Home / Roemenie met kinderen

Roemenie met kinderen

Op zoek naar een afwisselend land met veel cultuur en natuur? Dan is Roemenië zeker een optie. Het is niet alleen een veelzijdige bestemming, maar voor kinderen is een reis door Roemenië met kinderen een groot avontuur! Blogger Margje ontdekte het Oost-Europese land samen met haar man en zoon Jelmer (2 jaar) tijdens een roadtrip van ruim 1300 kilometer.

Ook een rondreis Roemenië maken? Maar niet alles zelf regelen:

Brasov

Vakantie in Roemenië met kinderen

De hoofdstad van Roemenië Boekarest is wanneer je kiest voor een vliegvakanatie naar Roemenie een logisch begin en eindpunt. Indrukwekkend is het parlementpaleis, het grootste regeringsgebouw van Europa en na het Pentagon het grootste ter wereld. Voor het paleis ligt een enorme parkeerplaats en ondanks dat die voor een groot deel leeg was, kregen we het gebouw nog niet helemaal op de foto.

Boekarest

Onze roadtrip ging voornamelijk door Transylvanië, een regio die vooral bekend is van Dracula. Deze prins Vlad kom je dan ook overal tegen in de vorm van bijvoorbeeld beelden en het kasteel in Bran. In de stad Sighişoara vind je het vermoedelijke geboortehuis, dat nu een restaurant is. Maar de stad heeft meer te bieden. Het middeleeuwse centrum is een klein ommuurd doolhof met kleine klinkerstraatjes en kleurrijke huisjes.

Salina Turda, een aantal oude zoutmijnen die zijn omgetoverd tot een briljante toeristische attractie. Dit was echt een van de hoogtepunten van onze reis. In de mijnen (van 42 en 120 meter diep) kun je je op allerlei manieren vermaken. Er is een reuzenrad, je kunt bootje varen, golfen, bowlen, biljarten, tafeltennissen en ga maar door. Voor de kleintjes is er een speeltuin, inclusief zoutbak in plaats van een zandbak. Volgens de Roemenen is het heel gezond om ondergronds actief te zijn, vanwege de temperatuur en de luchtvochtigheid. Ze komen dan ook zelfs regelmatig beneden om bijvoorbeeld een potje te badmintonnen. Salina Turda is een wondere wereld die je zeker niet moet overslaan als je in Roemenië bent. Voor volwassenen en kinderen is het echt geweldig. Tip: Neem warme kleding mee, het is beneden ongeveer 11 graden. Ook is het handig om wat te eten en te drinken mee te nemen. Buiten vind je wel eettentjes, maar een bezoek hieraan is niet echt aan te raden (weten we uit ervaring). Naast de entree moet je ook voor de attracties nog betalen, maar gezien de Roemeense prijzen is dat prima te doen. Zorg wel dat je contant geld bij je hebt.

Zoek je op reis veel afwisseling natuur, strand of cultuur Roemenië heeft het allemaal. Naast de vele historische steden en authentieke dorpjes hebben we ook veel natuur gezien. Het overgrote deel daarvan was tijdens ons verblijf in het Apuseni gebergte. Wat is het daar mooi! De eerste ochtend dat we wakker werden in Ghetari hoorden we koeien bellen. En ja hoor, de ene na de andere kudde koeien kwam voorbij. Met de boer of boerin lopend of met paard en wagen erbij, onderweg na een zomerweilandje hoger in de bergen. Hier maakte je deel uit van het echte boerenleven.

Ook de trip naar Viscri toe door glooiende groene heuvels is prachtig voor natuurliefhebbers. En als je in het dorpje zelf komt doe je even een stap terug in de tijd. Asfaltwegen kennen ze niet, alles in het Saksische dorp lijkt authentiek. Over zandweggetjes loop je langs prachtige huisjes, traditioneel geklede vrouwen verkopen er hun zelfgemaakte waren. De witte burchtkerk van Viscri is gebouwd in de 12e eeuw en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hij is zeker prachtig, het uitzicht van boven in de toren nog mooier. De klim omhoog is trouwens best lastig. De trappen zijn soms smal en niet altijd betrouwbaar. Neem voor kleinere kinderen dus zeker een draagzak mee.

brasov kabelbaan

Sinds Boer Zoekt Vrouw is Braşov een van de bekendste steden van Roemenië en heel eerlijk: ook als je niet op zoek bent naar een grote liefde is deze stad een bezoek waard.

In 2007 was Sibiu culturele hoofdstad van Europa en dat kun je nog goed merken. Van alle steden die we bezochten was dit toch wel de meest nette qua onderhoud van de gebouwen en dergelijke. Er is destijds veel geld in het opknappen van de stad gestopt en met succes. De middeleeuwse stad is prachtig, met gezellige pleinen en hippe winkels. Het doet allemaal net wat moderner aan, maar dan wel met de sfeer van vroeger om je heen.

bestemmingen in Roemenië met kinderen 

Lees meer
Lees meer
Scroll to Top