Leuk uitje: Zandsculpturen in Den Haag

0

Deze zomer op zoek naar een leuk gratis uitjes met kids. In Den Haag zijn nog tot 19 augustus de bijzondere zandsculpturen te zien die werden gemaakt voor het WK Zandsculpturen. Ik ging erheen met mijn kleuterdochter en die was net als ik onder de indruk. Hoewel ik heel wat overtuigingskracht nodig had om haar te doen geloven dat het echt zand was. Want zo mooi en zo groot met zand dat kan toch bijna niet.

200 jaar zand, zee en …

Het Wereldkampioenschap Zandsculpturen oftewel World Championship Sand Sculpting is een driejaarlijks event en daarom is het extra bijzonder dat het dit jaar in Nederland plaatsvond. Het wordt gehouden in Den Haag, dat dit jaar in het thema staat van “Feest aan zee” omdat tweehonderd jaar geleden het eerste badhuisje in Scheveningen werd geopend. De deelnemende kunstenaars kregen net wat meer dan een week de tijd en mochten zelf kiezen  wat ze maakten als het maar bij het thema aansloot.

wk zandsculpturen den haag

De zandsculpturen die er te zien zijn en onze favorieten.

Het eerste kunstwerk dat we zien is een bonuswerk. Gemaakt door de Nederlander Maxim Gazendam (Pure Maxim) die, omdat Nederland het organiserende land is, niet mee mag doen aan de wedstrijd.

Wk zandsculpturen den haag

Ik vraag mijn dochter haar favoriet te kiezen, maar dat is best lastig. Eerst gaan we alle beelden langs en daarna is het toch te moeilijk. Het wordt een top vier met twee winnaars. We hebben duidelijk een andere smaak dan de juryleden want die kozen voor deze stoomwals. Het werk van Groot-Brittannië heeft de naam ‘De weg vanaf Scheveningen’ en is ook wel echt heel gedetailleerd met zelfs een ruitenwisser.
wk zandsculpturen den haag

Wij vinden de meer sierlijke kunstwerken mooier. Zoals ‘Nieuwe dimensies van schoonheid’, een werk met allemaal bloemetjes wat volgens onze dochter een dansende vrouw is.

wk zandsculpturen den haag

Dit is niet het enige beeld van een vrouw. Japan koos voor een vrouw in een kimono. Ook een heel mooi werk, maar ik mis een beetje het thema in dit zandsculptuur. De VS maakte een vrouw die je zo ziet zitten aan het strand. Ook dit was één van onze favorieten. Bij dit beeld geven de ogen zelfs echt gevoelens weer, waardoor je helemaal niet het idee hebt naar zand te kijken. Alle details kloppen ook gewoon van de wenkbrauwen tot de voeten.

wk zandsculpturen den haag wk zandsculpturen den haag

Sommige beelden zijn vooral mooi om te zien. Anderen lijken ook nog een boodschap te hebben. “Mama, waarom heeft die een kogel in zijn buik” vraagt mijn dochter. Gelukkig staan er bordjes bij elk werk en kan ik haar zo wat meer vertellen over het idee van de kunstenaar.

wk zandsculpturen wk zandsculpturen

Die mevrouw wordt opgegeten door de tijger maar de tijger wordt opgegeten door een vis. “Dat kan toch helemaal niet”. Bij de piramide die gemaakt is door Rusland blijft ze maar kijken. Bij dit werk is dan ook echt zoveel te zien.

Wk zandsculpturen

Eigenlijk zijn alle werken mooi, alleen de creatie van Tsjechië een geometrisch bouwwerk spreekt ons niet zo aan. Bij de rest moet je gewoon echt de tijd nemen en dan zie je telkens weer nieuwe dingen. Het liefst was ik gewoon even gaan zitten op één van de bankjes onder de hoge bomen. Om de beelden te beschermen staan er echter lage hekjes van riet omheen waardoor je het hele beeld pas goed ziet als je er echt voor staat.

Praktische informatie

De zandsculpturen bevinden zich op de Lange Voorhout en zijn makkelijk bereikbaar met de tram of bus vanaf het Centraal Station. Er zijn ook verschillende parkeergarages op loopafstand zoals die onder het Malieveld. Je kunt de sculpturen gratis bezoeken en in de avond worden ze speciaal verlicht.

Woon je niet in de buurt van Den Haag, dan ga je daar natuurlijk niet heen alleen voor de zandsculpturen maar maak er dan direct een weekendje Den Haag van. Aan de Lange Voorhout zit bijvoorbeeld ook het museum Escher in het Paleis. Bekende werken van de kunstenaar in een mooi paleisje. Voor kinderen is er een zoekspeurtocht en op de bovenste verdieping enkele interactieve tentoonstellingen. Of bezoek het Haags Historisch Museum, hier is van 30 juni tot 11 november de familievoorstelling “Groeten uit Scheveningen”. Ook het Binnenhof zit om de hoek. Een andere optie is om te combineren met een weekendje Scheveningen. Bekijk voor meer tips de website Feest aan Zee.

wk zandsculpturen Praktische informatie De zandsculpturen bevinden zich op de Lange Voorhout en zijn makkelijk bereikbaar met de tram of bus vanaf centraal station. Er zijn ook verschillende parkeergarages op loopafstand zoals die onder het Malieveld. Je kunt de sculpturen gratis bezoeken en in de avond worden ze speciaal verlicht. Woon je niet in de buurt van Den Haag dan ga je daar natuurlijk niet heen alleen voor de zandsculpturen maar maak er dan direct een weekendje Den Haag van. Aan de lange voorhout zit bijvoorbeeld ook het museum Escher in het Paleis. Bekende werken van de kunstenaar in een mooi paleisje. Voor kinderen is er een zoekspeurtocht en op de bovenste verdieping enkele interactieve tentoonstelling. Ook het binnenhof zit om de hoek. Een andere optie is om te combineren met een weekendje Scheveningen.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.