Home / Luxemburg met kinderen

Luxemburg met kinderen

Luxemburg met kinderen? Zeker weten! We zijn altijd fan geweest van het kleine landje Luxemburg. Waarschijnlijk omdat we hier uit onze eigen jeugd ook goede herinneringen aan hebben. Dichtbij, rustig, mooie natuur en een vriendelijke bevolking. 

gezin op reis luxemburg

Niet verwonderlijk dus dat we onze dochter al snel meenamen naar Luxemburg. Toen bezochten we dreumes vriendelijke bezienswaardigheden, zoals het sprookjespark en de vlindertuin. We gebruikten Luxemburg Stad als basis en dat beviel goed. Daarna zijn we dan ook nog meerdere keren terug gegaan naar Luxemburg. 

Toen onze dochter wat ouder was, bezochten we de Luxemburgse Ardennen en het Mullerthal voor een lang weekend met veel natuur en sportieve activiteiten voor het hele gezin. 

Op een volgende trip bezochten we het het land van de Rode Aarde, ook wel “Minett” genoemd, in het zuiden van Luxemburg. We combineerden die trip wederom met het Mullerthal voor een aantal mooie pittige wandelingen.

Op een vervolg trip gingen we eerst naar de Moezel, met het mooie wijnlandschap en een fijn zwemmeer. Daarna weer naar de regio Minett, waar heel veel activiteiten voor gezinnen te vinden zijn, zoals het Science Center, oude stoomtreinen bij Fond-de-Gras en het klimpark met blotevoetenpad in Dudelange. We sliepen zelfs in een boomhut in het Escher dierenpark. 

kasteel vianden

De laatste keer Luxemburg was extra bijzonder want er lag een dik pak sneeuw. We bezochten voor een 2e keer het kasteel van Vianden en maakten een mooie wandeling in het noorden van het land. 

Plan je reis naar Luxemburg met kinderen

Op zoek naar een fijne kindvriendelijke accommodatie in Luxemburg? Wij verbleven zowel in kindvriendelijke hotels als in diverse jeugdherbergen in Luxemburg. Je leest onze tips in de onderstaande blogs. Verblijf je liever in een vakantiepark in Luxemburg?

Europarcs Kohnenhof is een kleinschalig en nieuw vakantiepark. Erg mooi gelegen in de natuur aan de rivier de Our. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid. Ook Landal Warsberg, net over de grens met Duitsland, is een goede keuze om te verblijven. Je zit dan in het leuke Saarberg, maar bent binnen 15 minuten in Luxemburg. Voor glamping en camping in Luxemburg, bekijk hier diverse opties.

Lees meer
Lees meer
Lees meer

Waar naar toe in Luxemburg met kids?

Luxemburg bestaat naast de hoofdstad uit vijf andere regio's. Guttland, de Ardennen en haar natuurparken, regio Mullerthal Luxemburgs Klein Zwitserland, de Moezel en het land van de Rode Aarde.

Ben je vooral op zoek naar natuur, dan zijn de Ardennen en het Mullerthal een aanrader. Je kunt hier echt hele mooie wandelingen maken met het gezin, maar ook zwemmen, kajakken en andere sportieve activiteiten ondernemen op de meren in Luxemburg. Er is echt heel veel afwisseling in Luxemburg. 

Luxemburg met kids

De moezelregio in het oosten tegen de grens met Duitsland is ook een regio met veel natuur, maar dan minder ruig en meer gecultiveerd. Hier heb je glooiende heuvels met wijnvelden. Er zijn genoeg leuke stadjes en met kinderen is bijvoorbeeld de vlindertuin in Grevenmacher leuk om te bezoeken. Helemaal in het zuiden kun je voor zwemmen en watersport terecht bij het Baggerweier natuurbad. Terwijl je in Guttland vooral kleine dorpjes, landbouw, bossen en diverse kastelen vindt. 

Een ding waar dit kleine landje in uitblinkt, is in het makkelijk maken van toerisme. Je kunt in het hele land gebruik maken van gratis openbaar vervoer.

Er is ook een Luxemburg Card voor 1,2 of 3 dagen. De kaart is een heel jaar geldig en je hoeft de dagen niet aaneengesloten in te zetten. Met deze kaart kun je musea, kastelen en attractieparken bezoeken in het hele land.

luxemburg speeltuin

De meeste attracties voor gezinnen vind je in de zuidelijke regio Minett. Voor kleine kinderen is Parc Merveilleux een aanrader: een combinatie van speeltuin, sprookjesbos en dierentuin. Ga ook naar het gratis Escher dierenpark. Voor oudere kinderen zijn er klimparken en het Luxembourg Science Center. Of ontdek de oude mijnhistorie en maak een ritje met een historische trein. 

Luxemburg stad

Luxemburg Stad is een sfeervolle stad met veel historie en is ook leuk voor een stedentrip met kinderen. Het oude centrum is prima te belopen, maar er is wel veel hoogteverschil. Luxemburg Stad staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO.

Luxemburg was een vestingstad. Nu kun je nog een kijkje nemen in de oude kazematten. Er zijn ook diverse interessante (en kindvriendelijke) musea in de stad. Ook voor lekker eten kun je goed terecht in de stad en kleine kinderen maak je blij met de diverse grote speeltuinen. 

Lees meer
Lees meer

Noorden van Luxemburg

De Limburgse Ardennen, het Mullerthal en de regio Guttland. In dit deel van Luxemburg kun je de drie natuurparken vinden die het land heeft. Het Natuurpark van de Boven-Sûre, Natur- & Geopark Mëllerdall en Natuurpark van de Our. Veel natuur, kleine stadjes en veel kastelen. Diverse meren zorgen ook voor waterpret in de zomer. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer

Zuiden van Luxemburg

De Moezel en Minett hebben een heel andere uitstraling. Industriecultuur en rode aarde of juist wijnvelden en knusse dorpjes. In dit deel van Luxemburg kun je beide dierentuinen van Luxemburg, het science museum en diverse andere attracties voor kinderen vinden. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Praktische tips Luxemburg met kinderen

Luxemburg heeft helaas geen goede treinverbinding met Nederland. Je kunt dan ook het beste met de auto naar Luxemburg. In het land zelf kun je prima reizen met de bus. Het openbaar vervoer is gratis in Luxemburg.

Luxemburg heeft een klimaat dat vergelijkbaar is met Nederland. Omdat er veel buiten activiteiten zijn, gaan wij zelf het liefst in de lente of zomer naar Luxemburg, hoewel we er ook eens in de voorjaarsvakantie zijn geweest. 

De prijzen van eten en drinken en accommodaties liggen in Luxemburg wat hoger dan in Nederland. Kies eventueel een accommodatie waar je zelf kunt koken. 

Dankzij de Luxembourg Card zijn activiteiten en attracties zeker voor gezinnen wel betaalbaar. Tanken is in Luxemburg een stuk goedkoper dan in Nederland. 

luxemburg
Scroll to Top