Een crisis kan uiteindelijk achteraf gezien ook wat goeds opleveren. Nieuwe prioriteiten stellen en je helpen je ultieme reisdoel te bereiken.
“We plannen om in 2021 een super luxe cruise te maken”… Ik ben even bij vrienden en denkt “Huh, wat?” Tot ik mij realiseer dat we in de laatste economische crisis er ook zo bij zaten. We hadden beide een vaste baan en waren maar wat blij met bijvoorbeeld de door de crisis dalende huizen prijzen toen we ons huis kochten.
Nu is het helaas anders, want als fulltime blogger is mijn inkomen bijna weggevallen. [Dankzij jullie de lezers worden nu in ieder geval de kosten van het runnen van de site gedekt. Wil je de Gezinopreis ook ondersteunen? De volgende keer dat je iets koopt online bij bijvoorbeeld bol.com of als je toch dat hotel of Landal vakantiepark boekt, doe het dan via de link op de site. Kost jou niks extra en ik krijg een kleine commissie.]
Maar onze kosten zijn gelukkig ook veel lager dan normaal. Er is nou eenmaal weinig waar je geld aan uit kunt geven. Niet uit eten, geen reisjes, geen attractieparken, ik vind online kleding kopen echt niet leuk en ook de auto staat dagen stil. Ik ben benieuwd hoe dat in juni zal gaan nu er wel weer meer kan.
Als je beiden een stabiele baan hebt, is het logisch dat je nu geld over hebt. Bovendien besef je juist door het thuis zitten hopelijk wat echt belangrijk is. Niet meer, maar beter!
Of dat voor jou nou een ultra luxe cruise is of een verre reis met je gezin of wat je droom dan ook mag zijn, dat maakt niet uit. Het goede nieuws is dat je voor de meeste droomreizen toch lang van te voren plannen moet maken.
1. Bepaal je droombestemming
Een reis begint met dromen. Waarschijnlijk hoef je niet eens lang over deze vraag na te denken. Wat heb je nou altijd al eens willen doen? Een lange reis met je gezin of juist eens een keer als mama alleen op reis zonder kids? Of een bestemming zoals IJsland, Paaseiland of Botswana die altijd buiten je budget heeft gelegen.
2. Zoek informatie via blogs en reisorganisaties
Je hebt een globaal idee, dan is het nu tijd om het concreter maken. Lees reistips over de bestemming via reisbloggers of check de routes van reisorganisaties. Schrijf de dingen op die je ook gaaf zouden lijken om te doen en stel zo je ideale reis samen.
Kijk vooral ook of je een gevoel kunt krijgen over de manier van reizen van een persoon en het budget dat ze hebben uitgegeven voor deze reis. Dat je voor 30 euro per dag in Thailand kunt rondkomen als backpacker is hartstikke leuk, maar niet als je droomt van luxe hotels en duiken.
Wij hebben zelf ook voor een aantal bestemmingen budgetblogs:
- Wat kost 4 weken Colombia
- Kosten kerstvakantie Florida
- Kosten vakantie IJsland
- Wat kost Zuid-Oost Azië met een baby low-budget stijl
- Wat kost Maleisië met kids als je heel veel toffe activiteiten wil doen
- Wat kost een reis naar Tanzania met kinderen
3. Bepaal de beste reisperiode
Bepaal wanneer je deze reis wil maken. Op dit moment is er nog veel onduidelijk. Wanneer gaat er überhaupt weer gevlogen worden naar jullie droombestemming?
Dat is helemaal niet erg, want juist voor een bijzondere reis plan je ver van te voren. Voor onze wereldreis van 9 maanden met vertrek in september 2008 begon ik met plannen in mei 2004. En voor onze reis van 2 maanden met onze dochter vlak voor ze vier werd, begon ik met plannen direct na haar geboorte.
Al onze verre vakanties plannen we ook vaak in september of oktober voor de zomervakantie van het jaar erop.
Kijk dus naar wanneer je vrij zou kunnen krijgen, wat klimaattechnisch het beste is en wanneer je het budget bij elkaar hebt.
4. Bepaal het budget dat je nodig hebt
Welk budget heb je nodig voor deze reis? Reken dat uit. Denk aan:
- Kosten vliegtickets
- Kosten vooraf aan kleding, inentingen, visa
- Autohuur/camperhuur/ov ter plekke
- Accommodatie kosten ter plekke
- Maaltijden ter plekke
- Activiteiten ter plekke
- Extra budget voor souvenirs en onverwachte zaken.
Wil je een langere reis maken en vind je het lastig om je budget te bepalen? Ik heb een superhandig en concreet blog met tips voor het bepalen van je budget voor een lange reis.
5. Sparen en regelen van praktische zaken vooraf aan de reis
Je weet wanneer je wil gaan en welk budget je nodig hebt. Nu kan je beginnen met sparen. Extra leuk is dat sparen op dit moment wellicht makkelijker gaat dan normaal (mits je geen verandering hebt in je inkomen). Aan het eind van de maand is er weer dat “yes moment” dat je een stapje dichter bij je droomreis bent.
Heb je spullen die je kunt en wil verkopen zoals oude boeken of kleding?
Moet je nog meer praktische zaken regelen, begin daar dan gewoon vast mee. Overweeg hoe je ouderschapsverlof kunt opnemen voor een lange reis. Check de regelingen op je werk en pols je werkgever.
Weet je dat je veel spullen moet kopen, zoals wandelschoenen of misschien wel een camper, speur dan nu vast naar deals en aanbiedingen.
Misschien is een andere reis- of zorgverzekering wel handig of voordeliger. Ga daarmee aan de slag!
6. Boek de reis en laat de voorpret beginnen
Dan is het straks zo ver! Want we blijven gewoon positief, de wereld gaat weer open en jij bent er helemaal klaar voor om de tickets te boeken en af te tellen.