Home / Kroatië met kinderen

Kroatië met kinderen

Een vakantie naar Kroatië met kinderen geeft heel veel afwisseling. Je hebt de lange kuststrook vol strandjes, niet voor niets is juist schiereiland Istrië met kinderen erg populair. Kroatië heeft prachtige steden, zoals Dubrovnik, een middeleeuwse stad omgeven door stadsmuren.

In het binnenland heb je de niet te missen Plitvice meren, heel helder water in alle tinten groen en blauw met tussendoor kleinere en grotere watervallen. Maar let op: er een quota ingesteld welke het aantal bezoekers per dag beperkt, dus koop je kaartje op tijd.

Het binnenland heeft ook echt nog zoveel meer moois te bieden. Gezellige stadjes, heel veel natuur en rust. Er heerst ook echt een ander sfeertje met een een andere bouwstijl, veel groene natuur en ook andere soorten gerechten op de menukaart. Wij vinden het zonde om in een keer door te rijden naar de kust. 

Lees meer

De afgelopen jaren zijn we meerdere keren in Kroatië geweest. Waarbij we juist ook het onbekende binnenland hebben opgezocht, zoals het gebied tussen Zagreb en Rijeka. Ook bezochten we Istrië en Dubrovnik. Een van onze andere bloggers ging naar Rab en voor Elke, haar man en hun peuter was Kroatië onderdeel van een langere autovakantie in de Balkan. Dat beviel zo goed dat ze later weer terug gingen met twee kinderen. 

Wat betreft kindvriendelijk accommodaties heeft Kroatië voor iedereen iets te bieden. Campings, glampings, hotels en veel particulieren die een of meerdere kamers verhuren.

Kindvriendelijk overnachten Kroatië

Rastoke kroatie

Je kunt kiezen voor een autovakantie in Kroatië en met eigen auto vanuit Nederland rijden, maar ook een vliegvakantie naar Kroatië is relatief betaalbaar. Er gaan (lowcost) vluchten naar o.a. Zagreb, Split, Zadar, Brac (vaak erg goedkoop met TUI), Pula, Dubrovnik en Rijeka airport op het eiland Krk.

Mijn persoonlijke ervaring met de vlucht naar Rijeka is niet positief. Wanneer de Bora wind (vooral in de winter, maar kan ook de rest van het jaar) staat, kan het vliegtuig niet landen. Na een eerste geannuleerde vlucht en een nachtje in een hotel werd ook de dag erop de vlucht geannuleerd en werden we allemaal naar Pula gebracht om alsnog vanaf daar terug te vliegen. Een super vermoeiende dag met veel wachten en ruim 24 uur later thuis. Check zeker via Skyscanner de prijzen. Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Voor een reis op maat kan je terecht bij Riksjafamily.

Waar naar toe in Kroatië met kids

Zagreb en het binnenland

Kroatië heeft ook een minder bekendere kant die je kunt ontdekken tijdens een kindervakantie in Kroatië. In de binnenlanden is het veel rustiger en ook nog een stuk betaalbaarder dan aan de kust. Prijzen voor zowel hotels als maaltijden liggen 30-50% lager.

Niet voor niets wordt een stad als Zagreb ook bij gezinnen die Kroatië met kinderen bezoeken steeds populairder. Andere plekken in het binnenland die wij bezochten, zijn Karlovac en Opatija. Beide liggen ook handig op de route vanaf Zagreb naar de kust en zijn dus ideaal om te verblijven op weg naar de kust.

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Istrie met kinderen

Ga je met de auto naar Kroatië, dan kom je al snel uit in Istrië. Dit schiereiland ligt het dichtst bij Nederland. Het kan in Istrië in de zomervakantie behoorlijk druk zijn met Nederlandse toeristen. Hoewel je ook hier weer het binnenland of de minder bekende plekken op kunt zoeken. 

Al mag je steden zoals Pula en Rovinj eigenlijk niet missen. Hier zijn ook veel historische bezienswaardigheden, zoals het Romeinse Amfitheater. 

Lees meer

Kvarner met kinderen

Kvarner, is de regio tussen Istrië en Dalmatië in het zuiden. In dit deel van Kroatië liggen diverse badplaatsen, vooral aan de Golf van Kvarner. Opatija heeft nog steeds de sfeer van een historische en luxe badplaats, terwijl Rijeka is uitgegroeid tot een grote stad en een van de goedkopere bestemmingen aan de kust is.

De meeste stranden in Kroatië bestaan uit kiezels, dus neem waterschoenen mee voor je kinderen. Ook betonnen vlonders en grasvelden aan de meren worden door de Kroaten omschreven als “strand”. Voor echt mooie zandstranden in Kroatië moet je naar de eilanden, bijvoorbeeld naar Rab. Een ander bekend eiland in dit deel van Kroatië is het eiland Krk.

In het heuvelachtige binnenland van Kvarner kun je het Risnjak Nationaal park vinden. Het is hier dan ook goed mogelijk om strand en natuur te combineren. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Dalmatië met kinderen

Dalmatië is het meest zuidelijke deel van Kroatië. Het land is hier niet zo breed, maar wel langgerekt. Voor de kust liggen veel eilanden. Dit deel van Kroatië begint ongeveer bij de stad Zadar. Het heeft de meeste zonuren en is dan ook echt een zonvakantiebestemming, welke je ook goed kunt combineren met de boeiende steden Dubrovnik, Split en Zadar. 

De bekendste eilanden in dit deel van Kroatië zijn Hvar, Brac, Via en Korcula. Daarnaast zijn er nog vele kleinere eilanden. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer

Praktische tips Kroatië met kinderen

Het eten in Kroatië heeft veel overeenkomsten met eten in Italië, hoewel wij het wel wat zwaarder vonden. Zo is de Kroatische versie van pasta een stuk dikker en meer vullend dan de Italiaanse variant. In het binnenland staan ook vaak stoofpotjes op het menu, terwijl je aan de kust gerechten zoals zwarte risotto met inktvisinkt kunt krijgen.

Varazdin Kroatie

Kroatië met baby

Over het algemeen zijn kinderen heel welkom, maar je kunt niet overal op een kinderstoel of baby verschoonruimte te rekenen. Ook een kindermenu is lang niet altijd aanwezig, maar je kunt wel om een kleinere portie vragen.

Ga je naar Kroatië met een baby? Luiers en babyvoeding zijn goed verkrijgbaar, zeker in de grotere supermarkten.

Scroll to Top