Bosnië-Herzegovina is nog niet onder invloed van massatoerisme. Ga je op vakantie naar Bosnië-Herzegovina met kinderen dan ben je dus echt nog een uitzondering.
Toch is het land met een enorme potentie. Een prachtige natuur die nog een wildheid heeft die je zelden ziet in Europa. De hoofdstad Sarajevo is een enorm interessante stad die een paar jaar terug steeds populairder leek te worden voor een stedentrip. Op dit moment gaan er vanuit Nederland echter geen rechtstreekse vluchten meer, hoewel je nog wel naar Tuzla kunt vliegen, of vanaf Brussel naar Banja Luka.
Wil je op dit moment op vakantie naar Bosnië-Herzegovina met kinderen en heb je twee of drie weken vakantie, dan kan je ook prima zelf rijden. Vanuit Nederland of maak een combinatie met het veel populairdere buurland Kroatië. Dit deed blogger Elke, het viel haar op hoe aardig de mensen in Bosnië-Herzegovina zijn voor kinderen; zij maken contact en doen hun best je kind te laten lachen.
Er is nog weinig qua aanbod voor kinderen; zo zijn er (op de binnenstad van Mostar na) nauwelijks kinderstoelen in een restaurant en zijn er erg weinig voorzieningen zoals speeltuinen. Voor de kinderen zijn er onderweg genoeg dieren te zien, zoals koeien en geiten langs de weg, vissen en eendjes in de rivier (die het ook heel leuk vinden om gevoerd te worden) en we hebben ook kikkers en schildpadden in het wild gezien.
De keuken lijkt op de Kroatische keuken met invloeden van Turkije, Griekenland en Italië. Alle prijzen en met name de prijzen voor horeca liggen veel lager dan de Nederlandse prijzen.
Autorijden in Bosnië-Herzegovina
De wegen in Bosnië-Herzegovina zijn redelijk tot goed om zelf auto te rijden en het is dikwijls rustig op de weg. Echter zijn de wegen wel vaak smal en de markeringen op het wegdek zijn veelal onleesbaar en soms zelfs afwezig. Google Maps geeft vaak een te optimistisch beeld van je reistijd; met name als je ook te maken hebt met een grensovergang. Houd je goed aan de verkeersregels, want wij zijn een aantal keer staande gehouden door de politie vanwege een snelheidscontrole. De snelheid staat niet altijd duidelijk aangegeven. In dorpjes is de toegestane snelheid bijvoorbeeld 50 kilometer per uur, terwijl dit niet staat aangegeven. Zorg dus dat je papieren zoals rijbewijs, autopapieren, eventuele toestemming om in een ander land te rijden (zelf reden wij met een Kroatische huurauto) en je paspoort paraat hebt in de auto. Wij zijn er alle keren gelukkig zonder boete vanaf gekomen!