overheersing werden in de bevrijde steden onschuldige katholieken priesters net zo hard vermoord omdat ze hun geloof niet wilden afzweren.

We beklommen de toren van Brielle, net als in Zierikzee en Goedereede is die niet afgebouwd. Het lijkt wel alsof de vroegere heersers van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden allemaal aan grootheidswaanzin leden. Een grote kerkplannen en er dan achter komen dat het geld op is.

Hopelijk gebeurt dat de eigenaren van restaurant de Smaeck van Brielle niet. Het is niet vaak dat we in Nederland een restaurant vertellen dat ze echt meer moeten vragen voor hun gerechten, maar een 4 gangen menu van die kwaliteit voor maar €29,95 is een koopje.

Brielle

Naar het strand

Als je op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden bent, wil je natuurlijk ook naar het strand. ’s Middags gingen we even zonnen bij het strand van Ouddorp en ’s avonds maakten we een romantische strandwandeling (onder de rook van de Tweede Maasvlakte) bij Oostvoorne. Ik ben dan geloof ik toch wat te verwend, deze Nederlandse stranden zullen onze top 10 mooiste stranden niet halen. Samen op een strandduin kijken naar de zonsondergang, het is cliché maar ook zo romantisch.

Strand nederland
Strand nederland

Duiken

Zaterdag stapten we al redelijk vroeg in de auto, op weg naar het duikcentrum in Scharendijke. We hebben gekozen voor een begeleide duik omdat we zelf geen uitrusting hebben en we bovendien niet gewend zijn in dit soort condities te duiken.

Wanneer ik in mijn dikke pak in het stralende zonnetje sta te zweten terwijl ik met kilo’s gewicht naar het water sleep vraag ik me af “waarom was dit ook alweer leuk?”. Eenmaal in het water heb ik ook even moeite in mijn comfortzone te komen. We zitten ondiep en met de stroming is het wat lastig om het juiste drijfvermogen te krijgen. Het zicht is belabberd soms is het helemaal weg, een andere keer maximaal 3 meter. Toch slagen we erin veel kreeften, krabbetjes, zeesterren en zeenaalden te vinden.

Duiken in Nederland is grappig voor een keer. Samen duiken is gezellig maar deze duiken waren wel echt hard werken. Voor mijn 101e duik gaan we dus gewoon maar weer voor een tropische bestemming. Daar komt mijn liefde voor duiken beter tot zijn recht.

Duiken in zeeland
Duiken in zeeland

Zierikzee

Laatste stop van ons weekend op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden is Zierikzee. Een historische stad met verschillende monumentale gebouwen. We nemen een kijkje in het stadsmuseum, een monumentaal gebouw met verrassende kamers. Het water en de oude panden en boten zorgen voor een mooi plaatje. Verschillende ophaalbruggen en stukken stadsmuur zetten echt nog de sfeer van een middeleeuwse stad neer.

Zierikzee
Zierikzee
Zierikzee
Zierikzee

Voor we de vertrekken naar huis, ploffen we nog op een laatste bankje neer en maken de balans op. Hoe gezellig een weekendje weg met peuter ook is, gewoon weer even Marcel en Tikva zijn is ook goed.

Hoe is bij jou de balans tussen ouders zijn en samen met je partner dingen doen? 

4 gedachten over “Een weekend op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden”

  1. Eh,.. tsja…. De balans is niet helemaal in orde. Misschien moet ik ook eens naar Goedereede. Ik vind dat je toch weer een hoop kunt doen in zo’n weekend ;-).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top