Home / Thailand met kinderen

Thailand met kinderen

Thailand is een heerlijke vakantieland. Het heeft zoveel te bieden; zoals mooie stranden, afwisselende steden, natuur, lekker eten en dan ook nog eens betaalbaar!

Bovendien zijn vluchten naar Bangkok vaak de beste optie om naar Zuidoost Azië te vliegen en is het land eenvoudig te combineren met de buurlanden. Zo zijn we inmiddels in bijna elk land in de regio geweest en gingen met onze dochter naast Thailand ook Maleisië, Myanmar, Cambodja, Vietnam en Singapore.

koh lip boot speedboot


Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hele vakantie in Thailand want dit land is zo groot en afwisselend dat er altijd wat te ontdekken blijft. Bangkok is bijvoorbeeld onze meest favoriete stad ter wereld en toch vinden we elk bezoek nog genoeg nieuws.

Handboek Verre Reizen met kinderen

Wij bezochten Thailand als vakantie in 2006 en tijdens onze wereldreis vierden we de jaarwisseling van 2007/2008 in Bangkok. In 2014 gingen we met onze toen nog één jaar oude dochter weer naar Thailand en 2 jaar later in 2016 met onze toen bijna drie jaar oude dochter en in 2018 vlak voor haar vijfde verjaardag. In 2023 waren we weer te vinden in Thailand. Naast onze eigen ervaringen in Thailand vind je hier af en toe een interview of artikel van onze andere vaste bloggers die ook al meerdere keren met een baby, peuter, schoolkinderen of tieners naar Thailand gingen. Ouders die Thailand net zo mooi vinden als wij!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com . Ook gebruik ik vaak Klook omdat die entreekaartjes en tours met korting aanbieden en heel actief zijn in zuidoost Azië.

Geen zin of tijd om het zelf te regelen?  Riksjafamily en Kidsreizen zijn goede organisaties. Net als zuidoost Azie specialist 333travel, die naast strandaard reizen ook reizen op maat maakt. Terwijl puur voor een zonvakantie je ook gewoon met TUI naar Thailand kunt. Ook zijn er veel organisaties die groepsreizen organiseren waarbij je samen met andere gezinnen op reis bent. Check hiervoor het aanbod van Djoser, Sawadee en Koning Aap .

Plan je reis naar Thailand

De leukste kindvriendelijke hotels in Thailand

Lees meer
Lees meer

Voorbeeldroutes Thailand

Op zoek naar een route voor een kindvriendelijk rondreis door Thailand? Ik geef je een aantal voorbeelden. Mocht je nog niet vast zitten aan de schoolvakanties dan is de periode van november tot begin april een aanrader. Klimaattechnisch heb je dan de meeste opties. Met kerst en tijdens Chinees Nieuwjaar (de datum is elk jaar anders) is het wel erg druk en moet je accommodatie echt op tijd boeken. 

Maak je tijdens de zomervakantie een rondreis door Thailand met het gezin dan heb je meer kans op regen. Meestal regent het vooral in de middag en avond en er zijn ook genoeg dagen met veel zon. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer

Tips voor de eerste keer Thailand met kinderen

Thailand heeft nog veel meer te bieden dan de bekende bezienswaardigheden. De meeste ouders die tijdens de vakantie Thailand met kinderen bezoeken, hebben maximaal drie weken en je wilt dan ook ontspannen. Afstanden, vooral van Zuid naar Noord, zijn lang. Met het openbaar vervoer ben je dan makkelijk twee dagen onderweg. Gelukkig zijn er in Thailand veel low cost airlines actief die het mogelijk maken voor een klein bedrag snel grote afstanden te reizen. Boek ruim van te voren voor de beste prijzen.

In Thailand zijn vrijwel overal supermarkten zoals de 7/11. In deze kleine shops is airco aanwezig en worden snacks verkocht. Durf je eten bij straatstalletjes niet aan, dan is dit vaak een goede optie om een snelle lunch te kopen.

Bezoek je net als wij Thailand met baby dan is het prettig te weten dat luiers en babydoekjes over het algemeen makkelijk te vinden zijn, ook de bekende merken zoals Huggies en Pampers. Daarnaast is melkpoeder ook prima verkrijgbaar, al is het wel verstandig dit in te slaan bij de supermarkten in de grote steden. In kleine dorpjes is er minder keuze. We kwamen in Thailand geen Nutrilon tegen, maar wel Friso en Nestlé.

sawadee thailand

In goedkopere accommodaties is het lastig een babybedje te krijgen. Thai zijn wel gewend een matras erbij te leggen voor oudere kinderen. Neem zelf iets mee zoals een
Deryan Travelcot. Kinderstoelen zijn ook verre van standaard, al hebben toeristische restaurants en fastfoods restaurants vaak wel enkele exemplaren.

Wanneer je met een baby naar Thailand gaat wil je natuurlijk de buggy meenemen. De meningen over het nut hiervan verschillen nogal. Wij hadden zowel een buggy als een babydrager mee en hebben beiden evenveel gebruikt. De stoepen zijn vaak onregelmatig en er zijn lang niet altijd liften aanwezig, zelfs niet op plekken waar je dit wel zou verwachten (zoals de skytrain in Bangkok) met als gevolg dat jij je kindje en buggy af en toe moet dragen. Maar er zijn ook genoeg dagen geweest dat we met de buggy prima een hele dag op pad waren. Voor een babydrager is het belangrijk dat deze voldoende ademt, dit in verband met de warmte in Thailand.

Iets vergeten? Geen probleem, in Thailand is bijna alles voor kinderen wel te koop en ook nog eens een stuk goedkoper dan thuis. Twee paar schoenen voor omgerekend vijf euro, een aantal leuke shirtjes of zonnebrand je vindt het hier allemaal.

Gezondheid 

Regelmatig krijgen we vragen over malaria in Thailand. Voor de duidelijkheid: ik ben geen arts en kan dus ook geen advies geven over jouw persoonlijk situatie. Je zult je eigen informatie moeten inwinnen. Wij hebben voor geen enkele reis naar Thailand malariatabletten geslikt of een noodpakket meegenomen. Dit werd ons ook niet aangeraden, zelfs niet toen we met onze dochter naar de grensgebieden van Laos of Cambodja zoals Trat gingen.  

Sinds 2018 heeft het LCR (landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering) het advies aangepast en ik hoor nu steeds vaker dat gezinnen met jonge kinderen die naar de grensregio's gaan wel anti-malaria pillen wordt aanbevolen. Dit terwijl het risico om in Thailand malaria te krijgen veel kleiner is geworden (tussen 2012 en 2017 zelfs een afname van 67% volgens de World Health Organisation) en momenteel is het een van de landen die op de lijst staan waarvan het heel waarschijnlijk is dat voor 2030 Malaria helemaal uitgeroeid kan zijn. Ik heb alle grote organisaties gevraagd om uitleg maar geen antwoord kunnen krijgen waarom de adviezen strenger geworden. Helaas kan je als particulier niet in contact komen met het LCR. 

Mijn advies is: check eerst bij je verzekering waar je moet zijn voor advies. Bepaalde verzekeraars werken samen met bijvoorbeeld de GGD terwijl je bij anderen juist niks vergoed krijgt indien je daarheen gaat. Ik vind dat er een groot verschil in professionaliteit is en ga zelf graag naar Meditel, maar ook dit kan natuurlijk per regio verschillen. 

Mijn advies is om vooral jezelf goed voor te bereiden. Sommige adviseurs kijken alleen naar een kaartje en hebben ook nog eens een hele traditionele en vaak negatieve houding ten opzicht van reizen met kinderen. Check ook de adviezen van andere landen zoals Duitsland en Engeland. Weet zelf of je in het regenseizoen of droge seizoen gaat (het Nederlandse advies kijkt hier niet naar), hoe lang je in zo'n grensregio bent en in wat voor soort accommodatie je daar verblijft.

Je zult je in Thailand sowieso altijd goed moeten insmeren met anti-muggen middelen (voor jonge kinderen heeft Careplus een versie zonder Deet) vanwege muggen die Dengue kunnen overbrengen. 

Voor Thailand worden inentingen tegen DTP, Hep A en mogelijk Mazelen aanbevolen. Die laatste hebben wij bijvoorbeeld eerder laten zetten via het rijksvaccinatie programma toen we met onze dochter naar Thailand gingen. Mocht je toch ziek worden, in Thailand zijn uitstekende (privé) ziekenhuizen en klinieken.

koh kood met kinderen

Waarheen in Thailand 

Bangkok 

Vrijwel iedereen zal zijn vakantie beginnen in Bangkok . Deze stad kan een beetje overweldigend zijn, zeker als het de eerste keer in Azië met kinderen is. Als je de stad bezoekt voor je terug naar huis vliegt dan ben je al gewend aan het Thaise klimaat en de cultuur. En dan kun je eindelijk met shoppen helemaal los gaan. Neem wel ruim de tijd in deze wereldstad, want er is enorm veel te doen en ontdekken in Bangkok met kinderen.

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Noord-Thailand

Chiang Mai is een populaire stop voor reizigers die met kinderen naar Thailand gaan. Deze stad in het noorden heeft een klimaat dat in onze zomermaanden erg prettig is. De stad zelf heeft een beroemde night market en in de omgeving zijn veel activiteiten. Maak een (meerdaagse) trekking, bezoek de bergvolken in inheemse kleding, help in een olifantenkamp, ga zip linen of fietsen.  Wil je een authentiekere en rustigere ervaring, bezoek dan Pai of Chiang Rai al heb je hier wel meer reistijd voor nodig.

Lees meer
Lees meer

Centraal-Thailand 

Wanneer je op korte afstand van Bangkok een plek zoekt om te acclimatiseren, overweeg dan Kanchanaburi of Ayutthaya. De eerste is bekend van de rivier Kwai en de brug eroverheen. Veel guesthouses liggen aan de rivier. Dankzij een koel briesje en vaak een ruime opzet, met bungalows in een grastuin, is dit een fijne plek om bij te komen van de reis. In de omgeving is veel te doen zoals een bezoek aan het Erawan National Park. Ayutthaya heeft veel tempels en genoeg te doen voor één of twee nachtjes. Bovendien reis je vanaf hier makkelijk door met de trein naar het noorden.

Het Khao Yai National Park is waar je moet zijn voor wilde olifanten en watervallen.

Lees meer

Oosten van Thailand, kust en eilanden

Naast de bekende eilanden in het zuiden van het Thailand zijn er ook nog een aantal zuidoostelijke eilanden. Wanneer het weer in het zuiden niet zo goed is, heb je hier vaak wel mooi weer en andersom.

Wil je ook naar Cambodja met kinderen of zoek je een strand binnen een aantal uur van Bangkok dan heb je langs de kust een aantal eilanden. Overnacht bijvoorbeeld in Trat en neem de boot naar Ko Chang.

Lees meer

Zuid-Thailand 

Het zuiden van Thailand is waar je moet zijn voor de mooiste stranden. In ons artikel 'beste eilanden Thailand met kinderen' geven we je een uitgebreid overzicht van alle opties.  Zelf hebben wij geen duidelijke voorkeur, maar kijken we vooral naar de periode van het jaar. Hoe mooi een strand ook is, als het regent heb je er weinig aan!

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Extra reisverslagen en interviews

Lees meer
Lees meer
Scroll to Top