Home / Wintersport met kinderen, praktische tips en leuke bestemmingen

Wintersport met kinderen, praktische tips en leuke bestemmingen

Wintersport met kinderen is ontzettend leuk! Er zijn eigenlijk geen andere vakanties waarbij je een week zo intensief en sportief bezig bent in de buitenlucht. 

Jammer genoeg is een wintersportvakantie vaak wel vrij duur. Mede daarom kost het best wel wat tijd om de perfecte skivakantie met kids te plannen. Wel gebied is geschikt voor jullie gezin? Kies je voor een klein maar kindvriendelijk skigebied? Of juist een groot gebied met pistes waar ervaren skiërs ook blij van worden? Ga je voor dichtbij zoals Duitsland wat minder ver rijden is maar met een lagere sneeuwzekerheid of juist voor Oostenrijk of Frankrijk? Of kies je voor je wintersport met kinderen een onbekendere bestemming zoals Italië of Tsjechië,  waar misschien wel een lagere sneeuwzekerheid is?

Wintersport met kinderen boeken?

Tips wintersport met kinderen

Voor de eerste keer op wintersport met kids

De eerste keer wintersport met kinderen is vaak ook het spannendste. Wij kozen er bewust voor om niet gelijk een dure week in de Alpen te boeken, maar te gaan voor een weekendje Sauerland. Zeker nadat een vriendin van ons met het horror verhaal kwam van haar dochter die alleen maar stond te huilen in de les en echt niet wilde. Wintersport met kleine kinderen is toch altijd een beetje een gok. Niet elk kind zal hier hetzelfde op reageren. 

Wintersport met kinderen

Er worden al skilessen georganiseerd voor hele jonge kinderen. In sommige gebieden al vanaf 2 jaar, maar dit is meer begeleid een beetje spelen in de sneeuw. Sommige kinderen, zeker die ter plekke wonen en lekker een uurtje kunnen gaan met hun ouders, kunnen vanaf 3 jaar al echt skiën. Over het algemeen is echter vier of vijf jaar een mooie leeftijd om te beginnen met lessen. Dan hebben kinderen meer kracht en energie en zijn ze ook gewend om te luisteren naar een juf of meester. 

Benieuwd wat je allemaal nodig hebt voor een wintersport vakantie? Of waar je dichtbij kunt skiën met kids? In een aantal blogs ga ik verder in op deze onderwerpen. Voor goedkope maar goede skikleding (kids groeien er toch snel uit) shoppen wij altijd bij de Decathlon, bekijk hier de skikleding voor kids

Lees meer

Kindvriendelijke skigebieden

Checklist kindvriendelijke wintersportgebieden

Er zijn gelukkig veel kindvriendelijke skigebieden in diverse landen. Dat maakt het ook wel lastig kiezen. Regelmatig lees ik een lyrisch verhaal over een bepaald skigebied om vervolgens al snel tot de conclusie te komen dat het niks voor ons is want, te klein (voor mijn man), te moeilijk (voor mij) of te ver rijden. Deze checklist helpt je om te bepalen wat voor jullie gezin belangrijke factoren zijn om op te letten. 

  1. Ga je in de kerstvakantie, voorjaarsvakantie of kun je nog buiten de vakanties om? Dit bepaalt hoe duur je vakantie gaat zijn maar ook waar je op moet letten. In de kerstvakantie kun je beter voor een hoger gelegen en meer sneeuwzeker gebied kiezen terwijl er in februari op meer plekken goede sneeuw ligt. 
  2. Het niveau van jou en je kinderen. Het kinderland is hartstikke leuk voor echt jonge kinderen (3-4jr) maar als kids wat ouder zijn er meer ervaring hebben, is het ook wel fijn als er funpistes zijn en fijne blauwe afdalingen waar je als gezin samen kunt skiën. 
  3. Ben je tevreden met een klein skigebied, of gaan er ook ervaren skiërs mee? Een klein skigebied heeft als voordeel dat je makkelijk ook even bij je kind langs kunt skiën om te kijken hoe de lesjes gaan. Maar als ervaren wintersporter ben je zelf wellicht wel weer snel uitgekeken. Wij hebben zelf wanneer we een week op skivakantie gaan de voorkeur voor een grotere skiregio (vanaf 100km). Dat mag best verspreid zijn over meerdere deelgebieden, als er maar wel een echt groter gebied is. Maar er zijn ook ervaren skiërs die juist graag lange tochten maken en die niet alleen een grote skiregio zoeken maar het ook nog belangrijke vinden dat dit goed op elkaar aansluit. 
  4. Zijn Nederlandse leraren belangrijk en vind je het leuk als er veel Nederlanders zijn? Keuze genoeg, maar het nadeel is dan wel weer dat het hier vaak een stuk drukker is in de vakantie. 
  5. Op wintersport met een baby? Heb je nog kinderopvang nodig? Sommige skigebieden hebben hele goede baby en peuter opvang. 
  6. Moet er meer te doen zijn dan skiën? Zo ja, wat zoek je? Denk aan winterwandelen, wellness of misschien wel een toffe stad in de buurt.
  7. Hoe ver wil je rijden?
  8. Wil je ter plekke nog wel even rijden naar de piste of zoek je een bestemming met ski-in/ski-out?

Wintersport met kinderen boeken?

winterberg met kinderen

Wintersport Duitsland met kinderen 

Wel op wintersport met kinderen maar niet te ver rijden? Duitsland is wat ons betreft een ideaal land om te ontdekken of een skivakantie ook leuk is voor jullie gezin. Je kunt dan in het Sauerland kiezen voor de bekende gebieden Winterberg en Willingen. Ook het Harzgebergte iets verder rijden vinden wij persoonlijk erg mooi. Verder kun je nog terecht in het Zwarte Woud en natuurlijk in de Beierse Alpen.

Lees meer

Wintersport Oostenrijk met kinderen

Op zoek naar een kindvriendelijk skigebied in Oostenrijk? De keuze is reuze en dat maakt het juist weer lastig om te beslissen waar je heengaat. Voor een kindvriendelijke wintersportvakantie is Oostenrijk erg populair. De dorpjes zijn vaak knus en de sfeer is gemoedelijk. In Oostenrijk werken veel Nederlandse of Nederlandssprekende skileraren. Diverse skigebieden richten zich echt op gezinnen en hebben bijvoorbeeld ook toffe funpistes.

Wij zijn in verschillende skigebieden in Oostenrijk geweest die heel kindvriendelijk zijn. Mijn persoonlijke favoriet tot nu toe is Gastein. Niet te druk, mooie lange afdalingen ook voor beginners, veel te doen naast skiën en een fijne sfeer. 

Ga je juist op wintersport met een baby of peuter en wil je veel andere activiteiten ondernemen, dan is de Achensee heel geschikt. Terwijl voor langere tochten en leuke funpistes Wilder Kaiser een aanrader is. Liever op wintersport vanuit een gezellig Landalpark, kies dan voor Brandnertal. Voor een skivakantie in de meivakantie is Kaprun juist weer een aanrader. Kortom, in al deze gebieden kun je een toffe vakantie hebben!

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Wintersport Frankrijk met kinderen

Zoek je een kindvriendelijk skigebied in Frankrijk? Ook hier is er weer veel keuze. Het fijne aan Frankrijk is dat er veel echt grote gebieden zijn. Dat je in Frankrijk lekker kunt eten merk je ook op de pistes. In Frankrijk zijn er veel bestemmingen met autovrije dorpen en/of ski-in/ski-out. Wat ook fijn is, is dat je in Frankrijk groene en blauwe pistes hebt. Waar je in andere landen altijd maar moet afwachten als beginner hoe moeilijk blauwe gaat zijn, weet je hier direct dat als je voor groen kiest het echt makkelijk is. 

In Frankrijk hebben zowel wij als onze vaste bloggers een aantal verschillende skigebieden bezocht. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Wintersport Zwitserland met kinderen

Wij hebben zelf op dit moment nog geen ervaring met wintersport in Zwitserland. Het nadeel van Zwitserland is dat de prijzen over het algemeen hoger liggen dan in Oostenrijk of Frankrijk. Al zijn er wel regio's die juist daarom met familiepassen komen die veel voordeel aanbieden. In dit uitgebreide blog kan je vinden welke gebieden dit zijn. 

Lees meer

Wintersport Italië met kinderen

Wij hebben zelf nog geen ervaring met wintersport in Italië. Het nadeel van Italië is dat het gewoon wat verder rijden is. 

Wintersport Zweden met kinderen

Misschien niet het eerste waar je aan denkt maar wel geweldig mooi! Wintersport in Zweden met kinderen. Geen enorme bergen wel sneeuwzeker en leuke afwisselende skigebieden. We waren onder de indruk van de mooie omgeving, het licht en de prima voorzieningen. In de regio Dalarna heb je verschillende skigebieden. 

Lees meer

Wintersport Noorwegen met kinderen

Noorwegen is ontzettend sneeuwzeker. Er zijn grotere en kleinere skigebieden. Bovendien kan je skiën hier goed combineren met andere winteractiviteiten zoals een tochtje met husky honden. Ook daarom is wintersport in Noorwegen met kinderen een leuk idee. 

Lees meer

Wintersport Tsjechië met kinderen

Steeds meer gezinnen kiezen voor wintersport in Tsjechië. Een van de voornaamste redenen hiervoor is dat Tsjechië een goedkope wintersportbestemming is. Daarnaast zijn de gebieden compact en echt gericht op gezinnen.

Dit kan voor ervaren skiërs dan ook direct weer een nadeel zijn. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat er in de voorjaarsvakantie voldoende sneeuw ligt in het Reuzengebergte van Tsjechië, maar de kerstvakantie is minder sneeuwzeker. De bekendste kindvriendelijke skigebieden in Tsjechië zijn Spindleruv Mlyn, Rokytnice en Janske Lanze.  

Lees meer

Wintersport Slovenië met kinderen

Hoewel we graag in Slovenië komen, zou dit niet onze eerste keuze zijn voor een wintersportbestemming met kinderen. Tenzij je het juist leuk lijkt om de gezellig steden in Slovenië te combineren met een dagje of twee op de piste.

Zoals in het oosten van het land de gezellige stad Maribor. Maribor Pohorje Ski Resort is bereikbaar met een moderne gondel vanuit Maribor. Er zijn ook appartementen aan de piste. Met meer dan 42km is dit het grootste skigebied in Slovenië. De meeste andere skigebieden zijn compacter, zoals Vogel met ongeveer 30km aan pistes en skigebied Kranjska Gora met 22km. 

Maribor bezienswaardigheden
Scroll to Top