Home / Nederland / Noord-Holland / De Wezens van de Kathedraal in Haarlem

De Wezens van de Kathedraal in Haarlem

Wil je iets bijzonders ondernemen met je gezin? In Haarlem kun je tot en met 25 oktober een wandeling maken over het dak van de KoepelKathedraal. Cindy klom met haar gezin het dak op en deelt graag haar beleving van de monsterlijk mooie beeldenroute ‘De Wezens van de Kathedraal’. 

De Wezens van de Kathedraal in Haarlem

De Wezens van de Kathedraal

De KoepelKathedraal is minder bekend dan de Grote Bavokerk in het centrum van Haarlem. Toch wordt deze kathedraal vaak in één adem genoemd met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré Coeur in Parijs en de Westminster Cathedral in Londen. Dat komt niet alleen door de gevarieerde bouwstijl, maar ook door de fantasierijke wezens op de daken, torens en steunpilaren. Om die wezens draait het in deze wandeling.

De Wezens van de Kathedraal in Haarlem

De kathedraal is een plaatje, we tellen wel 12 torens, grote en kleine, en een mooie koperen koepel. Twee grote torens zonder spits, waarvan een met klokken op alle zijden. Hoe dat precies zit, ontdekken we later trouwens nog. Eenmaal binnen in de kathedraal beginnen we spontaan te fluisteren, zo statig is het interieur van de kerk. Als onze kinderen horen dat ze een monsterlijk mooie route te wachten staat, grissen ze een kinderspeurtocht mee en rennen voor ons uit de smalle wenteltrap op. Wij volgen rustig, benieuwd naar wat gaat komen.

De Wezens van de Kathedraal in Haarlem

Oog in oog met het Haarlemse kakkertje

Op 20 meter hoogte stappen we een platform op dat speciaal voor deze wandeling is aangelegd. Hier staan we direct oog in oog met ‘het Haarlemse kakkertje’. Of de ontwerper het nu echt bedoeld heeft als een poepend mannetje is of als een eerbetoon aan de harde werkers aan de kathedraal die nooit af is, is onbekend, maar voor kinderen is dit beeldje vooral erg grappig.

De Wezens van de Kathedraal in Haarlem

We lopen verder over het dak, stappen de kathedraal weer in, over de dwerggalerij, dan weer een poortje door, het dak op, steeds goed bukken, want de doorgangen zijn echt laag! Dat is ook precies wat deze wandeling over het dak zo leuk maakt met kinderen. De kruip-doorsluip-door-route voelt als een ontdekkingstocht, leuk voor jong en oud.

De Wezens van de Kathedraal in Haarlem

Onze jongste heeft lichte hoogtevrees en vindt het best spannend, zo hoog op het dak. Maar er is zoveel te zien dat ze dat al snel vergeet. Steeds weer spotten we een nieuw ‘wezen’, de meesten symboliseren de strijd tussen goed en kwaad. En iedere keer worden we getrakteerd op een nieuwe blik op de torens van de kathedraal en op de stad Haarlem. Onze kinderen vergeten de vragen van hun speurtocht zelfs helemaal. Wat mij betreft een goed teken, de wandeling is van zichzelf dus al leuk genoeg. Vooral het bont gedecoreerde torentje wordt uitgebreid bestudeerd, die valt goed in de smaak!

De Wezens van de Kathedraal in Haarlem

3D-prints van De Wezens

We stappen weer een torentje in en dalen via de wenteltrap af naar de Mariakapel. Een moderne muurschildering trekt direct de aandacht, ineens herinneren ze zich de speurtocht weer, dus gaan ze aan de slag om alle dieren in deze schildering te ontdekken.

De Wezens van de Kathedraal in Haarlem

Daarna dalen we nog verder af, de crypten van de kathedraal in. Hier staan namelijk stenen 3D-prints van een aantal wezens die we net gezien hebben. Boven op het dak zie je de beelden vooral van de achterkant of van opzij, hier kun je ze op je gemakje van alle kanten bekijken. Je mag ze zelfs aanraken. Echt heel goed gedaan dit, zo bijzonder dat dit kan.

Onze oudste vindt die 3D-printtechniek machtig interessant, de jongste gaat nu serieus aan de slag met de vragen van de speurtocht. Bij de beelden staat ook een korte beschrijving met uitleg, daarmee komen ze nog meer tot leven voor ons. Op het dak vroegen we ons al af wat de non en de olifant met elkaar te maken hadden, hier wordt dat haarfijn uitgelegd. Het kakkertje mag natuurlijk niet ontbreken en krijgt uiteraard weer de lachers op zijn hand. Het mooist vinden we het enorme beeld van De vleermuis en de duivel, het dekstuk dat op ware grootte is nagemaakt. 

De Wezens van de Kathedraal in Haarlem

De torens beklimmen van de KoepelKathedraal

We willen eigenlijk nog wel meer zien, dus we besluiten (tegen een kleine meerprijs) ook een van de grote torens te beklimmen, de Mannentoren. Een flinke klim, tot bijna 60 meter hoogte, maar eenmaal boven ben je die inspanning gegarandeerd direct vergeten; wat een uitzicht! 

De Wezens van de Kathedraal in Haarlem

We hebben geluk, het is tijdens ons bezoek zo helder dat we niet alleen de duinen en de zee kunnen zien, maar ook Amsterdam, de vliegtuigen bij Schiphol, Alkmaar en zelfs Den Haag. En hoe het nu zit met die Mannen- en Vrouwentoren? Een tijdlang lag de bouw van de kathedraal stil uit geldnood. De mannen besloten geld in te zamelen voor de ene toren, de vrouwen voor de andere. De vrouwen bleken een stuk spaarzamer, de mannen doken namelijk vrolijk de kroeg in met hun spaargeld. En zo werd de mooiste toren, die met het uurwerk rondom, de Vrouwentoren.

Natuurlijk duiken we na het bezoek aan de KoepelKathedraal nog even Haarlem in, we zijn benieuwd naar de stad die we net van boven hebben bekeken. Wat een fijne sfeer in deze stad! Statige grachtenpanden, bootjes op de gracht, mooie straatjes, verborgen hofjes, uitnodigende terrassen, wij hebben ons uitstekend vermaakt in Haarlem met ons gezin. 

De Wezens van de Kathedraal in Haarlem

Ook naar De Wezens van de Kathedraal?

Wil jij ook De Wezens van de Kathedraal bekijken? Reserveer je kaarten online. Deze speciale wandeling over het dak van de KoepelKathedraal in Haarlem is tot 20 oktober 2020. Je reserveert je tickets vooraf online, ieder kwartier start een nieuwe shift voor een beperkt aantal bezoekers, dus afstand houden is geen probleem op de route of in de wachtrij. Voor je aan de klim begint, desinfecteer je je handen bij een van de hygiënepalen. Je hoeft geen mondkapje op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top