Home / Senegal met kinderen

Senegal met kinderen

Op vakantie naar Senegal met kinderen? Je kunt kiezen voor een zonvakantie naar Senegal, sinds TUI is begonnen met rechtstreekse vluchten naar Senegal is dat een stuk makkelijker geworden. Het leuke is dat je een strandvakantie kunt combineren met een dagje op safari. De big five kom je in Senegal niet tegen, maar je kunt wel mooie vogels, giraffen en zebra's zien. Vanuit de hotels worden veel excursies georganiseerd. 

Senegal

Natuurlijk zijn er ook avontuurlijke reizigers die kiezen voor een rondreis door Senegal met kids. Ouders die deze originele en relatief onbekende Afrikaanse bestemming met het openbaar vervoer ontdekken.

Senegal met kinderen

Je gaat naar Senegal voor de natuur, de dieren, het klimaat en de fijne zandstranden. Ook met een hotel met zwembad en glijbanen maak je veel kinderen blij. Verwacht in Senegal geen typische familie-attracties, zoals interactieve musea en pretparken. 

Check hier de aanbiedingen naar Senegal van TUI. Naast de zonvakanties bieden ze ook rondreizen door Gambia & Senegal aan in een week. 

Plan je reis naar Senegal

Lees meer
Lees meer

Waarheen in Senegal met kinderen

Dakar & Gorée eiland

Dakar is de hoofdstad van Senegal. Vlieg je naar Senegal, dan kom je hier aan. Bijna iedereen bezoekt vanuit Dakar Gorée eiland voor de kust. Een eiland dat je een dubbel gevoel zal geven. Aan de ene kant vertrokken vanuit hier vroeger slaven naar Amerika, iets waar je meer over te weten komt in het slavernij museum. Aan de andere kant is het ook gewoon een autovrij eiland vol met kleurrijke Portugese koloniale gebouwen en ontzettend fotogeniek. 

Lees meer

Thiès, Simone en Saly

Ik vloog zelf met TUI naar Senegal en verbleef aan de Senegalese kunst. In de provincie Thiès kun je de meeste badplaatsen met resorts vinden, zoals Simone en Saly.

Lees meer

Nationale Parken in Senegal

Senegal heeft zes verschillende Nationale Parken en daarnaast zijn er een aantal natuurreservaten. Tijdens een zonvakantie in Senegal ga je waarschijnlijk naar Bandia Nature Reserve. Volgens sommige mensen is het een soort Beekse Bergen, maar daar ben ik het niet mee eens. Een aantal dieren, zoals de neushoorns en de zebra's, komen uit Zuid-Afrika, omdat die in het wild hier niet meer voorkomen. De vogels, de natuur en diverse andere diersoorten zijn wel echt Senegalees. 

Wil je toch een nationaal park bezoeken, dan zijn er enkele opties. Het Niokolo-Kobo Nationaal Park is het grootste van allemaal en staat op de Werelderfgoedlijst. In dit park op zo'n 600km van Dakar kun je ook leeuwen zien. Een ander wat makkelijker te bereiken park is het Saloum Delta National Park vlakbij de grens met Gambia. De hotels en B&B's in Palmarin en Toubakouta kunnen vaak een tour met een boot voor je regelen.

Het Langue De Barbarie Nationaal Park ligt in de buurt van Saint-Louis, hier nestelen schildpadden en je kunt er veel vogels zien. Een ander park, het Djoudj National Bird Sanctuary, ligt op zo'n 60km van Saint-Louis. Zoals de naam al aangeeft, kun je er vooral veel bijzondere vogels zien. Ook in het veel kleinere Par Isles Des Madeleines National Park kom je voor de vogels. Deze onbewoonde eilanden voor de kust van Dakar zijn te bezoeken met een tour vanuit Dakar.

Het Basse Casamance Nationaal Park is niet open voor bezoekers.

Lees meer

Saint-Louis

Saint-Louis, in het noorden van Senegal aan de kust, is een van meest interessante steden in Senegal. Saint-Louis staat zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst. De stad werd gesticht door de Fransen en de oude stad staat dan ook vol met charmante historische gebouwen. De bekendste bezienswaardigheid in Saint-Louis is echter de Pont Faidherbe. Deze metalen brug werd ontworpen door Gustav Eiffel.

Bovendien is het een goede basis waar vanuit je onder andere een tweetal nationale parken kunt ontdekken. 

Lees meer
Lees meer

PRAKTISCHE TIPS Senegal MET KINDEREN

TUI vliegt op het Blaise Diagne International Airport. Dit is het grootste vliegveld van het land en is goed gesitueerd voor zowel Dakar als voor de badplaatsen. Vanaf Amsterdam kun je ook kiezen voor KLM. Je kunt ook kiezen voor een vlucht via Londen met British Airways of via Frankfurt met Lufthansa. In de zomer is er 2 uur tijdsverschil tussen Nederland en Senegal, in de winter is het hier één uur vroeger. Van een jetlag heb je dus geen last!

Op het vliegveld is een pinautomaat aanwezig. In Dakar kun je ook pinnen, net als in St Louis en Saly, hoewel hier op zondag de bank en dus ook de pinautomaat gesloten was. Zorg dus dat je tijdig geld inslaat, zeker als je het binnenland ingaat en probeer kleine briefjes te krijgen. Betalen met 10.000 is vaak lastig, omdat er geen wisselgeld is. Soms kun je ook met euro's betalen, zeker als je een duurdere souvenir koopt. Op sommige plekken kun je met je creditkaart betalen. 

Het prijsniveau van Senegal is redelijk, maar niet zo goedkoop als je misschien zou verwachten. Voor een cola bij een restaurant betaal je bijvoorbeeld 500-2500 (€0,75-€3,80) afhankelijk van of het een lokale plek is of een strandbar waar voornamelijk toeristen komen. 

De beste reistijd voor Senegal met kinderen is december tot en met februari. Ga je in de zomervakantie naar Senegal met kinderen? Houd er dan rekening mee dat juist in de zomermaanden de meeste regen valt, vaak in de vorm van een fikse onweersbui, maar het kan ook zijn dat de regen in de middag start en de hele nacht doorgaat. Er zullen genoeg droge dagen zijn, maar er is vaak wel (hoge) bewolking

Senegal is een veilige bestemming al moet je, net als in alle grote steden, in Dakar wel op je spullen blijven letten. Het is heel handig als je Frans spreekt. Op toeristische plekken wordt ook Engels gesproken. Je zult merken dat de lokale bevolking het leuk vindt om met je in contact te komen en behulpzaam is. Al zul je op sommige plekken ook echt te maken krijgen met opdringerige verkopers.

Senegal heeft een enorm afvalprobleem. Ik schrok echt van de hoeveelheid plastic en zooi langs de weg en in de dorpen. Er is geen goede afvalverwerking in het land, ze verbranden alles. Dus probeer hier tijdens je reis rekening mee te houden. Het water uit de kraan is niet drinkbaar. 

Toerisme in Senegal is nog niet zo ontwikkeld en dus is het belangrijk dat je extra kritisch nadenkt over de activiteiten die je onderneemt. Zo kwam ik terecht op een tour waarbij de gids namens ons zakken vol snoep kocht om uit te delen. Bij het zien van hele dorpen die aan komen rennen, en alle blije kindergezichten die zich rond de auto verdringen, ben je je misschien van geen kwaad bewust. Op de lange termijn doe je echter meer kwaad dan goed. Geef geen snoep aan kinderen die nooit een tandenborstel zien, neem geen plastic mee naar dorpen waar geen afvaldienst is. Je maakt van kinderen bedelaars en vergroot de ongelijkheid. Hiermee creëren we zelf een cultuur waarbij het normaal is toeristen lastig te vallen en te verwachten 'hallo cadeau' of zelf te eisen 'give me, give me' dat geld, pennen of snoep worden uitgedeeld. Wil je een lokaal dorp bezoeken, geef dan bruikbare spullen aan een volwassene. Of neem contact op met een lokale NGO en ontdek hoe je kunt bijdragen. 

Senegal

Reistijden die Google Maps geeft, zijn niet betrouwbaar, wij waren altijd langer onderweg. Dat kwam mede doordat er rondom Dakar eigenlijk altijd files staan. De belangrijkste wegen zijn geasfalteerd en in goede staat. Langs de weg zijn regelmatig tankstations met gat in de grond wc's. Bij restaurantjes kom je vaak wel zit wc's tegen.

Vooral in Dakar, maar ook bijvoorbeeld in Saly, kun je supermarkten vinden. Verder ben je aangewezen op kleine winkeltjes. Babyvoeding en poedermelk zijn nauwelijks beschikbaar. Luiers in maat 1 tot 4 zag ik wel, ook in de kleine winkeltjes, maar vaak is de keuze heel beperkt en het zijn geen westerse merken. Dus neem zelf ook genoeg mee. Ook producten als zonnebrand en DEET kun je het beste van huis meenemen. De meeste bestemmingen in Senegal zijn niet buggyproof, je kunt beter een kinderdrager meenemen. 

luiers in senegal
In heel Senegal komt malaria voor. In de provincies die grenzen aan Mali, Guinee en Guinee-Bissau zijn het aantal besmettingen het hoogst. Ik heb zelf nauwelijks een mug gezien, maar verbleef alleen aan de kust. Goedkope accommodaties hebben vaak een muggennet, duurdere opties airco. 
Bandia
Ook worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitus A aanbevolen. Wanneer je Senegal binnenkomt vanuit een land met Gele Koorts risico heb je een bewijs van inenting daartegen nodig. Een advies hierover kan per persoon, reisperiode en route verschillen. We raden je daarom aan contact op te nemen met een professionele instantie.
Scroll to Top