Stedentrip Tallinn – een weekendje in Estland

0

De wekker ging vanmorgen vroeg, om 4:00 zat ik al in de auto op weg naar Weeze airport. Maar goed daardoor ben ik vrijdag ook al vroeg in Tallinn.

Na mijn tas bij het hostel gedropt te hebben en een rondje gemaakt te hebben door de oude stad besluit ik goed gebruik te gaan maken van mijn 24 uurs Tallinn Card . Deze heb ik gekregen van het tourism office van Estland voor de stedentrip Tallinn met als bedoeling in ieder geval een stuk te schrijven voor Around the Globe over de wijk Pirita maar ik wil ook wat van onze bestaande informatie updaten. Met de Tallinn Card kan je 3 uur lang gratis een fiets huren hiermee fiets ik langs de “kultuurkilometer”. Dit is een fietspad door industrieachtig gebied. Aan het einde hiervan is het redelijk nieuwe Seaplane harbour museum. In oude hangars diverse schepen zoals het oudste gevonden schip van het land. Het leukst is echter de onderzeeër. We kunnen er ook in, wat een rottige mini bedjes en overal buizen en mechanische systemen. Het lijkt me echt niets om hier maanden opgesloten te zitten.

Een andere plek waar ik zeker niet gevangen wil zitten is de Paterei gevangenis. Nadat de Russen het land verlieten is deze gevangenis verlaten. Veel spullen zoals stoelen en bedden zijn blijven staan. Verder veel afbladderde verf en prikkeldraad. Het weer is een beetje wisselend met een beetje regen maar wanneer het zonnetje doorkomt besluit ik nog wat door te fietsen naar Kadriorg Park. Hier bezoek ik een klein huisje waar Peter de Grote woonde toen zijn paleis verbouwd werd en nog een klein museum. In het park is ook nog het Paleis van Peter de Grote en een groot kunstmuseum hier is iemand van Around the Globe al geweest en ik wil ook nog graag wat van de oude stad zien en besluit deze te laten voor wat ze zijn.

Ik fiets terug en lever mijn fietsje weer in. De oude stad bestaat vooral uit kinderkopjes dat fiets toch niet lekker. Het is allemaal erg sfeervol, kleine gedraaide steegjes, oude stadsmuur en gekleurde huisjes. Wanneer het echt begint te regen schuil ik in wat verschillende musea. Het valt me op dat de meeste musea erg modern zijn , niet wat betreft ze tentoonstellen maar wel de manier waarop. Ook hebben alle musea een speelgedeelte voor kinderen. Veel van de oude torens en ook kerktorens zijn de beklimmen. In een uur tijd beklim ik er vier. Misschien wat te veel van het goede wat nu ben ik niet nat van de regen maar wel van het zweet.

Wanneer om 18:00 alles dicht gaat ga ik naar het hostel. Ik heb een prima eigen kamer en  gekozen voor een kleinschalig rustig hostel in plaats van een party place. Ik zit wel vlakbij het oude stadsplein. Normaal zou ik nu de baby ophalen van het kinderdagverblijf. De eerste keer zonder haar weg is toch wel lastig zeker al ik van Marcel whatsapp krijg met foto’s Om wat te gaan eten kijk ik op tripadvisor, veel van de restaurants in het oude centrum zien er namelijk uit alsof ze uitsluitend op toeristen gericht zijn, vaak krijg je dan matige kwaliteit voor de hoofdprijs. Om de hoek van het het hostel zit een restaurant dat erg goed en betaalbaar moet zijn maar wanneer ik daar aankom blijkt het vol te zitten met reserveringen. Op goed geluk probeer ik wat anders verderop in de straat. De kelder staat vol met kleine tafeltjes maar het eten is super een erg lekkere pasta en crème brûlée samen voor maar 9 euro.

Na een prima nacht geslapen te hebben alweer op tijd op. Om zoveel mogelijk uit de Tallinn kaart te halen moet ik op tijd bij de attracties in de wijk Pirita zijn. Eerst nog even en snel ontbijtje in het hostel met lekker vers brood. Nu mis ik de baby wel ontzettend normaal haal je haar op zaterdag altijd gezellig op om nog in ons bed te spelen. Maar ja reizen is ook mijn hobby en haar papa kan ook wel een keer een paar dagen voor haar zorgen.

Naar het busstation is toch 20 minuten lopen en dan nog 20 minuten met de bus naar de klooster ruïnes. Het zonnetje schijnt en het lijkt een veel mooiere dag te worden dan gisteren. De oude ruïnes kleuren mooi tegen de blauwe lucht maar heel veel meer is er niet te zien.

Vrij snel daarna neem ik de bus naar de TV tower. Hier heb ik me echter toch even vergist de bus neemt een flinke omweg. Wel leuk om een soort van vinex wijk van Tallinn te zien. Veel bungalows in het groen. Vanaf de laatste halte is het echter ook nog 10 minuten lopen naar de TV tower terwijl andere busnummers voor de ingang stoppen.

De toren is pas sinds kort weer open en dat merk je ook aan de futuristische features. Zo zijn er beeldschermen met slurfen die op beweging reageren. De eerste keer dat er opens zo’n beeldscherm naar mij toe bewoog schrok ik me kapot. Je kunt op 175 meter ook een stukje naar buiten maar dat is opeens vies koud en winderig. Vanaf het panorama geniet ik meer van het uitzicht. Vlak naast de toren liggen de botanische tuinen, normaal zou ik daar waarschijnlijk niet naar toe zijn gegaan maar nu neem ik ook snel een kijkje. Wanneer ik weer naar buiten loop komt net de city tour bus aangereden. Ik heb nog nooit zo’n soort hop-on hop-off bus genomen maar besluit het nu eens te proberen. Eigenlijk zit het wel lekker zo met een koptelefoon op die je van alles verteld. Alleen je ziet natuurlijk weinig, zo rijden we langs het klooster en hop het is alweer weg.

Ik ga helemaal terug tot het eindpunt, het busstation. De 24 uur van de Tallinn card zijn inmiddels voorbij en ik wil eerst ff lunchen en nog een dagkaart voor de bus kopen voor ik naar het strand van Pirita ga. Ik kom in een grote supermarkt terecht waar ze ook lekkere broodjes verkopen. Sommige dingen zijn echt wel goedkoper dan in Nederlands zoals brood, vlees en groente maar voor andere dingen zoals frisdrank betaal je hetzelfde als thuis. Ik pak de gewone bus weer naar Pirita, ik wil hier nog een museum bezoeken en een stukje lopen over de promenade. Het museum is jammer genoeg vooral in het Ets en de Promenade is een wat overdreven naam voor een stukje beton. Dan maar naar het strand. Hier zijn toch redelijk wat mensen, hoewel het een zonnetje schijnt is 22 graden en een flinke wind mij veel te koud zijn voor een duik in de zee maar genoeg mensen denken daar anders over. Er zijn ook vee surfers en kite-surfers bezig. Na de drukke dag gisteren en drukke ochtend neem ik eindelijk de tijd om lekker te ontspannen en rustig aan te doen.

Aan het einde van de middag ben ik weer terug in de oude stad van Tallinn. Op mijn gemak slenter ik wat rond. Vooral de verborgen tuintjes en poortjes in de stad vind ik erg gezellig. Doordat het nu beter weer is kan ik ook nog buiten op een terrasje eten. In het hostel drink ik nog een paar biertjes met wat mede-reizigers maar ik maak het wederom niet te laat. Stappen komt wel een andere keer.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.