Home / Zuid-Korea met kinderen

Zuid-Korea met kinderen

Zuid-Korea is modern, overzichtelijk en heel goed te doen met kinderen. Het lekkere eten, kleurrijke tempels, interactieve musea, veel natuur en een aantal kindvriendelijk attracties zoals pretparken maken een reis door Zuid-Korea met kinderen heel prettig. Dankzij de snelle treinen sta je binnen drie uur vanuit de moderne metropool Seoul in het historische Gyeongju aan de andere kant van het land.

Gyeongju

Zuid-Korea is comfortabel en veilig te bereizen al zijn de steden wel erg uitgestrekt waardoor je soms lang in de bus of metro moet zitten. Het land is nog niet ontdekt door Nederlanders. Het prijsniveau is ook gunstig: niet Zuidoost-Azië-goedkoop, maar wel goedkoper dan Nederland of bijvoorbeeld Japan. Engels wordt lang niet overal gesproken, maar dan komt er eigenlijk altijd direct een vertaalapp op tafel. Diverse apps en websites die je normaal gebruikt, werken hier niet of zijn vervangen door lokale varianten. Handig om je daar vooraf even in te verdiepen, zeker als je zelfstandig reist. Maar ook dat went. 

Gyeongbokgung

Blogger Tikva ging met haar dochter op reis naar Zuid-Korea en ontdekte dat je in één vakantie zowel strand, bergen als levendige steden kunt meepakken. Voor oudere kinderen en tieners is Zuid-Korea vaak extra interessant. K-pop, Koreaanse skincare en de typisch Zuid-Koreaanse popcultuur zorgen ervoor dat het land al leeft vóór je er bent. Ter plekke wordt dat alleen maar leuker — denk aan K-popwinkels en beautywinkels op elke straathoek. 

Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com . Ook gebruik ik vaak Klook omdat die entreekaartjes en tours met korting aanbieden en heel actief zijn in zuidoost Azië.

Jammer genoeg valt onze zomervakantie in een minder gunstige periode om Zuid-Korea te bezoeken. In juli en augustus is het namelijk moessonseizoen. Dit betekent dat er veel neerslag valt, vaak in de vorm van flinke stortbuien, gecombineerd met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Gemiddeld regent het in deze periode zo’n 15 dagen per maand. De meivakantie is wat dat betreft een betere keuze. Het weer is dan vergelijkbaar met dat in Nederland in het voorjaar. Oftewel: het kan al heerlijk lenteachtig zijn, met aangename temperaturen en bloeiende bloemen, maar ook nog fris en winderig. Wij hadden zelf 2 regendagen en verder meestal rond de 18-22 graden, met een uitschieter van 26 graden. Perfect weer om lekker buiten te zijn en veel te doen. Je bent in de meivakantie helaas net te laat voor het kersenbloesemseizoen. In de kerstvakantie kun je Zuid-Korea ook goed bezoeken, al is het dan juist erg koud. Het voordeel van deze periode is dat het vaak droog is en helder, en de kerstversiering in de steden zorgt voor een gezellige sfeer. Er zijn ook wintersportmogelijkheden in de bergen rondom Seoul.

Bulguksa-tempel

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Ook Riksjafamily is een goede organisatie. Wil je liever op reis samen met andere gezinnen? Bekijk dan de familiereis Japan van Djoser of Sawadee

Praktische informatie over reizen met kinderen in Zuid-Korea

Zuid-Korea is een overzichtelijk en goed georganiseerd land om zelfstandig te bereizen met kinderen. Dankzij het uitgebreide en snelle treinnetwerk kun je eenvoudig langere afstanden afleggen. Treintickets kun je online kopen via de officiële website van Korail, maar let op: daar zijn kaartjes pas één maand van tevoren beschikbaar. Er bestaan ook andere websites waarmee je eerder kunt boeken, maar daar betaal je vaak flink meer voor. Een kaartje waar wij uiteindelijk € 30 euro voor betaalden, kostte via zo’n site bijvoorbeeld € 45 euro.

trein zuid-korea
Tijdens onze reis was er nog ruim keuze aan treintickets, ook last-minute. Maar in Korea Facebookgroepen las ik dat populaire routes tijdens nationale feestdagen of vakanties echt snel uitverkocht kunnen raken. In Zuid-Korea hebben kinderen 2x per jaar zes weken vrij van half juli tot eind augustus en eind december tot begin februari. Daarnaast zijn er nog een aantal kortere vakanties en natuurlijk nationale feestdagen. Reizen tijdens die periodes? Dan is het slim om wél op tijd te boeken.
Voor het openbaar vervoer in steden zoals Seoul of Busan heb je een vervoerskaart nodig. De bekendste is de T-money card, die je direct op het vliegveld kunt kopen. Je kunt deze kaart eenvoudig met contant geld opwaarderen bij automaten. De kaart werkt voor metro’s, bussen en sommige taxi’s, en is ook handig als je meerdere steden bezoekt.

Ook handig om te weten in Zuid-Korea krijg je kinderen korting tot en met 12 jaar en jongeren korting tot en met 18 jaar. Dus niet zoals in Nederland tot. Je T-Money kan je bij aankoop op de juiste leeftijd laten zetten. Die kortingen gelden ook voor musea en andere attracties, zorg daarom dat je een paspoort van je kind op zak hebt.

Haeundae Beach

Reizen met een (huur) auto kan natuurlijk ook. Voor een groter gezin kan dit ook voordeliger zijn dan de trein. In sommige delen van het land is een auto handig. Toch zou ik zelf pas overwegen om voor het vasteland een auto te huren als je meer dan 2 weken gaat of als je al eerder in Zuid-Korea bent geweest en nu minder bekende plekken wil bezoeken. 

Ondanks het uitstekende openbaar vervoer loop je in Zuid-Korea veel. De zeer ruim opgezette paleizen met bijbehorende tuinen in Seoul, de (nationale) parken, de grote metrostations, of gewoon de gezellige streetfoodmarkten en winkelstraatjes – overal leg je flink wat meters af. Er ging geen dag voorbij dat we niet minstens 20.000 stappen zetten. 

Bukhansan National Park

Voor Europese reizigers is Zuid-Korea visumvrij te bezoeken. De verplichte digitale reistoestemming (K-ETA) was in 2025 opgeschort voor onder andere Nederlandse en Belgische reizigers. Het is wel verstandig om vooraf even te controleren of dat nog steeds zo is. De regels wijzigen af en toe.

De hygiëne in Zuid-Korea is vergelijkbaar met West-Europa. In steden zijn de straten schoon, en ook in restaurants en hotels ziet alles er netjes uit. Openbare toiletten zijn op veel plekken gratis toegankelijk.

uit eten met kinderen in Zuid-Korea

Uit eten gaan is makkelijk. In de meeste restaurants staan foto's van de gerechten op de menukaart of zelfs als voorbeeld buiten. Handig als je het Koreaans niet machtig bent. Pittig eten is genoeg te krijgen, maar bij heel veel gerechten komen de pittige onderdelen als bijgerecht. Waardoor het heel makkelijk is die dingen weg te houden voor kinderen. Bovendien zijn er ontzettend veel lekkere snacks te krijgen die kinderen zeker lusten, zoals hotteok (zoete pannenkoek met honing en noten), bungeoppang (soort appelflapmet vi safruk, met heel veel soorten vulling te krijgen zoals appel of nutella),Koreaanse corn dogs met kaas of worst, en tanghulu (met suiker gekarameliseerd fruit op een stokje). Wij aten redelijk simpel, maar wil je echt bij specifieke hippe restaurants eten dan heb je een lokaal telefoonnummer nodig om te kunnen reserveren. 

Betalen doe je meestal met kaart, maar niet alle plekken accepteren buitenlandse betaalpassen. Een creditcard werkt vaak het best, maar het is ook handig om wat contant geld op zak te hebben.

Zuid-Korea tempel

Een veelgestelde vraag is: wat is beter, Zuid-Korea met kinderen of Japan met kinderen? Japan zorgt voor meer cultuurshock en heeft net wat extremere kanten, zoals cosplay, mooiere tempels en opvallende contrasten tussen modern en traditioneel. Ook zijn er meer verschillende landschappen; het land is natuurlijk bijna vier keer zo groot.

Zuid-Korea is toegankelijker, makkelijk te bereizen, aanzienlijk goedkoper en heeft – vind ik persoonlijk – lekkerder eten (al denk je daar als visliefhebber misschien anders over). Vanwege de kortere afstanden kan je ook makkelijk moderne steden, historie en natuur combineren. Bovendien is het minder ontdekt door toeristen. Ik zou dan ook vooral kijken naar wanneer je op reis gaat (meivakantie of zomervakantie), hoeveel tijd je hebt, wat je budget is en of je meer zin hebt in intensive belevenis of wat meer toegankelijke bestemming.

Boek je hotel en plan je reis

Zuid-Korea is in principe prima te bereizen op de bonnefooi, mits je niet in de Zuid-Koreaans vakanties reist. Alleen merkten we dat veel goed beoordeelde en betaalbare guesthouses, hotels en familie-accommodaties al ruim van tevoren volgeboekt waren. Waar je normaal gesproken last-minute nog wel eens goede aanbiedingen hebt, was dat hier niet het geval.

Het is dus wel zo handig je route vooruit te bedenken. Dan is er nog genoeg ruimte om binnen die planning flexibel te zijn, met welke dag je wat doet en eventuele dagtrips. 

Waarheen in Zuid-Korea met kinderen 

Wij hadden zelf tien volledige dagen in Zuid-Korea. Daarin kan je toch een leuk idee van het land krijgen en naast Seoul nog in 2 of 3 andere plaatsen verblijven. Heb je langer de tijd bijvoorbeeld 3 of 4 weken dan zijn er genoeg minder bekende om te bezoeken. 

Seoul en omgeving

In en rond Seoul is zóveel te doen dat je je makkelijk langere tijd kunt vermaken. De stad heeft verschillende paleizen, interactieve musea, markten, kabelbanen, stadsparken en zelfs een pretpark midden in de stad.

Seoul is ook een prima uitvalsbasis voor het noordwesten van Zuid-Korea. Niet ver van de stad ligt het Bukhansan National Park, waar je hele mooie wandelingen kunt maken. Net buiten Seoul ligt ook Suwon, een stad met een compleet bewaard gebleven fort en een openluchtmuseum. Ook is het populair om de grens met Noord-Korea, de DMZ, is vanuit Seoul als dagtrip te bezoeken.

Gyeongju, Busan en het zuiden

In het zuiden van het land liggen meerdere kindvriendelijke bestemmingen die je goed kunt combineren. Gyeongju is de historische hoofdstad van Korea, vol tempels, koningsgraven en oude architectuur. 

Niet ver daarvandaan ligt Busan, een grote stad aan zee. Met stranden, kleurrijke wijken en veel vermaak. Vanuit Busan kun je ook makkelijk kleinere kustplaatsjes of tempels in de bergen bezoeken.

Noordoosten en Seoraksan National Park

In het noordoosten ligt het Seoraksan National Park, een van de mooiste natuurgebieden van Zuid-Korea. Combineer een bezoek aan het park met een paar dagen aan de kust in Sokcho, waar je strand en vismarkt kunt meepakken.

Jeju-eiland

Jeju is een vulkanisch eiland ten zuiden van het vasteland. het is bij Zuid-Korean een hele populaire vakantiebestemming. Je vindt er groene heuvels, dramatische kliffen, lavagrotten, watervallen en de opvallende vulkaan Hallasan — de hoogste berg van Zuid-Korea. 

Daarnaast staat Jeju bekend om zijn bijzondere musea en themaparken, vaak met een speelse of bizarre insteek. Denk aan een teddyberenmuseum, trick art galleries en andere interactieve plekken die kinderen leuk vinden. 

Vluchten naar Jeju kosten maar een paar tientjes en doen er een (klein) uur over. Op het eiland zelf is het wel het beste een auto te huren. Hoewel Jeju op veel reisroutes voorkomt, hebben wij het zelf niet bezocht omdat we voor een eerste keer Zuid-Korea het vasteland wilden focussen. 

Zuid-Korea met een baby, peuter of kleuter

In Zuid-Korea is het geboortecijfer extreem laag. We zagen dan ook nauwelijks ouders met baby's of peuters. Wat ook opviel: er zijn verrassend weinig speeltuintjes, zelfs niet in parken. Wel hebben veel openbare toiletten een aparte kinderruimte, met een mini-wc en verschoontafel.

Luiers en babyvoeding zijn in de grotere supermarkten gewoon verkrijgbaar.

Kinderen onder de 6 jaar zijn op veel plekken gratis, maar krijgen dan vaak geen eigen stoel. Neem dus zeker een drager mee voor je kindje, want ondanks het uitstekende openbaar vervoer loop je enorm veel in Zuid-Korea.

Bij goedkope accommodaties zijn de kamers vaak klein. Een Deryan-tentje meenemen kan handig zijn, maar past lang niet altijd.

Scroll naar boven