Home / Nederland / Overijssel / Wout de Wolf wandeling in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

Wout de Wolf wandeling in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

De Wout de Wolf wandeling is een wandeling speciaal voor kinderen in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Nieuw uitgezet door natuurmonumenten in 2020 in het westelijk deel van dit nationaal park in Overijssel. De Wout de Wolf wandeling start vanaf Informatieschuur Erve De Pas in Haarle. De wandeling is 2,5 kilometer lang en komt door bos en langs de heide. Je gaat de Sprengenberg niet op, dus er is geen hoogteverschil op de route. De wandeling wordt aangeraden voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar.

Sallandse heuvelrug haarle
Sallandse heuvelrug haarle

Volgens de website kun je de wandeling alleen op zondag kopen (1 euro voor niet leden, 0,50 cent voor leden), maar wij zijn er echter op een zaterdag. De informatieschuur is dan niet open, maar het restaurant Herberg de Pas wel en ook hier kunnen we de folder kopen. Deze keer hebben we er geen tijd voor, maar we weten van vorige bezoeken aan dit deel van het park dat je hier ook prima kunt eten. Naast het restaurant en de informatieschuur ligt de OERRR natuurspeeltuin. Vooral heel veel enorme boomstammen om op te klauteren en een kleine waterspeelplaats.

We gaan wandelen in half augustus, de mooiste periode van het jaar in dit deel van het park, dat dankzij de bloeiende heide de bijnaam “de paarse loper” heeft gekregen.

Sallandse heuvelrug

Wout de Wolf wandeling

“Dit bordje moeten we volgen”, zeg ik tegen mijn dochter en wijs op een roze bordje met een poot erin. Ga jij maar op zoek en weg is ze. Ondertussen heb ik de tijd om het boekje te lezen dat ik net heb gekocht.

wout de wolf wandeling haarle

Het is heel simpel, een gewone paaltjes routes en op sommige plekken staat er in de poot een nummer en daar moet ik een verhaal vertellen. Het verhaal gaat over Wout de Wolf. Wout de Wolf is nieuw hier in de regio en op zoek naar een schuilplaats en wat eten. “Scheer je weg”, elke keer als hij een ander dier tegenkomt wil het niks weten van Wout.

wout de wolf wandeling haarle

Arme Wout. “Ja, maar ze zijn gewoon bang dat hij hun opeet”, zegt mijn dochter als ik vertel dat Wout de Wolf niet in een konijnenhol mag slapen. Even daarvoor was de opdracht om op zoek te gaan naar een hol in de grond.

Wat verderop liggen rottende bomen en die moet ze omdraaien. De pissebedden en mieren stuiven alle kanten uit. “Scheer je weg, we houden niet van licht!”. We moeten weer verder lopen in onze zoektocht naar een plekje voor Wout.

wout de wolf wandeling haarle
wout de wolf wandeling haarle

“Een hert, ik zie een hert”, dat hoort niet bij het verhaal en onze dochter heeft het goed gezien. Een flits en het hert is alweer weg. Op dit deel van de Sallandse Heuvelrug is het altijd makkelijk om reeën te spotten, hoewel je dan beter in de ochtend of aan het einde van de middag kunt wandelen in plaats van midden op de dag wat wij nu doen.

wout de wolf wandeling haarle

We komen tijdens de route langs een klein stukje heide dat mooi in bloei staat en door het bosgebied. Het is een afwisselende route met een goede lengte voor kinderen. De paaltjes zijn prima te volgen en kinderen vinden het altijd leuk zelf de route te zoeken. Het verhaal is aardig, maar de opdrachten zijn niet heel bijzonder “Wees stil en luister naar het bos”, “Zoek de mooiste dennenappel” etc. Het is jammer dat er niet wat meer echt te zien en doen is op de route. Volgens het verhaal komen we allerlei dieren tegen en ik had het dan aardig gevonden als er bijvoorbeeld een houten dierenfiguur stond.

Nu is het wat mij betreft leuk als je toch in de buurt bent en hier wil wandelen, maar ik zou er niet speciaal voor naartoe rijden. Na de Wout de Wolf lopen we nog een stuk de Sprengenberg op waar de heide op haar mooist is. In dit gebied kun je ook diverse dierenkaarten vinden voor de Perfect Earth Animals App.

perfect earth animals app

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

In natuurgebied de Sallandse Heuvelrug is nog meer te doen. De meeste wandelingen voor kinderen starten echter bij het bezoekerscentrum. Hier kun je ook een groter speelbos vinden.

Lees ook onze blog:

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top